Τίτλοι τέλους στο σίριαλ της μεταφοράς των Δικαστηρίων

Το θέμα έκλεισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επισημαίνει ότι το κτίριο της οδού Θηβών δεν μπορεί να στεγάσει τα Δικαστήρια. Είχαν προηγηθεί αρκετές συζητήσεις του υπουργού με τον δήμαρχο Πειραιά, ο οποίος είχε κάνει σαφές ότι τα Δικαστήρια δεν υπήρχε περίπτωση να φύγουν από την πόλη.

Το έγγραφο του υπουργού προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, με αριθμό πρωτοκόλλου 74631/17-11-2014, που κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύει σήμερα το «Π», α ναφέρει: «Σε απάντηση του υπ’ αριθμ. πρωτ. ΓΓΔΠ 0011874 ΕΞ 2014/23-09-2014 εγγράφου σας, αναφορικά με την παραχώρηση του εν θέματι κτιρίου, σάς γνωρίζουμε ότι το κτίριο δεν έχει τις συνομολογηθείσες ιδιότητες για την εγκατάσταση ακροατηρίων -υπενθυμίζουμε ότι το κτίριο προοριζόταν για τη μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών Πειραιά- ως εκ τούτου δεν επιθυμούμε τη χρήση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι υφίσταται η υπ’ αριθ. 57212/23-05-2014 Σύμβαση Μίσθωσης του εν λόγω ακινήτου μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί το ως άνω ακίνητο άμεσα, διότι υπάρχει υποχρέωση του Δημοσίου για καταβολή ετήσιου μισθώματος ύψους 2.652.000 ευρώ».

Να σημειώσουμε ότι αυτά που διαπίστωσε πριν από έναν μήνα ο υπουργός Δικαιοσύνης, τα φώναζαν από τον περασμένο Ιανουάριο οι δικηγόροι, που είχαν αντιταχθεί πρώτοι στη μεταφορά των Δικαστηρίων και μάλιστα είχαν κάνει και προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην οποία σοβαρό ρόλο διαδραμάτισε το πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Τάκης Δέγλερης.

Σκάνδαλο…

Μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την εξεύρεση τρόπου αξιοποίησης του κτιρίου της πρώην Ραλλείου απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο – που διαθέτει ο δήμος για να μεταφερθεί εκεί το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.

Εκείνο, πάντως, που πρέπει να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου του παραδέχεται ότι η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, που αγόρασε το ακίνητο από το ΤΑΙΠΕΔ, το έχει νοικιάσει στο Δημόσιο αντί 2.652.000 ευρώ τον χρόνο!

Εδώ, δηλαδή, αποκαλύπτεται ένα μεγάλο σκάνδαλο. Η Εθνική Πανγαία αγόρασε το ακίνητο με την υποχρέωση του Δημοσίου να το μισθώσει και ήδη τα νοίκια… τρέχουν! Τότε, ποιος ο λόγος που το πούλησε, κύριε Σαμαρά;

***

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Έξι συλλήψεις στο εξεταστικό κέντρο του ΙΚΑ για πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας

Κύκλωμα που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, προκειμένου να πάρουν αναπηρική σύνταξη, εξάρθρωσε την περασμένη εβδομάδα η Οικονομική Αστυνομία. Άντρες της υπηρεσίας αυτής, που παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες υπαλλήλων του ΙΚΑ, ιατρών-μελών των διαφόρων επιτροπών και ασφαλισμένων, εντόπισαν το κύκλωμα και προχώρησαν στην εξάρθρωσή του.

Την περασμένη Τετάρτη έκαναν έφοδο στο κτίριο που βρίσκεται επί της Πειραιώς, λίγο πιο πάνω από τον Ταύρο, πηγαίνοντας για την Ομόνοια (στο οποίο στεγάζονται οι επιτροπές των γιατρών που εξετάζουν τους ασφαλισμένους) και συνέλαβαν έξι άτομα, διοικητικούς υπαλλήλους και γιατρούς, με την κατηγορία ότι εξέδιδαν πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αξιωματικοί της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είναι σημαντικά και αναμένεται εντός των ημερών να ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις.

