Ξεχάσαμε τον άνθρωπο…

// Πώς αποφασίσατε, μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τη μικρή οθόνη, να επανέλθετε; Τι σας έκανε το κλικ;

Το σίριαλ του ΑΝΤ1 «Συμμαθητές», το οποίο το βλέπω φανατικά γιατί έχει μια νοσταλγική αναφορά στη δεκαετία του ’80. Έτσι δεν μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση του Βασίλη Θωμόπουλου. Στη σειρά, λοιπόν, θα επισκεφτώ ως Μαρία Αλιφέρη τη Βάλια, την ψυχολόγο της ιστορίας, που την υποδύεται η Φαίδρα Δρούκα. Η Βάλια έχει πολλούς διάσημους πελάτες και εγώ πείθομαι από κάποιους φίλους ότι η συγκεκριμένη γιατρός θα βρει λύση στο πρόβλημά μου. Το θέμα μου είναι ότι δεν μπορώ να τους αγαπώ όλους σ’ αυτήν τη ζωή και νιώθω ενοχές και τύψεις, αφού μέσα από τη δημοφιλή μου έκφραση «Και μην ξεχνάτε, σας αγαπώ» υποστήριζα ότι είμαι μια μεγάλη αγκαλιά για τους πάντες. Το σπέσιαλ επεισόδιο θα προβληθεί την Πρωτοχρονιά για να σηματοδοτήσει αυτήν τη συνάντηση των γενεών.

// Πώς αντιμετωπίσατε την πρόσφατη ληστεία στο σπίτι σας, την ώρα που κάνατε την πρεμιέρα της θεατρικής σας παράστασης «Τα βρώμικα Κόλπα» στο «STUDIO Κυψέλης»;

Πρόκειται για πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή. Η απώλεια ήταν και σε χρήματα και σε κοσμήματα και σε πολύτιμα αντικείμενα. Το να μπαίνεις στο σπίτι σου και να το βλέπεις άνω-κάτω, με ανοιχτές ντουλάπες, συρτάρια, τα πράγματα πεταγμένα και τα κρεβάτια ανάστατα είναι κάτι που σε συγκλονίζει. Νιώθεις βιασμένος. Δεν μπορώ να το αφομοιώσω ακόμη. Μεγάλο το σοκ. Ευτυχώς είμαι εγώ καλά. Τέλος πάντως, την υγειά μας να έχουμε…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζωή μού έπαιξε ένα περίεργο παιχνίδι, καθώς στη θεατρική παράσταση ενσαρκώνω μια διάσημη σχεδιάστρια κοσμημάτων η οποία πέφτει θύμα κλοπής από έναν νεαρό άνδρα ο οποίος ψάχνει ένα σμαράγδι. Πάντως, πριν από λίγες ημέρες η Αστυνομία έπιασε τη σπείρα των Γεωργιανών που λήστεψε το σπίτι μου και άλλα πενήντα.

// Όλη αυτήν την εγκληματικότητα πώς τη βλέπετε;

Σημεία των καιρών. Η χώρα μας δεν μπορεί να θρέψει τους Έλληνες, θα θρέψει του ξένους; Τίποτα δεν έγινε με βάση τη λογική στην Ελλάδα.

// Σας λυπεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη δημόσια τηλεόραση;

Η κρατική τηλεόραση καταστράφηκε. Θυσιάστηκε στο βωμό του χρήματος. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στον τηλεθεατή που πληρώνει. Εμείς τότε στην ΕΡΤ μεγαλουργήσαμε. Δεκάδες οι σειρές που προσφέραμε στον κόσμο. Αγαπούσαμε το αντικείμενό μας, δουλεύαμε χωρίς τη συνδρομή της νέας τεχνολογίας σε σκληρές συνθήκες, αλλά μας άρεσε η δημιουργία. Σήμερα ο Έλληνας θεοποίησε το χρήμα και έχασε την ουσία της ζωής που είναι η προσφορά. Γι’ αυτό και εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με το θέατρο, όταν έβλεπα την πορεία των πραγμάτων στην τηλεόραση. Η οποία άγεται και φέρεται με τους όρους της διαφήμισης.

Έτσι δεν ένιωσα ποτέ ότι πρόδωσα το κοινό μου. Με αναζήτησε σ’ ένα άλλο μετερίζι. Μετά από μια καριέρα δεν μπορείς να τα ξεπουλήσεις όλα.

// Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Το 2015 πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερο;

Από τη στιγμή που στην Ελλάδα ξεχάσαμε τον άνθρωπο και βάλαμε στην κορυφή των αξιών μας την ύλη και το συμφέρον, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Αυτήν τη στιγμή για να αλλάξει κάτι στην πατρίδα μας θα πρέπει να πάψουμε να δρούμε ατομικά και να δώσουμε βήμα στη συλλογικότητα. Ο λαός μας μόνο όταν έδρασε με εθνική ομοψυχία αντέδρασε στους κατακτητές, πολέμησε την πείνα, τη δυστυχία. Μου φαίνεται ακατόρθωτο τώρα να αντισταθούμε γιατί έχουμε αλλοτριωθεί ως έθνος. Αλλά αν δεν γίνουμε μια γροθιά δεν θα μπορέσουμε να αποτινάξουμε τα ξένα αφεντικά που θα μας κάνουν δούλους στην πατρίδα μας.

