Τα ‘θελε και τα ‘παθε ο Παπακωνσταντίνου

Την υπόθεση, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων, είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» τον Δεκέμβριο του 2010, ωστόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου σιωπούσε και δήλωνε άγνοια για την ύπαρξη της λίστας και το περιεχόμενό της. Ενώ, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, βρισκόταν στα χέρια του από τον Σεπτέμβριο του 2010 όταν του την είχε παραδώσει ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι κ. Χαλαστάνης.

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε νόθευση του εγγράφου (λίστα Λαγκάρντ). Με την ενέργειά του αυτή απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στη λίστα Faltciani και επεδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου σε βάρος τους.

Κατά την άποψη της πλειοψηφίας, ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι δεν ήταν εκείνος που προέβη στη νόθευση του εγγράφου, αλλά άλλο πρόσωπο, προκειμένου να τον ενοχοποιήσει, δεν στέκει. Πρώτον, διότι δεν μπορεί να ξέχασε που έβαλε το πρωτότυπο cd, δεύτερον, γιατί κανείς από τους συνεργάτες του δεν γνωρίζει την τύχη που είχε το cd, τρίτον, γιατί ένα άγνωστο πρόσωπο φέρεται να συνέλαβε το σχέδιο ενοχοποίησής του και τέταρτον, γιατί αυτό το πρόσωπο θεώρησε δεδομένο ότι θα αποκαλυπτόταν η νόθευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βούλευμα είναι πιο «επιεικές» σε σχέση με την πρόταση του αντιεισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα, που είχε αποφανθεί περί της παραπομπής του πρώην υπουργού για απιστία, αλλά και επιπλέον για παράβαση καθήκοντος. Στο πολυσέλιδο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου αναφέρεται ότι ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έδειξε ότι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν αποκρύψει εισοδήματα 1.500.000 ευρώ και πάνω ο καθένας. Οι φόροι που αντιστοιχούν στη 15ετία που δεν δήλωναν εισοδήματα αγγίζουν και για τους τρεις το 1.930.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