Δουλεύουν τον κόσμο…

>Να γιατί οι τράπεζες προκρίνουν κατά καιρούς τις τιτλοποιήσεις δανείων! Επειδή δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις όποιες ρυθμίσεις, όπως επιμήκυνση, μερική καταβολή, αναστολή, κ.λπ., καθώς οι σχετικές απαιτήσεις έχουν μεταβιβαστεί.

>Υπήρξε αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή; Οι άλλοι μέτοχοι συμφώνησαν; Αν αγοραστής δεν ήταν ο κ. Γεώργιος Κούμπας, τότε η Κούμπας Συμμετοχών θα πουλούσε το 84,424% της θυγατρικής της Eurobrokers έναντι τιμήματος 121.533,60 ευρώ;

>Ακούει κανείς από τους θεσμικά αρμοδίους τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου; Όσο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο εσωτερικός έλεγχος δεν λειτουργούν πραγματικά ανεξάρτητα από τον βασικό μέτοχο, τότε θα μιλάμε για εταιρική διακυβέρνηση μόνο στα χαρτιά.

>Θα λογοδοτήσουν ποτέ για αυτά που δεν έκαναν στον σωστό χρόνο και με τον ορθό τρόπο; Αν οι πιστώτριες τράπεζες δεν καθυστερούσαν τόσο πολύ τις αναδιαρθρώσεις – εξυγιάνσεις του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, ίσως οι ζημιές της Δίας να μην είχαν εκτοξευθεί στα 35,23 εκατ. ευρώ, ούτε ο κύκλος εργασιών να εμφάνιζε πτώση κατά περίπου 30%.

>Υπό αυτές τις συνθήκες, 3 δισ. είναι πολλά λεφτά, κύριε Γιαρέντη! Γιατί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναθεώρησε προς τα πάνω το πρόγραμμα επενδύσεών του; Έχει να κάνει με πραγματικές ανάγκες σε έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή με τη μοιρασιά της προμηθειακής πίτας;

>Εν όψει εκλογών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρευρίσκεται σε φιέστες και κόβει κορδέλες! Για λίγα ψηφαλάκια ο κ. Μηταράκης δεν έχασε την ευκαιρία να εγκαινιάσει τη νέα γραμμή παραγωγής ψωμιού της εταιρείας Elbisco, η οποία ενισχύθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο.

Αρπαχτές…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επικείμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής! Tα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κατ’ εντολή της «τρόικας», αποσκοπούν στην υφαρπαγή των υγειών ντόπιων θυγατρικών από ισχυρά αλλοδαπά συμφέροντα, τα οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν -με εξαγορές και συγχωνεύσεις- στο νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί.

Άλλος Στουρνάρας…

Αν δεν είχαν λάβει κρατικό χρήμα, μέσω εγγυήσεων των φορολογουμένων, πιθανόν να της δίναμε ένα δίκιο, αλλά… Είναι δυνατόν η Τράπεζα της Ελλάδος να επικαλείται το υπηρεσιακό απόρρητο για να μην ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με τα στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση της και αφορούν την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τις εποπτικές τους υποχρεώσεις; Όμως για να κινδυνολογήσει προκειμένου να στηρίξει τον φίλο του τον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει απόρρητο για την οικονομία…

>Από την εκτίμηση των πραγματογνωμόνων, τους οποίους διόρισε ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς για την αποτίμηση της πραγματικής αξίας της περιοχής του Ελληνικού, θα εξαρτηθούν και οι ευθύνες των εμπλεκομένων. Αν συμφωνήσουν με την έκθεση του ΤΕΕ, που ανεβάζει το τίμημα από τα 914 εκατ. ευρώ στα 2,5 δισ. ευρώ, τότε κάποιοι θα πρέπει να ανησυχούν.

>Με την Πολιτεία απούσα και σε αυτή την περίπτωση! Γιατί η χώρα μας εξακολουθεί να παρουσιάζει μέτριες επιδόσεις, σε σχέση με τη γείτονα Τουρκία, στον κλάδο των logistics; Μήπως επειδή η συμβολή της ποντοπόρου ναυτιλίας σε αυτόν αποτιμάται μόνο στα 6,5 δισ. ευρώ;

>Τα management πρέπει να μάθουν να στηρίζονται στα δικά τους πόδια! Σε αντίθεση με τη διοίκηση της ΑΝΕΚ, που έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην καλή σχέση – διάθεση της πιστώτριας τράπεζας, η αντίστοιχη της ΝΕΛ κατάφερε να πετύχει, διά της δικαστικής οδού, απομείωση του δανεισμού της, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές της υποχρεώσεις να αγγίζουν τα 32,4 εκατ. ευρώ, έναντι στόλου που αποτιμάται στα 68,5 εκατ. ευρώ.