// Το μέλλον των νέων παιδιών στην Ελλάδα πώς το βλέπετε;

Το παρόν μας είναι ζοφερό και το μέλλον μας θα είναι το ίδιο. Αν δεν αντισταθούμε θα χάσουμε το πιο σημαντικό: να μας ανήκει η πατρίδα μας. Επειδή θέλω να είμαι ακόμη ρομαντική, πιστεύω ότι το μεγάλο φάρμακο στην κρίση την οικονομική, την ηθική, την πολιτιστική, την κοινωνική που περνάμε είναι να αγαπήσουμε πιο πολύ την χώρα μας και να μην την αφήσουμε να πάει κατά διαβόλου.

// Ποιος φταίει που φτάσαμε έως εδώ;

Οι πολιτικοί μας. Αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Το μόνο που τους νοιάζει, τη στιγμή που ο λαός τους υποφέρει, είναι η καρέκλα τους, η θεσούλα τους, η εξουσία. Η πατρίδα γκρεμίζεται μέσα στη φτώχεια κι εκείνοι κοιτάνε πώς θα διασωθούν οι ίδιοι και τα συμφέροντά τους, οι περιουσίες τους, υπογράφοντας νέα Μνημόνια αιματοχυσίας, ανέχειας του ελληνικού λαού. Είναι αυτοί πολιτικοί με όραμα ή κομματικά πιόνια του συστήματος και των πολυεθνικών; Αλλά φταίμε και εμείς και ο τρόπος που ψηφίζουμε.

// Πώς ψηφίζουμε;

Ψηφίζουμε με γνώμονα το ρουσφέτι και το βόλεμα. Όταν πάψουμε να ψηφίζουμε με βάση το ατομικό μας συμφέρον τότε θα δούμε άνοιξη. Πρέπει να αναπτύξουμε την εθνική συλλογική συνείδηση. Τότε θα πάψουν να εκλέγονται οι βουλευτές του ρουσφετιού που είναι διάτρητοι.

// Τι σας ενοχλεί;

Ότι ενώ οι προγονοί μας, όταν τους ήρθαν τα δύσκολα, αντιμετώπισαν τις κρίσεις με γενναιότητα και όχι με κατάθλιψη. Εμείς λόγω της παγκοσμιοποίησης αλλοτριωθήκαμε και η κρίση μάς βρήκε φτωχούς, αδύναμους χωρίς εφόδια και αξίες. Ξεπουληθήκαμε και εμείς σαν τους πολιτικούς μας.

// Πώς μπορεί κάποιος να αντισταθεί στην κρίση;

Με την παιδεία. Οι πολιτικοί μας δεν περιφρούρησαν τόσα χρόνια την παιδεία μας. Αυτό είναι το λάβαρο στα δύσκολα. Αν έχεις μορφωμένους πολίτες είναι έτοιμοι να αντισταθούν στο κακό. Αλλά η παιδεία και ο πολιτισμός έγινε θυσία στην ιδέα της εύκολης ζωής. Μια σωστή Πολιτεία βάζει σε προτεραιότητα τη δημιουργία μορφωμένων πολιτών. Αλλά αντί τα κονδύλια να πηγαίνουν στην εκπαίδευση, πήγαιναν στις μίζες. Στην Ελλάδα των τελευταίων ετών δεν υπήρχε πουθενά η έννοια του μέτρου.

// Τι εύχεστε για το νέο έτος;

Να γίνουμε πιο ανθρώπινοι, να περιθάλψουμε αρχικά τους πάσχοντες γιατί η κρίση έχει αφήσει ερείπια στους δρόμους. Να πάψουμε να «σκοτώνουμε» τους συνανθρώπους μας για να ζήσουμε εμείς καλύτερα. Χρειάζεται αλληλεγγύη. Αυτό που επικρατεί σήμερα είναι ζούγκλα. Αν και τα ζώα σκοτώνουν για να φάνε και όχι για να πλουτίσουν.

// Πώς θα καταφέρουμε αυτήν την ψυχική ανάταση;

Με το να ιεραρχήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε σωστά τις αξίες μας τις εσωτερικές και τις ανάγκες μας. Με το να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και όχι για να πλουτίσουμε. Με το να σκεφτούμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Με το να ψηφίζουμε τους οραματιστές πολιτικούς και όχι τους μέτριους. Τότε θα αλλάξει κάτι στην Ελλάδα και όχι με τα Μνημόνια.

Έτσι θα γκρεμίσουμε ό,τι σαθρό έχει χτιστεί!


Σχολιάστε εδώ