Για «εμπαιγμό και κοροϊδία» μιλούν οι Ενώσεις των Αποστράτων…

Την εβδομάδα που πέρασε, το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, το οποίο εκπροσωπεί 120.000 αποστράτους, με μια «σκληρή» ανακοίνωση διαμαρτύρεται έντονα για τον «εμπαιγμό και την κοροϊδία» της κυβέρνησης απέναντι στους αποστράτους. Όπως αναφέρει, μετά τη λήψη των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ιανουαρίου 2015, όπου έχουν καταχωρηθεί οι νέες συντάξεις και τα αναδρομικά έξι μηνών, «οι περισσότεροι συνάδελφοι με μεγάλη έκπληξη αλλά και οργή διαπίστωσαν ότι την 22.12.2014, ημέρα πληρωμής, θα λάβουν ως μηνιαία αύξηση από 1 μέχρι 40 ευρώ…».

Οι Ενώσεις επισημαίνουν ότι το καθαρό συνολικό ετήσιο δημοσιονομικό κόστος από την επαναφορά των συνταξιοδοτικών πράξεων στην 31η Ιουλίου 2012 είναι της τάξεως των 70 εκατομμυρίων ευρώ και όχι των 350 (!) που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που αποδεικνύει την «υποκριτική πρόθεση της κυβέρνησης».

Όπως διευκρινίζουν, οι κρατήσεις που έγιναν σε εφαρμογή του ν. 4093/12 είναι άδικες και ανεπίτρεπτες, γιατί, πέραν αυτών, επιβάλλονταν και επιπλέον κρατήσεις 10%, 15% και 20% επί του συνόλου των αποδοχών, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί συνάδελφοι «να πληρώσουν πικρά την αλλαγή αυτής της κλίμακας προς τα άνω».

Οι Ενώσεις Αποστράτων καλούν το υπουργείο Οικονομικών να δώσει στη δημοσιότητα όλο το κοστολόγιο της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων «στο εύρος που αυτή υλοποιείται, ώστε να μάθουν όλοι οι συμπολίτες μας τα πραγματικά μεγέθη καθώς και τη σκόπιμη από κάποιους στοχοποίηση των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ».

Επίσης καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει στο ακέραιο τις αποφάσεις του ΣτΕ, γιατί πλέον έρχονται και οι αποφάσεις δικαίωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε δεν μπορούν να αγνοηθούν οι αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Κλείνοντας την ανακοίνωση, το Συντονιστικό των Αποστράτων επαναλαμβάνει ότι θα απαιτήσει δυναμικά την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και υπογραμμίζει ότι αν προκηρυχθούν εκλογές, θα απαιτήσει κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα από όλα τα κόμματα «να τοποθετηθούν επίσημα στο φλέγον αυτό θέμα, που αφορά όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και την ίδια την επιβίωση των αποστράτων».

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τι θα πει και σε τι θα δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι θα πει η Νέα Δημοκρατία και κυρίως πώς θα δικαιολογήσει τη «φούσκα» των 350 εκατομμυρίων ευρώ που ισχυρίζεται ότι κοστίζουν οι επιστροφές.

Με τα αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο να λαμβάνουν μορφή «τσουνάμι», οι απόστρατοι στρέφουν την προσοχή τους πια στην «επόμενη μέρα»…

Και να φανταστεί κανείς ότι κάποτε ήταν οι «στυλοβάτες» των συντηρητικών κυβερνήσεων…

***

50% οι μειώσεις των προϋπολογισμών των ΕΔ σε μια πενταετία…

Προβληματισμός επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων για το μέγεθος των περικοπών στους προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων τα τελευταία χρόνια. Ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2015 -όπως αποκάλυψε ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας στη Βουλή- ανέρχεται σε 3.250.225.000 ευρώ, όταν το 2010 ξεπερνούσε τα 6.100.000.000! Επίσης, οι πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων για το 2015 ανέρχονται σε μόλις 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2010 υπερέβαιναν τα 1.300.000.000 ευρώ. Η ανησυχία είναι αν μπορούν πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις να ανταποκριθούν επιτυχώς στο σύνολο των επιχειρησιακών τους έργων. Την απάντηση έδωσε ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι «παρά την πολύ μεγάλη δυσκολία, η κρίση ανέπτυξε και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ιδιαίτερες δεξιότητες και κατάφεραν έτσι, μέσα από μια ευφυή διαχείριση των περιορισμένων πόρων, να διατηρήσουν το αξιόμαχό τους και να διατηρήσουν τη δυνατότητα που έχουν για αποτροπή». Το ερώτημα είναι: για πόσο ακόμα;