>Βολές κατά ριπάς εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα έριξε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) σχετικά με την παράταση αναστολής των πλειστηριασμών! Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον ίδιο για έλλειψη κοινωνικής ευθύνης και ότι αφήνουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, αφού ο κώδικας δεοντολογίας έχει ως σκοπό να προλάβει την υπερχρέωση και όχι να τη θεραπεύσει.

>Ο λόγος για τη Lykos AG! Άλλος ένας εισηγμένος εγχώριος όμιλος, που με δικαιολογία την αμεσότερη και φθηνότερη πρόσβαση στον δανεισμό, επιδιώκει την εισαγωγή της αλλοδαπής θυγατρικής του σε ξένο χρηματιστήριο.

>Με γνώμονα την κερδοφορία και τις αποδόσεις! Μόνο ως θεσμικός επενδυτής δεν κινήθηκε ο πολυδιαφημισμένος από τους εγχώριους τεχνοκράτες όμιλος Capital, καθώς προχώρησε σε άμεση – δραστική μείωση θέσεων, ακόμα και σε ελληνικές δεικτοβαρείς μετοχές, από όλα τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιά του.

>Γιατί οι Κινέζοι απέχουν από τον διαγωνισμό για τον νέο διεθνή αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης; Οι εταιρείες τους δεν ήταν αυτές που είχαν εκφράσει πρώτες ενδιαφέρον; Δεν ικανοποιήθηκαν κάποιες απαιτήσεις τους ή υπήρξε πολιτική απόφαση που πρόκρινε επιχειρήσεις από Γαλλία και Γερμανία;

>Δεν κάνει να ξέρουν οι πολλοί μικροί μέτοχοι, τι σκέφτονται να πράξουν οι λίγοι μεγάλοι κατά την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank; Αληθεύει ότι Ταμείο των Μηχανικών έχει συμφωνήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος για μείωση του ποσοστού του; Υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις προς το διοικητικό συμβούλιο ή απλές διαρροές που βολιδοσκοπούν καταστάσεις;

>Άλλη μια φωτογραφία στο κολάζ απομυθοποίησης του success story! Το 81,77% των ενεργών χαρτοφυλακίων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μειωμένων κατά περίπου 10.000 μερίδων από τον προηγούμενο μήνα, έχει καθαρή αξία έως μόλις 3.000 ευρώ.

***

Μέγα σκάνδαλο

Αν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος δεν λέει ψέματα, σχετικά με τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, τότε μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ! Τελικά ο ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση συμφώνησαν -ναι ή όχι- στην αναστολή, που ισοδυναμεί με κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος, το οποίο διασφάλιζε τα ανταλλάγματα του Ελληνικού Δημοσίου από την παραχώρηση των προβλητών 2 και 3;

Μισθοί πείνας στο Jumbo;

Αφού ο νόμος τής δίνει το δικαίωμα, γιατί να μην το κάνει, θα πουν κάποιοι τεχνοκράτες. Με τα οικονομικά της να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, μάλλον η ιδιοκτησία της οφείλει να προσέξει την υστεροφημία της, λέμε εμείς. Ο λόγος για την Jumbo, η οποία φέρεται να παρέχει μισθούς πείνας και εργασιακές συνθήκες ζούγκλας.

Πρεμούρα…

Χωρίς πολλά σχόλια! Αν και το σχέδιο της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων για την απορρόφηση της θυγατρικής Ταχυμεταφορές έχει καθυστερήσει σημαντικά, εντούτοις οι πληρωμές των μελετών της PwC ακολούθησαν τη διαδρομή του κατεπείγοντος.

Λεφτά υπάρχουν…

Για κάποιους χρήματα πάντα θα υπάρχουν! Σε μια περίοδο ακραίας λιτότητας οι δαπάνες προσωπικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυξήθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ., το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2013.


Σχολιάστε εδώ