Συμφέροντα κάθε… είδους πιέζουν για κυβέρνηση… ειδικού σκοπού

Το σχέδιο φαίνεται να έχει τις «ευλογίες» πολιτικών και οικονομικών κέντρων της χώρας που δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την αναμενόμενη -όπως όλα δείχνουν- άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Προβλέπει δε συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πιθανότατα στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα. Και ταυτόχρονα συμφωνία για τη συγκρότηση μιας πολυκομματικής κυβέρνησης που θα αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για το καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις με την Ελλάδα στη μετά Μνημόνιο εποχή, όπως επίσης και το ζήτημα του χρέους.

Σ’αυτήν την κυβέρνηση θα… προσκληθούν να συμβάλλουν, πέραν της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και όσοι από τους ανεξάρτητους και μη βουλευτές αποφασίσουν να ψηφίσουν τον κ. Δήμα.

Κομβικός στο συγκεκριμένο σχέδιο θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ρόλος του Φ. Κουβέλη, αφού από τη στάση που θα τηρήσει, τελικά θα κριθεί η εκλογή ή όχι του Στ. Δήμα. Δεν συζητείται προφανώς το ενδεχόμενο να προταθεί εκείνος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έδινε την εντύπωση πολιτικής συναλλαγής. Θα μπορούσε ενδεχομένως ο κ. Κουβέλης να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης, χωρίς αυτό πάντως να θεωρείται ως προαπαιτούμενο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δέχεται τις τελευταίες ημέρες ισχυρές πιέσεις από συγκεκριμένα κέντρα και, όπως λέγεται, το πιθανότερο είναι να καμφθούν τελικά οι αντιστάσεις του. Στο σχέδιο, ορισμένοι εντάσσουν και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου και του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης. (Ρεπορτάζ στη Σελ. 12)

Μαξίμου: Δεν φεύγει!

Το όλο σχέδιο πάντως παρουσιάζει μια ουσιαστική αδυναμία: Προϋποθέτει τη συμφωνία του Αντ. Σαμαρά να αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργού πρωτίστως και -δευτερευόντως- του Β. Βενιζέλου να εγκαταλείψει όλες τις κυβερνητικές θέσεις που κατέχει σήμερα. Καθότι, θεωρείται απίθανο ο κ. Κουβέλης να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς αλλαγές στην κορυφή της σημερινής κυβέρνησης. Θα είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματά του όταν κληθεί να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις των πολιτικών αντιπάλων του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ενημερωθεί φυσικά για όλα όσα συζητούνται στο παρασκήνιο και στέλνουν σαφές μήνυμα: Ξεχάστε το ενδεχόμενο να φύγει ο Αντ. Σαμαράς. Στενοί συνεργάτες του τονίζουν ότι «ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας μια σημαντική αποστολή, να βγάλει τη χώρα από την κρίση και είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος». Επισημαίνουν ακόμη ότι, και λόγω χαρακτήρα, ο κ. Σαμαράς «δεν τα παρατάει εύκολα και θα δώσει σκληρή μάχη μέχρι την τελευταία ώρα». Οι ίδιοι σημειώνουν ότι δεν μπορεί να επαναληφθούν τώρα όσα συνέβησαν με τον Γ. Παπανδρέου το 2011. «Ούτε οι συνθήκες είναι ίδιες ούτε ο Σαμαράς είναι Παπανδρέου», προσθέτουν. Δεν το λένε ευθέως, αλλά το αφήνουν σαφώς να εννοηθεί, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν τα στελέχη εκείνα που θα αναλάβουν να ηγηθούν μιας προσπάθειας «ανατροπής» του. Αντίθετα το 2011 ο Γ. Παπανδρέου, εκτός από τον Β. Βενιζέλο, είχε απέναντί του τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές ωστόσο, ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας, δεν συμμερίζονται τη σιγουριά του Μεγάρου Μαξίμου και τονίζουν ότι αν τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο και η χώρα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορέσει να επιμείνει στην άρνησή του.


Σχολιάστε εδώ