Μοχλός ανάπτυξης ο ιατρικός συνεδριακός τουρισμός

Τις προοπτικές αξιοποίησης του συνεδριακού τουρισμού, με την προσέλκυση μεγάλων διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα, αναλαμβάνει να αναδείξει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε μια φιλόδοξη και πρωτοποριακή προσπάθεια. Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμοι συνεργάτες του ΕΟΦ είναι τα υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και Τουρισμού, ενώ «πρεσβευτές» της χώρας μας είναι διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Αυτό ανακοίνωσαν σε εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτριος Λιντζέρης, ο καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Βάρδας και ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας, πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου Υπέρτασης 2014 Αθανάσιος Μανώλης.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι τα δύο τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια θεαματική αύξηση στον αριθμό των διεθνών ιατρικών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας σε σχέση με το 2011 και το 2012, όπου τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Συγκεκριμένα, το 2011 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 6 συνέδρια και το 2012-15. Οι αριθμοί αυτοί υπερδιπλασιάστηκαν για το έτος 2013, καθώς πραγματοποιήθηκαν 34 διεθνή συνέδρια, ενώ φέτος ο αριθμός των διεθνών συνεδρίων έχει ξεπεράσει τα 50 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ωστόσο η διοργάνωση συνεδρίων στη χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα, από τα οποία τα κυριότερα είναι:

1. Η έλλειψη Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα.

2. Το υψηλό κόστος μετατροπής των υπαρχόντων μεγάλων συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων.

3. Η πολιτική των μεγάλων ξενοδοχείων να αυξάνουν υπερβολικά τις τιμές του σε περιπτώσεις city wide συνεδρίων.

4. Η δυσβάσταχτη για τον Έλληνα διοργανωτή πολιτική προκαταβολών, σε σχέση με αυτή των ανταγωνιστριών χωρών.

5. Η αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του Athens Convention Bureau (Δήμου Αθήνας).

6. Η χρήση αρχαιολογικών χώρων σε συνεδριακές εκδηλώσεις και η ευελιξία του ωραρίου λειτουργίας τους κατά περίπτωση.

7. Η αναδιαμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας του Σ.Φ.Ε.Ε., αναφορικά με τις διεθνείς εκδηλώσεις.

8. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Έλληνα διοργανωτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος διοργάνωσης συνεδρίων απασχολεί περίπου 67 επαγγέλματα με περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας.


Σχολιάστε εδώ