Μαύρη και η Τρίτη που έρχεται
Στη σκιά των καταγγελιών για απόπειρα δωροδοκίας του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Χαϊκάλη θα διεξαχθεί μεθαύριο (Τρίτη) η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει και να απαξιώσει τη σοβαρότητα και τη βασιμότητα των καταγγελιών, ωστόσο η υπόθεση βάρυνε περαιτέρω την ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα έδωσε υπόσταση στις εικασίες (υποψίες) που υπάρχουν διάχυτες στο πολιτικό σκηνικό, αλλά κι ευρύτερα στην κοινωνία, περί «συναλλαγών» με «ζητούμενο» την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον ο χρόνος που απομένει μέχρι την ψηφοφορία δεν επαρκεί ούτως ώστε οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το (σοβαρό) ενδεχόμενο οι καταγγελίες να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα όχι μόνο της μεθαυριανής ψηφοφορίας, αλλά και της τρίτης και καθοριστικής στις 29 Δεκεμβρίου. Έντονος είναι ο προβληματισμός και στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού μέχρι να προκύψει η «υπόθεση Χαϊκάλη» εκτιμούσαν ότι στην ψηφοφορία της Τρίτης ο Στ. Δήμας θα συγκεντρώσει 170 με 171 ψήφους. Στους 160 που ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία προσθέτουν τους… πέντε που εξαρχής υπολόγιζαν, ήτοι τους ανεξάρτητους Π. Μελά, Κ. Γιοβανόπουλο, Γ. Κασαπίδη και τους Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο. Υπολογίζουν ακόμη στις ψήφους του Ι. Κουράκου (ο οποίος όμως έχει θέσει όρους και προϋποθέσεις), του Β. Οικονόμου, της Μ. Ιατρίδη και δύο ακόμη βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζουν.
Ακόμη κι αν υπήρχε ένα μικρό ενδεχόμενο να ψηφίσουν τον κ. Δήμα ένας ή περισσότεροι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μετά τις καταγγελίες του Π. Χαϊκάλη δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα. Πιστεύουν μάλιστα ότι αυτός ήταν και ο απώτερος στόχος του Π. Καμμένου, να τρομοκρατήσει τους βουλευτές του εμποδίζοντάς τους να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εξεπλάγησαν με τη νέα δήλωση του Β. Πολύδωρα ότι θα δηλώσει «παρών» και στις τρεις ψηφοφορίες. Αποδίδουν δε τη στάση του στην «πικρία» έναντι του πρωθυπουργού που δεν του έδωσε την προεδρία της Βουλής, κάτι που επιθυμούσε διακαώς ο πρώην υπουργός. Λόγω χαρακτήρα και «προκειμένου να τιμωρήσει τον Σαμαρά, δεν θα διστάσει να… βοηθήσει να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας», λένε χαρακτηριστικά.