***

Διάλογοι περί «ναυτικής τέχνης»…

* Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη την περασμένη Πέμπτη στην τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Πολεμικό Ναυτικό του εκπαιδευτικού σκάφους «Κύκνος 1», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών. Το σκάφος, που είναι στην ουσία μια πολυτελέστατη θαλαμηγός, αποτελεί δωρεά του προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδου, εφοπλιστή κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς (αλήθεια, γιατί πήγε ο Α/ΓΕΣ, έχει χρόνο για δημόσιες σχέσεις;). Ανάδοχος του πλοίου ήταν η κ. Αικατερίνη Ντουλάκη – Λασκαρίδου.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «ένα διαφορετικό σκάφος από τα συνήθη εντάσσεται στη δύναμη του Στόλου για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων», τονίζοντας ότι ο «Κύκνος 1» θα γίνει «ένα πλεούμενο σχολείο, όπου οι νέοι και οι νέες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού θα διδάσκονται τη Ναυτική Τέχνη».

Απόστρατος ναύαρχος, σχολιάζοντας τη δήλωση του ΥΕΘΑ σε γνωστό «στέκι» αποστράτων, ανέφερε με νόημα ότι «οι ναυτικοί δόκιμοι, για να διδαχθούν τη ναυτική τέχνη, δεν έχουν ανάγκη από υπερπολυτελείς θαλαμηγούς, αλλά από μεγάλα κλασσικά ιστιοφόρα, όπως ο θρυλικός ”Άρης” ή ο ”Ευγένιος Ευγενίδης”…». Και νομίζουμε ότι έχει απόλυτο δίκιο, χωρίς φυσικά να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη δωρεά, που είναι αξιέπαινη. Αλήθεια, μια και αναφερόμαστε στον «Ευγένιο Ευγενίδη», τι γίνεται με την πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και είχε σκοπό την επισκευή, ενεργοποίηση και ένταξη στο ΠΝ του επίσης ιστορικού αυτού πλοίου;

***

Πολύ, μα πάρα πολύ ενδιαφέρον…

* Ως γνωστόν, οι τούρκοι πολιτικοί ηγέτες είναι παντελώς αδιάφοροι για την ισχύ των ΕΔ τους, γι’ αυτό διαθέτουν έναν τεράστιο, πανίσχυρο Στρατό, ισχυρότατη Αμυντική Βιομηχανία με εξαγωγές, θητεία 12μηνη, πλήρως στελεχωμένες παραμεθόριες μονάδες και συνεχή ανανέωση ή εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους.

* Για τα δικά μας, ας μη μιλήσουμε… Αν απαριθμήσουμε τις «τρύπες», μπορεί να μας κατηγορήσουν ότι δημοσιοποιούμε κρατικά μυστικά… Δεν θα κάναμε τίποτε άλλο, παρά να αποκαλύψουμε την ενδοτικότητα και τον δωσιλογισμό των υπευθύνων.

* Θα σημειώσουμε μόνο αυτά που είναι παγκοίνως γνωστά: Εγκατάλειψη του υλικού, διορισμό κομματικών κοθόρνων σε ΓΔΑΕΕ και Αμυντικές Βιομηχανίες και μείωση θητείας, για κομματικούς λόγους, στους εννιά μήνες από τον κ. Μειμαράκη (2007).

