ΧΑΟΣ για να σωθούν
Ταυτόχρονα διακινούνται σενάρια για μαζική εκροή καταθέσεων και κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείνει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης. Όλα αυτά σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι βουλευτές που αμφιταλαντεύονται και να μεταπειστούν όσοι έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν τον Στ. Δήμα. Είναι προφανές ότι το «κλίμα πανικού» θα ενταθεί όσο προσεγγίζουμε την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, ενώ θα γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικές οι πιέσεις προς τους βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σε διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του, μίλησε για κινδύνους που εγκυμονεί για τη χώρα ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την οικονομική κατάρρευση μέχρι την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. «Φτύσαμε αίμα για να φύγει η λέξη Grexit από τα χείλη των ευρωπαίων εταίρων και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ την επαναφέρει», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του στη διάρκεια της ομιλίας του, την περασμένη Πέμπτη, στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Απευθυνόμενος, δε, προς όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές τούς κάλεσε να αναλογιστούν την κρισιμότητα των στιγμών, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της χώρας.
Σε ανάλογο… κλίμα τρόμου κινούνται αρκετά κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μιχ. Χρυσοχοϊδη ότι «αν προκληθούν τώρα εκλογές θα γεννηθεί ο τρόμος» και πως «υπεύθυνοι για την καταστροφή θα είναι οι βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν». Αναμενόμενη η εκτίμηση του Άδ. Γεωργιάδη ότι «αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν και η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή». Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τις έντονες ανησυχίες τους για το τι θα επακολουθήσει στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν εκλογές. «Η χώρα θα περιπέσει σ’ έναν φαύλο κύκλο αστάθειας, ακυβερνησίας και πιθανόν αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων», σημειώνουν. Και προσθέτουν: «Δεδομένου ότι η συμφωνία με την ”τρόικα” είναι στον αέρα και από την 1η Μαρτίου η χώρα μπορεί να βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις». Πιο χαρακτηριστική η αναφορά βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού: «Αν τη νύχτα της 29ης Δεκεμβρίου δεν έχουμε Πρόεδρο, τότε ο Θεός βοηθός από εκεί και πέρα».
Παρεμβάσεις
Προϊόντος του χρόνου πυκνώνουν οι παρεμβάσεις κι εντείνονται τα «μηνύματα πανικού» από το εξωτερικό με μοναδικό στόχο, όπως προαναφέραμε, να πεισθούν οι έλληνες βουλευτές, τουλάχιστον 180 από αυτούς, να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα και να μην προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι παρεμβάσεις είναι σχεδόν απροκάλυπτες, με πιο χαρακτηριστική του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε τους έλληνες ψηφοφόρους για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην περίπτωση ενός «λανθασμένου εκλογικού αποτελέσματος». Δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι αν δεν αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διεξαχθούν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, θα προτιμούσε να επικρατήσουν «οικεία πρόσωπα» και όχι «ακραίες δυνάμεις». Πιο προσεκτικοί στις παρεμβάσεις τους ήταν οι γερμανοί υπουργοί Οικονομικών Β. Σόιμπλε και Εξωτερικών Β. Στάινμαγιερ, οι οποίοι πάντως δεν έκρυψαν την επιθυμία τους να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ει δυνατόν να μην αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, σε εκτενή άρθρα τους, «προετοιμάζουν» την παγκόσμια κοινή γνώμη για την… επικείμενη καταστροφή που θα φέρει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ενώ οικονομικά κέντρα που επηρεάζουν διεθνώς τις εξελίξεις, όπως η Goldman Sachs, κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών, καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εντός του 2015, θα κλείσουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό διακινούνται «εφιαλτικά σενάρια» για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου οι τράπεζες οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία και χιλιάδες καταθέτες έχασαν τα χρήματά τους. Γεγονός είναι πάντως ότι η αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις έχει θέσει σε επιφυλακή τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Εκφράζονται φόβοι ότι αν κι εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος την 29η Δεκεμβρίου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μαζική εκροή καταθέσεων υπό τον φόβο ενός «τραπεζικού κραχ». Να επαναληφθούν δηλαδή φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί παραμονές των εκλογών του 2012.
Ωστόσο, οι ανησυχίες των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών δεν περιορίζονται εκεί, πάνε πολύ πιο πέρα. Αν η χώρα μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας ή -ακόμη χειρότερα- σύγκρουσης με τους δανειστές, τότε η κατάσταση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου. Από την 1η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα σταματήσει να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα και σταδιακά θα κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή οι ξένες αγορές θα είναι απροσπέλαστες και τα επιτόκια δανεισμού εντελώς απαγορευτικά. Η δήλωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο η χώρα μας να μην αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν μέσα στο 2015 ενίσχυσε κι άλλο τους φόβους των επικεφαλής των τραπεζών.