Απορρίπτει τις πιέσεις για υποχωρήσεις
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι πιέσεις δεν προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό, καθώς είναι προφανές ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Τουλάχιστον όχι πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να συμφωνηθεί το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη ημέρα με τους δανειστές. Η απάντηση του Μεγάρου είναι σαφής και κατηγορηματική, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον: Καμιά παραχώρηση, καμιά υποχώρηση, εκλογή Προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου, διαφορετικά εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.
Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες ασκούν πιέσεις προς τον πρωθυπουργό να έρθει σε συνεννόηση με τη μεγάλη μάζα των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και εκείνων της ΔΗΜΑΡ. Με συγκεκριμένες κινήσεις να τους… διευκολύνει να μεταβάλλουν τη στάση τους στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στους πολιτικούς παράγοντες περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος, καθώς από το περιβάλλον διακινούνται κάθε είδους σενάρια τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει προκαλέσει ένταση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν μάλιστα ανοιχτά τους προβληματισμούς τους για το τι ακριβώς επιδιώκει με τις κινήσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείουν να έχει «plan B» για την επομένη των εκλογών.
Το περισσότερο επώδυνο από όσα ζητούνται από τον κ. Σαμαρά είναι να αποδεχτεί τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό. Δηλαδή να αποχωρήσει από το Μαξίμου και να συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση όπου θα μετέχουν βουλευτές όλων των αποχρώσεων. Το συγκεκριμένο σενάριο προβάλλεται από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως, π.χ., ο Λ. Γρηγοράκος, ο οποίος το είπε και δημόσια. Νωρίτερα ωστόσο σχετικές φήμες είχαν διαρρεύσει από το ΠΑΣΟΚ ως απόψεις του κ. Βενιζέλου και ο συνδυασμός αυτός προκάλεσε, ως λέγεται, την οργή του πρωθυπουργού. Επικοινώνησε ο ίδιος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του επισήμανε ότι αυτού του είδους οι διαρροές δεν διευκολύνουν τις προσπάθειες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος έσπευσε στη συνέχεια να… διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα κυβέρνησης ειδικού ή εθνικού σκοπού, γεγονός που δείχνει την ένταση της ενόχλησης του κ. Σαμαρά. Από το Μέγαρο Μαξίμου καθιστούν σαφές ότι θέμα άλλης κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό δεν υφίσταται. «Ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές κι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», σημειώνουν.
Κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο αλλαγής πρωθυπουργού είναι και ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος μάλιστα προσχωρεί στην άποψη του κ. Σαμαρά για «καθαρές λύσεις ή εκλογές». Μέσω συνεργατών του τονίζει ότι αλλαγή πρωθυπουργού χωρίς να προηγηθούν εθνικές εκλογές συνιστά πραξικόπημα και ο ίδιος θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο σε οποιαδήποτε απόπειρα. Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες που τον εμπλέκουν με την κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού, ότι δεν έχει καμιά ανάμιξη και δεν ενδιαφέρεται να ηγηθεί μιας τέτοιας κυβέρνησης.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αρνητικός, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, και στο λιγότερο επώδυνο σενάριο που προβλέπει συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών εντός του 2015. Το θέμα αυτό δεν τίθεται μόνο από το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Ντ. Μπακογιάννη και ο Π. Παναγιωτόπουλος. Επισήμως συζητείται το ενδεχόμενο οι εκλογές να διεξαχθούν τον Νοέμβριο, στο παρασκήνιο όμως οι πιέσεις προς τον κ. Σαμαρά φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές, τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Μάρτιο του 2015.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι τυχόν ορισμός ημερομηνίας εκλογών θα είχε σοβαρές παρενέργειες. Αφενός η χώρα θα έμπαινε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της οικονομίας, δεδομένου ότι όποτε κι αν διεξαχθούν οι εκλογές θα είναι μέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης και σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς θα επικρατεί αναστάτωση. Αφετέρου η κυβέρνηση θα βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας, οι υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές θα λειτουργούν με τον πέλεκυ των εκλογών πάνω από το κεφάλι τους. Το πρόβλημα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τους προσεχείς μήνες η κυβέρνηση θα κληθεί να χειρισθεί μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Όπως, π.χ., οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την προληπτική πιστωτική γραμμή, το δημόσιο χρέος, αλλά και η ψήφιση από τη Βουλή του νέου πακέτου διαρθρωτικών αλλαγών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