«Πού μας πας; Θα συντριβούμε σε πρόωρες εκλογές»

«Πού μας πας; Μας οδηγείς στον γκρεμό, δεν καταλαβαίνεις ότι θα συντριβούμε σε πρόωρες εκλογές;», του επεσήμαναν πρόσφατα βουλευτές του σε συνάντηση που είχε μαζί τους και του τόνισαν πως «ο Σαμαράς δρομολόγησε έτσι τις εξελίξεις ώστε να διεξαχθούν εκλογές-εξπρές, όπου η παράταξή του, υπό την πίεση της πόλωσης, θα λεηλατήσει και ένα κομμάτι από το εναπομείναν της εκλογικής μας βάσης». Μάλιστα του ζήτησαν, έστω και τώρα, να πιέσει τον κ. Σαμαρά με πρωτοβουλίες «μεγάλου βεληνεκούς», ώστε να κλείσει η πιθανότητα πρόωρης και άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Πάντως, όπως παρατηρούν στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος δείχνει να έχει ένα μετέωρο για την ώρα βηματισμό, καθώς κάποια στιγμή συνειδητοποίησε πως ο Σαμαράς έπαιξε το δικό του παιχνίδι και τον σέρνει και τον ίδιο στον δρόμο των πρόωρων εκλογών και προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά στη συνέχεια μέτρησε τον παράγοντα που λέγεται Γιώργος Παπανδρέου και προσπαθεί, έστω και μέσα από πρόωρες εκλογές, να τον «αναχαιτίσει».

Ωστόσο, στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανοίγουν το «παιχνίδι» με δηλώσεις και παρεμβάσεις για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ή για
ανάγκη εθνικής συνεννόησης με σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών κ.ά. (Λ. Γρηγοράκος, Ν. Σηφουνάκης), ενώ αρκετά στελέχη επισημαίνουν πως τα ίδια, αλλά και ο κ. Βενιζέλος θα πάρουν μεγάλες και γενναίες πρωτοβουλίες μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας. Για την ώρα, ο ίδιος ο Βενιζέλος «βγάζει από το τραπέζι» το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού και επιμένει για συναίνεση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, πρόταση που έχει απορρίψει εκ των προτέρων ο Τσίπρας.

Αυτή η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση τού λήγοντος ευρωπαϊκού προγράμματος, την αλλαγή σελίδας με θώρακα προληπτικής πιστωτικής γραμμής χωρίς Μνημόνιο και «τρόικα», αλλά με τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής συμπαράστασης αν χρειαστεί, τη μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό και τη διευθέτηση του χρέους στο πλαίσιο που έχει επιτευχθεί το 2012.

Παρά το μετέωρο βήμα του, ο Βενιζέλος, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζει προσεκτικά και μια «ελεγχόμενη απόκλιση»
από τον Αντώνη Σαμαρά και «σύγκρουση» με τη ΝΔ, καθώς βλέπει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες, αφού για την ώρα ο κ. Σαμαράς δεν κάνει πίσω στις βασικές επιλογές του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την προσπάθεια ολοκλήρωσης της κυβερνητικής θητείας του, αρνούμενος κάθε ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικού σκοπού ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς τον ίδιο.

Το σχέδιο του «σταδιακού και όχι ταραχώδους διαζυγίου» πάει παράλληλα με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και με την προσπάθεια του Βενιζέλου να μη φανεί ότι «πάει αγκαλιά στις κάλπες με τον Σαμαρά», αλλά και με την προσπάθεια που καταβάλλει η Χαριλάου Τρικούπη να μη συνθλιβεί το ΠΑΣΟΚ από το κλίμα οξείας πόλωσης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Βενιζέλος χρησιμοποιεί πιο μετριοπαθή τακτική στην αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται να διαφοροποιείται, τουλάχιστον δημοσίως, από την κινδυνολογία και τη στρατηγική εκφοβισμού στην οποία επιδίδονται σταθερά στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιτάσσοντας τον δρόμο της συναίνεσης και της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Για να
ισορροπήσει, πάντως, καταγγέλλει εξίσου τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό της αξιωματικής
αντιπολίτευσης, στην οποία είναι έτοιμος να χρεώσει την ευθύνη για την πρόκληση των πρόωρων εκλογών.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί, αν τελικά στηθούν πρόωρες κάλπες, στην προεκλογική περίοδο να κινηθεί στη γραμμή του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξει εκ νέου ρυθμιστικό κυβερνητικό ρόλο σε ένα νέο σχήμα με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο κλείνει έμμεσα το μάτι με την επίκληση στο «προοδευτικό πρόσημο» που θεωρεί ότι πρέπει να έχει η επόμενη κυβέρνηση.

Η αρχή της απόπειρας «αποχωρισμού» από τη ΝΔ είχε γίνει με τις αινιγματικές δηλώσεις Βενιζέλου από την Ελβετία για το ενδεχόμενο να «εκφραστεί η βούληση του λαού» και να
επισπευστεί η Προεδρική εκλογή.


Σχολιάστε εδώ