Αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ» που αφορούν τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για τον μήνα Δεκέμβριο, ο υπουργός άνοιξε τον δρόμο για άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα λεγόμενα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) «κλείνοντας» ταυτόχρονα κάθε παράθυρο συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος ηλικίας για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων. Ακριβώς δηλαδή αυτό που ζητούσαν επιτακτικά κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις οι δανειστές!

Προκειμένου να δικαιολογήσει την υιοθέτηση των σκληρών προτάσεων της «τρόικας», ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι το 91,96% του συνόλου των ασφαλισμένων των «ευγενών ταμείων» που συνταξιοδοτήκε κατά το τελευταίο τετράμηνο, βγήκε στη σύνταξη σε ηλικία κάτω από τα 62 έτη.

«Σε ποια άλλη χώρα υπάρχει τέτοια ”πολυτέλεια” ως προς τις προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης;», αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Απόκλιση ίσον περικοπές!

Αίσθηση ακόμα προκάλεσε το γεγονός πως ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διοικητικών ενοποιήσεων (ένταξη όλων των Ταμείων, κύριων και επικουρικών, στο ΙΚΑ, που θα σημάνει και μείωση των κύριων συντάξεων μέχρι και 30% αλλά και ταυτόχρονη σταδιακή εξαφάνιση των επικουρικών) ενώ υπενθύμισε με νόημα:

«Βασική υποχρέωση της χώρας μας, σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010, είναι το ύψος των δαπανών μέχρι και το 2060 να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ με έτος αναφοράς το 2009 και αυτό φαίνεται ότι επιτυγχάνεται». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως αν στο μέλλον υπάρξει απόκλιση, έρχονται νέες περικοπές συντάξεων!


Σχολιάστε εδώ