Το 70% πιστεύει ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον

Οι πολίτες παραμένουν διχασμένοι ως προς τον χρόνο που πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το 39% θέλει να εκλεγεί από την παρούσα κυβέρνηση και το 38% να εκλεγεί μετά από εθνικές εκλογές. Πάντως, το 52% δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης και πιστεύει ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 70% των πολιτών θεωρεί ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση το προσωπικό συμφέρον. O ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με 7 μονάδες (28,5%-21,5%), όσο ακριβώς ήταν και στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ το 38% προτιμά το ζήτημα του χρέους να το διαχειριστεί ο Αλ. Τσίπρας. Εξαιρετικά δυσμενές είναι το περιβάλλον για τον Γ. Παπανδρέου, με το 35% να κρίνει αρνητικά την πρωτοβουλία του για τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 49% δηλώνουν παγερά αδιάφοροι για τις κινήσεις του.

Πιο αναλυτικά:

* Στο ερώτημα για ποιο λόγο εκτιμάτε πως η κυβέρνηση προχώρησε στην έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το 16% απάντησε ότι (η κυβέρνηση) εκτίμησε πως θα εκλέξει ΠτΔ και συνεπώς θα έλυνε την εκκρεμότητα νωρίτερα. Το 52% ότι την πίεσε η «τρόικα» για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, το 24% ότι ήταν η διαφαινόμενη πολιτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ που πίεσε την κυβέρνηση. Το 8% δεν εξέφρασε άποψη.

* Στο ερώτημα ως προς τον χρόνο εκλογής του νέου Προέδρου, το 38% απάντησε ότι πρέπει να εκλεγεί από την επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές. Το 16% να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, αφού πρώτα συμφωνηθούν οι εκλογές, το 39% να εκλεγεί από την παρούσα (Βουλή) και να συνεχίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ 7% δεν πήρε θέση.

* Ως προς την έκβαση των τριών ψηφοφοριών, το 52% πιστεύει ότι η Βουλή δεν θα εκλέξει Πρόεδρο και θα προκηρυχθούν εκλογές, το 29% ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος και η κυβέρνηση Σαμαρά θα συνεχίσει. Το 8% θεωρεί ότι η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο αφού συμφωνηθεί η ημερομηνία των εκλογών, ενώ το 11% δεν εξέφρασε άποψη.

* Οι πολίτες δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές να ψηφίσουν ή όχι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 70% πιστεύει ότι θα επιλέξουν με βάση το προσωπικό συμφέρον, το 15% με βάση τη συνείδησή τους και το 13% βάσει της κομματικής ταυτότητας.

* Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες ακόμη και στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος κι η χώρα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Το 44% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην οικονομική κατάσταση, το 35% ότι η χώρα δεν θα βγει από τα Μνημόνια και η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενώ μόλις το 18% πιστεύει ότι η χώρα θα βγει από τα Μνημόνια και θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση.

Η έρευνα της ProRata διενεργήθηκε το τριήμερο 8-10 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.008 ατόμων.

***

* Σταθερό κι ευρύ (7%) παραμένει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% και η Νέα Δημοκρατία 21,5%, ενώ στην τρίτη θέση με 5,5% βρίσκεται το Ποτάμι. Ακολουθούν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5% (σταθερά κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι, Δράση με 0,5%, ενώ το 4,5% επιλέγει κόμματα πέραν των παραπάνω. Ο ΛΑΟΣ, μετά και τις αποκαλύψεις για τις offshore του Γ. Καρατζαφέρη, έχει πλήρως αποψιλωθεί, ενώ σταθερά ψηλά, στο 20,5%, παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στο ερώτημα ποιος θα θέλατε να συζητήσει το «κούρεμα» του χρέους, το 38% απαντά ο Αλ. Τσίπρας, το 34% ο Αντ. Σαμαράς, ενώ το 23% απαντά κανένας από τους δύο. Στο ερώτημα ποιο είναι το χειρότερο στοιχείο ενός πολιτικού ηγέτη, το 59% λέει να είναι δεσμευμένος από συμφέροντα, το 16% να είναι υποτελής στους ξένους, το 13% να έχει ανεπαρκείς συνεργάτες, το 7% να μην έχει κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος.


Σχολιάστε εδώ