110 χρόνια προσφοράς μετράει το Νοσοκομείο «Σωτηρία»

«Σήμερα, το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ”Η Σωτηρία” ανήκει στα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο πνευμονολογικό κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη», υπογράμμισε η κυρία Γκογκοζώτου και πρόσθεσε: «Μέσα από τη συνεχή προσπάθεια του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, η «Σωτηρία» εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται και προσφέρει τις άρτιες και άριστες υπηρεσίες της στους ασθενείς που τη χρειάζονται. Όμως, δεν έχει μόνο επιστημονικό έργο να παρουσιάσει η ”Σωτηρία”. Το μουσείο, το εργαστήρι εκμάθησης ελληνικών και λάτιν χορών, το εργαστήρι ζωγραφικής, οι ομάδες ποδοσφαίρου, η θεατρική ομάδα, το παραδοσιακό πανηγύρι και άλλα πολλά που οργανώνουν οι εργαζόμενοι της ”Σωτηρίας” είναι αυτά που διανθίζουν τον πολύπλευρο χαρακτήρα αυτού του νοσοκομείου».

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, εκεί που ξεκίνησαν όλα, πώς η «Σωτηρία» γεννήθηκε, λέγοντας η αναπληρώτρια διοικήτρια τα εξής:

«Η εν τη πρωτευούση επικίνδυνος διάδοσις της φθίσεως προεκάλεσε την Ίδρυσιν εταιρείας υπό την επωνυμίαν ”Σωτηρία”».

Με αυτή τη λιτή φράση περιγράφει το Βασιλικό Διάταγμα του 1902 την ίδρυση του σανατορίου «Σωτηρία». Η δημιουργία της «Σωτηρίας» έγινε με προσωπική επιμονή της Σοφίας Σλήμαν, η οποία μέσα από έναν συγκλονιστικό αγώνα προσφοράς και αυταπάρνησης, ως «μητέρα των φυματικών», όπως την χαρακτήριζαν, έδωσε στον ανθρώπινο πόνο μεγαλύτερη σημασία από ό,τι στα χρυσά της Τροίας και των Μυκηνών. Η Σλήμαν, ως επικεφαλής ενός «ομίλου κυριών» της εποχής, καταφέρνει το 1903 να θεμελιώσει στις παρυφές του Γουδιού, σε ένα οικόπεδο 50 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από τη Μονή Πετράκη, το πρώτο ελληνικό σανατόριο για τη νοσηλεία άπορων φυματικών.

Κλείνοντας η κυρία Γκογκοζώτου, εξέφρασε την ευχή «η ”Επιχείρηση Ανοιχτές Πόρτες” να γίνει θεσμός και να δείχνουμε στον έξω κόσμο όλα αυτά που διαδραματίζονται στους χώρους του νοσοκομείου μας και που όλοι εμείς που εργαζόμαστε σε αυτό είμαστε υπερήφανοι».


Σχολιάστε εδώ