* Θα πει κάποιος ότι η Τουρκία έχει ηγεμονικές τάσεις ενώ εμείς είμαστε ένα ειρηνικό κρατίδιο (με μειωμένη εθνική κυριαρχία λόγω «τρόικας» και ανικανότητας της ηγεσίας της), χωρίς βλέψεις. Επιπλέον, όπως η πραγματικότητα μαρτυρά, τρώμε ευχαρίστως καρπαζιές. Οι ηγέτες μας είναι άσσοι στους τεμενάδες και τις κυβιστήσεις.

* Ας επανέλθουμε, όμως, στην Τουρκία, με τα νέα που μαθαίνουμε από τον Τύπο.

Τα νέα σχέδια της γείτονος…

* Η τούρκικη κυβέρνηση αποφάσισε να προσπορισθεί 5 δισ. δολάρια από την εξαγορά θητείας! Οι απέναντι είναι πολυπληθείς και τους περισσεύουν στρατεύσιμοι από κάθε σειρά.

* Αποφάσισαν, λοιπόν, να κάνουν αποδεκτές αιτήσεις εξαγοράς θητείας για στρατεύσιμους άνω των 28 ετών. Τιμή; 8.500 δολάρια έκαστος. Υπολογίζουν ότι 600.000 στρατεύσιμοι θα προσέλθουν στο… ταμείο.

* Τι θα γίνει με το χρήμα; Κατευθείαν στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών (SSM), για εκσυγχρονισμούς και ανανέωση υλικού. Θα ξέρετε ότι εκεί οι επικεφαλής της υπηρεσίας δεν είναι άσχετοι και ενίοτε ύποπτοι κομματικοκομισάριοι, αλλά επιλεγμένοι με φακέλους και ελεγχόμενοι. Σας θυμίζω, απλώς, ότι από τη δική μας SSM, δηλαδή τη ΓΔΑΕΕ, έχουν «παραχθεί»: ένας γενικός κατάδικος, έτερος προφυλακισμένος, ακόμη τρεις υπόδικοι και μια εικοσάδα υπαλλήλων υπόδικοι. Μπουμπούκια, ενώ δεν αλλάζουμε νοοτροπία.

* Σημειώνω, επίσης, ότι, με βάση υπάρχοντα τουρκικό νόμο, η SSM έχει έσοδα από έμμεση φορολογία στον καπνό, τα αλκοολούχα ποτά, τα καζίνο κ.ά. Το 2013 προέκυψαν από αυτή την πηγή έσοδα 1,5 δισ. δολαρίων. Φαντασθείτε τι φαγοπότι θα ελάμβανε χώρα στο στρατόπεδο Φακίνου (ένθα κατοικοεδρεύει η ΓΔΑΕΕ), αν εισέρρεαν τέτοια ποσά.

Η Λέσχη Αξιωματικών ΕΔ (Ρηγίλλης)

*Εποπτεύεται από το ΓΕΕΘΑ, αλλά υπηρετείται από προσωπικό του ΓΕΣ.

*Τα τέσσερα τελευταία χρόνια προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες και ο αριθμός των εξυπηρετούμενων έχει αυξηθεί λόγω κρίσης.

*Πληροφορούμαι όμως ότι υπάρχει και κρίση προσωπικού. Είναι λιγοστό και πρέπει να ενισχυθεί.

*Ας βοηθήσουν και τα άλλα επιτελεία, αφού η λέσχη εξυπηρετεί και τους τρεις κλάδους. Το ΓΕΕΘΑ έχει τον λόγο…

Νέα πρόσωπα στο ΥΕΘΑ

*Διευθυντής στρατιωτικού γραφείου υπουργού ο σχης κ. Ν. Παναγιωτόπουλος.

*Διευθυντής γραφείου Τύπου ο κ. Αλ. Διακόπουλος.

*Αναπληρωτής γενικός διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ο αρχιπλοίαρχος (ΠΝ) κ. Αλ. Διακόπουλος.

*Έχουμε δύο Διακόπουλους…

Καλή επιτυχία.

