Πάγωσαν τη ΝΔ οι «160»

Σε ανάλογη διάθεση ήταν και ο Αντ. Σαμαράς και αναιμική η δήλωσή του κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Κατηφής και προβληματισμένος, όσο κι αν προσπάθησε να προσδώσει στα λεγόμενά του έναν τόνο αισιοδοξίας. «Να ετοιμαζόμαστε για εκλογές», ήταν η αποστροφή βουλευτή και πρώην υπουργού, άποψη την οποία συμμερίζονται αρκετοί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν κατώτερο των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει τις προηγούμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου και σε μεγάλη απόσταση από τον τελικό στόχο των 180 ψήφων για την εκλογή του κ. Δήμα. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά μιλούσαν για 164 με 165 θετικές ψήφους και, όπως εκ των υστέρων έλεγαν, σ’ αυτές υπολόγιζαν τις ψήφους των ανεξάρτητων Γ. Κασαπίδη, Κ. Γιοβανόπουλου, Π. Μελά και τις ψήφους των ανεξάρτητων προερχόμενων από τη Χρυσή Αυγή Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου.

Περισσότερο τους αιφνιδίασε το «παρών» του κ. Μελά, καθότι με διαδοχικές δηλώσεις είχε εκφράσει την πρόθεσή του να ψηφίσει τον κ. Δήμα, γεγονός που τον έφερε σε ρήξη με τον Π. Καμμένο και τον οδήγησε στην αποχώρησή του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι εξηγήσεις που έδωσε στη συνέχεια ο κ. Μελάς ήταν ασαφείς κι ελάχιστα πειστικές, γεγονός που ενίσχυσε την άποψη των επικριτών, αλλά όχι μόνο στο παρασκήνιο, ότι «διαπραγματεύεται σκληρά» με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιά ή κάτι περισσότερο;

Υπό το κράτος της απογοήτευσης για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές καταφέρονταν κατά όλων εκείνων που -σύμφωνα με τις πληροφορίες- είχαν αναλάβει να προσεγγίσουν (και να πείσουν) τους ανεξάρτητους βουλευτές. Τα «πυρά» των βουλευτών είχαν στόχο κυρίως τους υπουργούς Επικρατείας Δ. Σταμάτη και Υγείας Μ. Βορίδη, αλλά και τον βουλευτή και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη. Στην αντίπερα όχθη ικανοποίηση επικρατούσε στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι ο αριθμός των βουλευτών που δήλωσαν «παρών» έφτασε τους 135, κατά πολύ υψηλότερος από τον στόχο (121) που είχε θέσει η Κουμουνδούρου. Η ικανοποίηση αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας. «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό, η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε», τόνισε. Σε ανάλογο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου, ενώ ο Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι μετά το αποτέλεσμα της (πρώτης) ψηφοφορίας «ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές».


Σχολιάστε εδώ