Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

Ειδικοί αναλυτές της αγοράς πετρελαίου υπολογίζουν ότι για κάθε 10 δολάρια πτώσης της τιμής, το 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ μεταφέρεται από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες σ’ εκείνες που το εισάγουν και το καταναλώνουν. Το βαρύτερο τίμημα όμως από την πτώση της τιμής το πληρώνουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Αφρικής, λόγω περιορισμένης παραγωγής του σχεδόν μοναδικού εξαγώγιμου προϊόντος τους. Και περιορίζονται τα έσοδα του προέρχονται από την πηγή αυτή. Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου αφρικανική χώρα, η Νιγηρία, διαπιστώνει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 40 δισ. δολάρια από την πρόσφατη μείωση της τιμής του «μαύρου χρυσού». Σχετικές εκτιμήσεις και δηλώσεις έχουμε από τον ΟΟΣΑ και την κ. Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η πτώση της τιμής κατά 20 δολάρια ισοδυναμεί με ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,4% και σε διάστημα 2 ετών. Η κ. Λαγκάρντ εκτιμά ότι η φθηνή ενέργεια θα ωφελήσει τις προβληματικές οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών. Έχουμε τη γνώμη ότι εννοεί τις χώρες του Ευρωζωνικού Νότου. Και την πατρίδα της φυσικά. Αντικρουόμενα συμφέροντα σε εξέλιξη.

2. Από το 2007 που ξεκίνησε η σημερινή οικονομική κρίση οι εφτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μας παρουσιάζουν ανομοιόμορφες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ στο τέλος της φετινής χρονιάς το ιταλικό ΑΕΠ θα έχει υποχωρήσει συνολικά κατά -11,3% σε σύγκριση με αυτό του 2007 (η χειρότερη επίδοση). Το βρετανικό ΑΕΠ θα έχει υποχωρήσει κατά -3,7% και το γαλλικό κατά -1,2%. Και στις χώρες αυτές εμφανίζονται κοινωνικές αναστατώσεις, με τις πλέον έντονες να τις αντιμετωπίζει η Ιταλία. Την καλύτερη επίδοση παρουσιάζει η Γερμανία, της οποίας το ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους θα παρουσιάζει συνολική αύξηση κατά 7,3% από αυτή που παρουσίασε το 2007. Αυτήν τη θετική επίδοση την οφείλει η χώρα της Μέρκελ στην ύπαρξη της Ευρωζώνης. Ήδη πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν γνωρίσει την οικονομική βαρβαρότητα της συμπεριφοράς της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωζώνης και της Κομισιόν. Η κυριαρχία της Γερμανίας στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς θεσμούς είναι απόλυτη και αδίστακτη. Για τον λόγο αυτό σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει γιγαντωθεί το κίνημα των Ευρωσκεπτικιστών. Και ορισμένες χώρες έχουν αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή τους ή όχι στην ΕΕ, όπως π.χ.: η Βρετανία και η Γαλλία και το ίδιο απειλεί και η Ιταλία. Η γερμανική οικονομική βαρβαρότητα, της σκληρής λιτότητας και του περιορισμού των δημοσίων ελλειμμάτων με τη δυσβάστακτη φορολογία και την εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας υπέρ των αδυνάτων, άρχισε να αποβαίνει και σε βάρος της Γερμανίας. Τελειώνοντας σημειώνουμε ότι οι υπόλοιπες τρεις ισχυρές οικονομίες ΗΠΑ, Ιαπωνία και Καναδά παρουσιάζουν συνολικά αύξηση του ΑΕΠ 2% η κάθε μια σε σύγκριση με αυτή του ΑΕΠ του 2007.

3. Και τώρα στα δικά μας. Η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστότητας, παρά το γεγονός ότι οι συστημικές ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν την αδύναμη ρευστότητα, καθώς έχουν αυξηθεί οι προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά και οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει αυξήσεις των κεφαλαίων τους κατά 31,2 δισ. ευρώ. Εάν οι εισφορές αυτές και τα 21 δισ. της αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων (δηλαδή 52 δισ. ευρώ) είχαν χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα ήταν διαφορετική. Όμως το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί για τη στήριξη των τραπεζών. Και τα 52 δισ. ευρώ και η κρατική ενίσχυση στις τράπεζες πήγε στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ! Οι ελληνικές τράπεζες διέθεσαν 91 δισ. ευρώ για να μειώσουν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ. Καμαρώστε, έλληνες φορολογούμενοι, τη «φιλολαϊκή» κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τις τράπεζες που διαφημίζουν ότι τάχα στηρίζουν την οικονομία μας! Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής.


Σχολιάστε εδώ