Επιστολή

*Το σωματείο εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας (πρόεδρος κ. Θ. Τσούης, γενικός γραμματέας κ. Γ. Κουκαρίδης) μού κοινοποίησε ενθουσιώδη επιστολή (15/12/14) με την οποία ευχαριστεί και επαινεί τον γενικό γραμματέα ΥΕΘΑ κ. Αντώνη Οικονόμου για τη συμβολή του στην επίλυση των προβλημάτων τους και στην αποπεράτωση των ΤΠΚ του ΠΝ.

*Έπαινοι εργαζομένων σε πολιτικά πρόσωπα με συγκεκριμένες αφορμές και αιτίες ακούγονται καλά.

Ευχές

*Για τα Χριστούγεννα στις ΕΔ, θα έλθουν καλύτερες ημέρες.

Μπόρα είναι και θα περάσει…

*Ιδιαίτερες ευχές στον εορτάζοντα Α/ΓΕΣ, αντγο κ. Χρήστο Μανωλά.

Προεδρικά Ι

*Το αυτονόητο από μία κυρία… και τι κυρία: την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

*Όταν της είπαν ότι είναι μία από τις υποψηφιότητες που συζητούνται για τον Προεδρικό θώκο απάντησε… αποκλείεται… δεν έχω τα τυπικά προσόντα… δεν έχω κάνει το στρατιωτικό μου…

*Πόσοι υπουργοί ή και ψευδοϋπηρετήσαντες πρωθυπουργοί έδειξαν τέτοια ευαισθησία; Ας μην πούμε ονόματα…

Προεδρικά ΙΙ

*Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της ένδοξης κυβέρνησης των Αντωνομπένηδων φαίνεται ότι πέραν των ακαταμάχητων ικανοτήτων του στον πολιτισμό, την άμυνα, την οικονομία, και τώρα στην εξωτερική πολιτική, διαθέτει και περίσσεια χιούμορ.

*Δήλωσε: «Επιλέξαμε τον κ. Σταύρο Δήμα για υποψήφιο Πρόεδρο ως τον καταλληλότερο να διαδεχθεί τον κ. Παπούλια».

*Ο κ. Ε.Β., φυσικά, γνωρίζει από την όψη και από την κόψη τον αποχωρούντα Πρόεδρο: Άνθρωπος του στενού παπανδρεϊκού περιβάλλοντος επί Μιμικοκρατίας, άχρους, άοσμος, αδρανής, υπογράφων μετά προθυμίας Μνημόνια που γονάτιζαν τον ελληνικό λαό και μείωναν την εθνική κυριαρχία.

Τι φταίει; Ο κ. Δήμας;

Έρχονται τα CHINOOK…

*Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ η πώληση στον Ελληνικό Στρατό δέκα ελικοπτέρων CHINOOK CH 47 D με τα σχετικά ανταλλακτικά τους έναντι 150 εκατ. δολαρίων.

*Τα Ε/Π υπολογίζεται να παραληφθούν περί το θέρος 2015.

Μπάζουμε νερά;

*Φίλος της στήλης, πλοίαρχος του Λιμενικού, παρακολουθών τα τεκταινόμενα που αναφέρονται στην αποστολή των ελικοπτέρων PUMA στην Ισπανία, το μεγαλοπρεπές φιάσκο δηλαδή, μου γράφει:

*Δεν αναφέρεται τίποτα για την αγόρευση του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Βουλή (ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας) για το θέμα.

*Τι είπε λοιπόν ο μικρός BARBI; (ο μεγάλος είναι ο… κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης):

«Είμαι εξοργισμένος με τα όσα διαβάζω στον Τύπο για την υπερκοστολόγηση του Ε/Π. Εάν μπορούσαμε από την αρχή να ξέραμε ότι η προμήθεια θα έφτανε τα 3,7 εκατ. ευρώ, αν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι αναγκαίες υπηρεσίες και τεχνικές ανάγκες ή αν είχε επιλέγει άλλη διαδικασία, δεν ξέρω ποιος ανάδοχος, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

Υπάρχει ευθύνη που πρέπει να φτάσει σε ονομαστικό επίπεδο.

*Ξέρει, άραγε, ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης ότι επελέγη η μέθοδος της σιωπής για αυτή την υπόθεση; Όλοι κάνουν το παπί;


Σχολιάστε εδώ