***

// Ούτε την περασμένη Δευτέρα έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Διαδημοτικό Νεκροταφείο Σχιστού. Οι ζυμώσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν έφεραν αποτέλεσμα. Κατόπιν αυτού, οι αντιπρόσωποι (εκλέκτορες) του Δήμου Πειραιά και κάποιοι από τον Δήμο Νίκαιας δεν εμφανίσθηκαν στη συνεδρίαση που είχε οριστεί με μοναδικό θέμα την ανάδειξη νέου προεδρείου και έτσι ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας!

Φαίνεται, πάντως, πως ο πρώην δήμαρχος Ταύρου Δημήτριος Σούτος κερδίζει υποστηρικτές και εάν επιμείνει στην υποψηφιότητά του είναι πολύ πιθανόν να εκλεγεί. Λέμε αν επιμείνει στην υποψηφιότητά του, γιατί υπάρχει γενικότερη απροθυμία ώστε να θέσει κάποιος υποψηφιότητα, μια και το Σχιστό έχει σοβαρά προβλήματα που θα οδηγήσουν την ηγεσία του Διαδημοτικού Συνδέσμου, που το λειτουργεί, σε ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες. Υπάρχει επίσης και η δικαστική δικαίωση του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, που ανέρχεται σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διεκδικήσει είτε από τον Σύνδεσμο είτε από τους δήμους. Το θολό τοπίο, λοιπόν, που επικρατεί στο νεκροταφείο, οδήγησε τον Δήμο Πειραιά να μην προτείνει υποψήφιο.

// Γιορτάζει αύριο ο εμβληματικός ναός του Αγίου Ελευθερίου στα Καμίνια. Είναι η μεγάλη γιορτή της ιστορικής αυτής γειτονιάς, την οποία οι κάτοικοι προετοιμάζουν όλο τον χρόνο. Άλλωστε ο Άγιος είναι το στήριγμα των κατοίκων της, που οι περισσότεροι σήμερα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και η ελπίδα τους για ένα καλύτερο ξημέρωμα… Σήμερα το βράδυ, στις 8, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Δεσπότης της πόλης μας κ. Σεραφείμ, θα γίνει η λιτανεία της ιερής εικόνας του Αγίου και αύριο στη Θεία Λειτουργία θα είναι και πάλι παρών ο Σεβασμιώτατος.

// Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τριήμερο bazaar βιβλίου που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή με διοργανωτή τον BHMA FM 99,5, ο οποίος φέτος επέλεξε τον Πειραιά για το χριστουγεννιάτικο event του ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Γιάννη Μώραλη. Μαζί με το bazaar βιβλίου γίνονται παράλληλα και πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά, για τα οποία έχουν διαμορφωθεί παιδότοποι με φουσκωτά παιχνίδια και τσουλήθρες, ενώ κάθε λίγο γίνονται και πολλά happening. Στα παιδιά, επίσης, προσφέρονται πολλά ζεστά ροφήματα και γλυκά. Να σημειώσουμε ότι η κοσμοσυρροή που παρατηρείται από την Παρασκευή είναι πρωτοφανής. Όλα τα βιβλία διατίθενται μόνο με ένα ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν στους άπορους Πειραιώτες μέσω της ΚΟΔΕΠ. Η είσοδος στους παιδότοπους και η χρήση όλων των παιχνιδιών είναι δωρεάν.

// Φως στο… τούνελ των οφειλών των ενοικιαστών των δημοτικών καταστημάτων του Περάματος, στις οποίες είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο φύλλο, ήρθε να ρίξει με δηλώσεις του ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και επικεφαλής του συνδυασμού «Νέοι Άνθρωποι, Νέα Πορεία» Θόδωρος Τερζής. Όπως τονίζει, όντως τα οφειλόμενα ποσά προς τον δήμο ανέρχονται σε 1.079.059 ευρώ, πλην όμως οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι ανάλογα ποσά ή και μεγαλύτερα τους οφείλει και ο δήμος. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τα ποσά που οφείλει ο δήμος στους καταστηματάρχες-ενοικιαστές του προέρχονται από «έξοδα παραστάσεως, τραπεζώματα κ.λπ.» των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών! Δηλαδή οι παράγοντες του δήμου (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι κ.λπ.) τρωγόπιναν κι έστελναν τον λογαριασμό στον δήμο! Μάλιστα, η Νομική Υπηρεσία, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υπογράμμισε ότι οι δαπάνες αυτές παράνομα χρεώνονταν στα έξοδα του δήμου, καθώς αποτελούν προσωπικές πρωτοβουλίες και δεν καλύπτονται από κάποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τερζής ζήτησε να κληθούν άμεσα ορκωτοί λογιστές και Εισαγγελέας ώστε να αποδοθούν ευθύνες σ’ εκείνους που επί χρόνια «φέσωναν» τον δήμο με τα προσωπικά τους έξοδα. Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Ν. Νικολαΐδης, μιλώντας στο Κανάλι 1, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή καλύπτει τους επιχειρηματίες που χρωστούν και δεν τους έχει ενοχλήσει μέχρι τώρα.

