Βουβή η Αθήνα στο μήνυμα Πούτιν…

Παρ’ όλα αυτά η Μόσχα έχει συστηματικά προσπαθήσει να στείλει θετικά μηνύματα στην Αθήνα, τα οποία είτε αδυνατούν να αντιληφθούν οι παραλήπτες είτε εσκεμμένα τα αγνοούν.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Πούτιν είχε ζητήσει από καιρό τη συμβολή της Ελλάδας για να πεισθεί η Βουλγαρία και να προχωρήσει ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι ο κ. Πούτιν επέλεξε από την Τουρκία -που επισκέφθηκε τον Ερντογάν- να ανακοινώσει το τέλος του South Stream, ο οποίος, τουλάχιστον στον άξονα που είχε αποφασισθεί να κατασκευασθεί, παρέκαμπτε την Ελλάδα και ταυτόχρονα να εξαγγείλει την κατασκευή νέου αγωγού που από τη Ρωσία θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για να αντιληφθεί κάνεις τι εννοούσε ο κ. Πούτιν και τι μήνυμα έστελνε στην Ελλάδα. Προσέφερε μια ακόμη ευκαιρία για διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών και κυρίως έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μη μείνει πίσω σε σχέση με την Τουρκία στο μεγάλο γεωστρατηγικό παιγνίδι των αγωγών.

Κι όμως το είπε μια φορά, το ξαναείπε ο Β. Πούτιν και κανένας από την Αθήνα δεν θέλησε να πιάσει την «πάσα». Θα περιμέναμε, αν όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον ο υπουργός Εξωτερικών να έχει ζητήσει αμέσως συνάντηση με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το Κρεμλίνο, ώστε να ενημερωθεί πλήρως για τις προτάσεις του Β. Πούτιν. Από την Αθήνα δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση. Και αυτή η αδράνεια συμπαρασύρει γενικότερα το κλίμα στις ελληνορωσικές σχέσεις, όπου σε συνδυασμό με την κρίση του ρουβλίου, απειλούνται όχι πλέον οι ελληνικές εξαγωγές (που είναι παγωμένες λόγω κυρώσεων), αλλά πλήττεται το σημαντικό και ανερχόμενο ρωσικό τουριστικό κύμα, μια και η κρίση έχει πλήξει τη ρωσική μεσαία τάξη, που σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόταν στην Ελλάδα.

Είναι ντροπή ότι την Πέμπτη ο κ. Πούτιν υποχρεώθηκε απολύτως ξεκάθαρα να αναφερθεί στην Ελλάδα λέγοντας ότι ο αγωγός θα μπορούσε -εάν το θελήσει η ΕΕ- να περάσει από το τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα και από κει στα Σκόπια και στη Σερβία φθάνοντας μέχρι και την Αυστρία.

Κι όμως ο κ. Πούτιν ακόμη δεν έχει δεχθεί ούτε καν ένα τηλεφώνημα από τη φοβισμένη ελληνική πολιτική ηγεσία, υπό τον φόβο φυσικά ότι θα δυσαρεστηθεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, η κ. Μέρκελ και η Ουάσινγκτον.

***

*Μια και συζητούμε περί διαφάνειας και ενώ ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε μάλιστα τη δημιουργία της Κίνησης Αξιών, θα είχε ενδιαφέρον να ξεκινήσει τον απολογισμό του από τη διαχείριση των κονδυλίων για τις ΜΚΟ, να απαντήσει για ποιον λόγο ασκήθηκαν διώξεις εις βάρος του συνεργάτη του Άλεξ Ρόντου και να δώσει στον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα, τον κατάλογο με τις δράσεις και τα πρόσωπα που χρηματοδοτήθηκαν επί υπουργίας του από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Γιατί διαρκώς υπάρχει η υποψία ότι τα κονδύλια, ως μυστικά και χωρίς καμία απολύτως λογοδοσία, ενδεχομένως διαμοιράστηκαν μεταξύ ημετέρων…

*Πόσους αποσπασμένους εμπειρογνώμονες και διοικητικούς του υπουργείου Εξωτερικών απασχολεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου;

*Μας περιέγραφαν κάποιες σκηνές από την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή, καθώς προσπάθησαν να τον κυκλοφορήσουν και στην πόλη για να τον δουν οι κοινοί θνητοί…

*Δημοσίευσαν έτσι τη φωτογραφία της χειραψίας με μια μαντηλοφορούσα γριούλα μουσουλμάνα, αλλά απέφυγαν να καταγράψουν τον διάλογο που διημείφθη.

