Μπετόν αρμέ η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ

Στην Αγίου Κωνσταντίνου βουλευτές και στελέχη στρέφουν πια το βλέμμα στις εθνικές εκλογές με τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη να δίνει το «σύνθημα» από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, κάνοντας λόγο για ένα αποτέλεσμα σύμφωνα με το οποίο «ανοίγει ο δρόμος για εκλογές». Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα». Σʼ αυτήν την κατεύθυνση, χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Χρήστου Μαχαίρα, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι «προφανώς, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ή υπάρχουν συναινέσεις, όπως ζητάει το Σύνταγμα για την Προεδρική εκλογή και ελλείπουν για πολιτικούς λόγους ή η λύση είναι εκλογές».

Τον τόνο των εκλογών έδωσε μέσα από την τοποθέτησή του και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρης Χατζησωκράτης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο συνολικός κυβερνητικός σχεδιασμός δεν επιδέχεται πλέον καμιάς εναλλακτικής διορθωτικής κίνησης. «Πάμε πλησίστιοι για εκλογές σε 40 ημέρες. Η απόφαση για επίσπευση της εκλογής Προέδρου και η μονομερής ανάδειξη υποψηφίου ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου», ανέφερε και αφού την χαρακτήρισε «ζαριά των 180», πρόσθεσε πως οι κ. Σαμαράς – Βενιζέλος είπαν το δικό τους «alea jacta est».

Με βάση τα παραπάνω και όπως πληροφορείται το «Π», δεν αναμένονται αλλαγές στη στάση του κόμματος ούτε στις επόμενες ψηφοφορίες, καθώς είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πως «δεν θα δημιουργηθεί κανενός είδους δυναμική». «Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Επιπλέον, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής για αύριο Δευτέρα, εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας. Έντονη ήταν η αντίδραση της Αγίου Κωνσταντίνου μετά τις καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την ηγεσία να σημειώνει πως «οι σκιές που πλανώνται πάνω από τη δημόσια ζωή και απειλούν με ασφυξία το πολιτικό σύστημα, επιδεινώνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα και εντείνουν την κρίση εμπιστοσύνης. Η Δικαιοσύνη οφείλει να ρίξει άμεσα φως σε όσα καταγγέλλονται και να διερευνήσει τη βασιμότητά τους. Η πολιτική ζωή δεν μπορεί να βυθιστεί άλλο
στο τέλμα της αναξιοπιστίας».

«Αγκάθια» στον δρόμο για τις συνεργασίες

Σχετικά με τις προοπτικές πολιτικών συνεργασιών της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης άφησε ανοιχτό εκ νέου το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας πως όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα κομματικά όργανα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, μετά τις διαδικασίες της Προεδρικής εκλογής. Τόνισε όμως πως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία είναι η σύναψη προγραμματικών συμφωνιών και η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ. Στο διά ταύτα, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατάφεραν να τα βρουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξακολουθούν να τα… χαλάνε στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση παραπέμπεται για μετά τις κάλπες της Προεδρικής εκλογής. Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τους Νίκο Τσούκαλη, Νίκη Φούντα, Θωμά Ψύρρα, Θόδωρο Μαργαρίτη και Δημήτρη Χατζησωκράτη. Τέλος, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, για να γίνει ο «γάμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει αφενός να έχουν αποφασίσει τα κομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ και αφετέρου να μην εμφανίζεται η συνεργασία των δύο κομμάτων στο ψηφοδέλτιο, προκειμένου να μη χαθεί το μπόνους των 50 εδρών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί πρώτο κόμμα.


Σχολιάστε εδώ