// Μια και μιλάμε, όμως, για τον Δήμο Περάματος, να επισημάνουμε ακόμα δύο καταγγελίες που έχουν γίνει, αλλά δεν έχουν απαντηθεί. Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει φορολογική ενημερότητα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πάρει ευρωπαϊκά προγράμματα! Γι’ αυτό έχασε το πρόγραμμα για τα ΑΜΕΑ καθώς κι εκείνο της Βοήθειας στο Σπίτι! Η δεύτερη αφορά την πληρωμή από τον δήμο ηλεκτρικού ρεύματος για χώρους που είναι ιδιωτικοί! Γιατί, άραγε, να γίνεται κάτι τέτοιο;

// Νέο διοικητικό συμβούλιο στο ΣΕΦ αναμένεται να ορίσει εντός των ημερών ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τη θέση του συντονιστή διευθυντή, που χειρίζεται όλα τα θέματα, αναλαμβάνει ο Γιώργος Σιγάλας (μετά την παραίτηση του Π. Φασούλα), με αναπληρωτή τον Λάζαρο Αλεξανδρίδη. Πρόεδρος θα αναλάβει ο Στ. Δασκαλάκης, με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Σπανού. Αντιπρόεδρος η Μαρία Παρασκευά, με αναπληρώτρια τη Βασ. Φιλιππάτου, γενικός γραμματέας ο Κ. Κλοκοτάρας, με αναπληρωτή τον Κοσμά Πατράκο, και μέλη οι Θάνος Καληώρας, Όλγα Αυγερινού και Κώστας Κονταξής, με αναπληρωτές τους Δημ. Καλαφάτη, Μαρίκα Χασαπάκη και Ζωή Ρούσσου.

// Λύθηκε το πρόβλημα της χρηματοδότησης για την αποπεράτωση των έργων στο νέο σχολικό συγκρότημα της Ραλλείου. Τα έργα είχαν σταματήσει καθώς ο εργολάβος Ν. Κοκκίνης δεν πληρωνόταν για τα έργα που είχε κάνει. Τώρα, όμως, έπειτα από ενέργειες του βουλευτή της Α’ Πειραιά και πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου προς τον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη και τον ΟΣΚ, τα χρήματα «ξεμπλόκαραν» και μέχρι τα Χριστούγεννα θα αρχίσει ο εργολάβος να πληρώνεται κανονικά, ενώ -όπως δήλωσε- θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παραδώσει το σχολείο… με το κλειδί στο χέρι, μέσα στον Μάιο.

Εκπρόσωποι των γονέων επισκέφθηκαν και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη και του ζήτησαν να μεριμνήσει ώστε να πυκνώσουν οι λεωφορειακές γραμμές που οδηγούν στο νέο σχολείο.

/// Η ΔΗΡΑΠ, η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Πειραιά, που λειτουργεί τον ραδιοσταθμό Κανάλι 1, την περασμένη Τρίτη έγινε η πρώτη δημοτική επιχείρηση της χώρας που δεν χρωστάει… ούτε ευρώ στην Εφορία! Με εντολή του δημάρχου Γιάννη Μώραλη, δόθηκαν περίπου 160.000 ευρώ στην αρμόδια ΔΟΥ και μηδενίστηκε το χρέος της επιχείρησης στο Δημόσιο, που το 2012 ήταν 850.000 ευρώ περίπου. Η ΔΗΡΑΠ πήρε και ασφαλιστική ενημερότητα, αφού ελαχιστοποίησε και ρύθμισε τις οφειλές της στο ΙΚΑ, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών προς ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ. Να σημειώσουμε ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μεθαύριο, Τρίτη, θα οριστεί και το νέο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.


Σχολιάστε εδώ