Ερωτάει ο Τσαβούσογλου τι κρατάει στα χέρια της. Κρεμμύδια, απαντά η γιαγιά. Και τι χρειάζεσαι από εμάς, επιμένει ο υπουργός. Μπα, τίποτα δεν χρειάζομαι, παίρνω τη σύνταξη μου του ΟΓΑ. Μα καλά, να μη με γνωρίζεις εμένα πάει καλά, αλλά ούτε τον πρόξενο από εδώ δεν γνωρίζεις; Μπα, ούτε που τον ξέρω, είπε η γριούλα και ζήτησε συγγνώμη γιατί
έπρεπε να φύγει να πάει να μαγειρέψει, αφήνοντας υπουργό και πρόξενο σύξυλους.

*Αναθάρρησε πάντως ο κ. Τσαβούσογλου, καθώς σε άλλο κατάστημα χαιρέτησε μια χριστιανή η οποία αμέσως τον αναγνώρισε και άρχισε να του λέει για τα προβλήματα με τις περικοπές, τους φόρους, τα λεφτά που έχασε στο χρηματιστήριο, ευχαριστώντας λίγο-πολύ την Τουρκία που βοηθά την περιοχή.

Ίσως και αυτή είναι μια εξήγηση της κατάστασης που επικρατεί στη Θράκη…

*Υπουργική συνάντηση Κίνας – χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γίνεται στο Βελιγράδι και η απορία μας είναι γιατί από αυτήν τη συνάντηση απουσιάζει η Ελλάδα. Εκδήλωσε το ενδιαφέρον της η Αθήνα για να συμμετάσχει ή αδιαφόρησε; Πώς θα αποτελέσει η Ελλάδα την είσοδο των Βαλκάνιων για την Κίνα, αν την αγνοούν σε τέτοιου είδους συναντήσεις;

*Μας θύμισαν βορειοηπειρώτες φίλοι της στήλης τη θλιβερή επέτειο της 12ης Δεκεμβρίου του 1990. Τότε που τέσσερα παλικάρια της μειονότητας από το Αλύκο και τη Γέρμα προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα για να έρθουν στην πατρίδα και εκτελέστηκαν από τις αλβανικές αρχές. Ο θάνατός τους ήταν η αφορμή για την πρώτη μαζική αντίδραση – διαδήλωση των ελλήνων μειονοτικών εναντίον του καθεστώτος Χότζα.

*Θα μας τρελάνουν οι Σκοπιανοί. Έκαναν, λένε, έρευνες ηλεκτρομαγνητικές σε λοφίσκο σε περιοχή της ΠΓΔΜ, όπου αποφάνθηκαν οι «ειδικοί» ότι από κάτω κρύβεται
ένα ιερό συγκρότημα τεραστίων διαστάσεων. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβεται από κάτω και πιθανόν να είναι ο «τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», όπως άρχισαν να πιθανολογούν σκοπιανά ΜΜΕ. Αλλά όταν διαβάσαμε τις δηλώσεις του καθηγητή Αριστοτέλ Τρεντόβ με τις οποίες εξυμνούσε τους «προγονούς του, που είχαν τόσο σπουδαίο πολιτισμό», η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Ο σκοπιανός καθηγητής θα πρέπει να ψάξει πολύ ακόμη μέχρι να βρει επιγραφές στη… σλαβική γλώσσα.

*Το φιλοσκοπιανό Ουράνιο Τόξο δεν έχει κατορθώσει εδώ και τόσα χρόνια να αποκτήσει σοβαρό ακροατήριο στην Ελλάδα, ούτε φυσικά να επιβάλλει την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας.

Βεβαίως αυτοί που στηρίζουν υλικά και πολιτικά την οργάνωση αυτή έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους και έτσι το Ουράνιο Τόξο άρχισε να ψάχνει «άλλοθι». Έτσι, ανακοίνωσε ότι ο «αφανισμός της μακεδονικής μειονότητας» οφείλεται στην έλλειψη σεβασμού της Ελλάδας στα δικαιώματα «χρήσης της μακεδονική γλώσσας» στην Καστοριά, στην
Έδεσσα, στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στις Σέρρες και σε πολλές άλλες περιοχές…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