Οργανώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ για τη «μητέρα των μαχών»

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμως εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το ορατό ενδεχόμενο να πάει η χώρα σε εκλογές άμεσα (ήταν το κυρίαρχο αίτημα όλο το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τις ευρωεκλογές), ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματος έχει σημάνει συναγερμός, αφού το ενδεχόμενο τον Φεβρουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές είναι ορατό και ως εκ τούτου «πήραν φωτιά τα τόπια».

Χωρίς να αποκλείουν ελιγμούς από τη συγκυβέρνηση, όπως ο ορισμός ημερομηνίας εκλογών από τον Αντ. Σαμαρά μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να «δελεάσει» ανεξάρτητους βουλευτές, ετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών» που θα είναι οι βουλευτικές εκλογές.

Στην πορεία προς αυτές η Κουμουνδούρου θα θέσει έντονα το θέμα της αυτοδυναμίας, αφού η εκτίμηση που κάνουν οι επιτελείς του κόμματος είναι ότι ένα τέτοιο δίλημμα θα θέσει τους ψηφοφόρους προ των ευθυνών τους και θα συμπιέσει τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, ειδικότερα του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ, αφού ήδη προεξοφλείται ότι η ΔΗΜΑΡ έχει «χαιρετίσει» την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Τα κορυφαία και έμπειρα στελέχη του κόμματος έχουν πιάσει ήδη το κλίμα που διαμορφώνεται στην πορεία προς τις εκλογές και εκτιμούν ότι θα επιχειρηθεί η επανάληψη του σκηνικού του Ιουνίου του 2012, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά τη δήλωση Γιούνκερ (πρόεδρος της Κομισιόν) που έσπευσε να παρέμβει με προσβλητικό τρόπο στα εσωτερικά της χώρας καλώντας τους Έλληνες να μην ψηφίσουν ακραίους, αλλά πολιτικούς οι οποίοι «είναι γνώριμοι στην ΕΕ».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αυτή η πίεση θα ενταθεί στην πορεία τόσο προς την Προεδρική εκλογή όσο πολύ περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, με τρομολαγνεία του στυλ ότι σε περίπτωση επικράτησης του κόμματος θα στεγνώσουν τα ΑΤΜ των τραπεζών και εντέλει θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ.

Τονίζουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση φόβου μπορεί να έπιασε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ωστόσο σήμερα είναι δύσκολο να επαναληφθεί, αφού στο διάστημα που ακολούθησε, ο ελληνικός λαός το μόνο που είδε είναι να χειροτερεύει καθημερινά η κατάστασή του από τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές που δεν πρέπει πλέον να συνεχιστούν.

Στην πορεία προς τις εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη να αποφεύγουν τα φάλτσα που θολώνουν την εικόνα του κόμματος, με την ηγεσία να διαμηνύει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι δεν πρόκειται να αποσπαστεί από τις βασικές εξαγγελίες όπως αυτές ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και ότι μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεσμεύεται από όσα έχουν υποσχεθεί οι σημερινοί κυβερνώντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές της χώρας.

Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η δημόσια δήλωση του γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα είναι κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις ημερομηνίες που συμφώνησε η κυβέρνηση με την «τρόικα», δηλαδή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τις όποιες συμφωνίες έχει κάνει η κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν δεσμευόμαστε από τα όποια χρονοδιαγράμματα αυτή προβλέπει», ξεκαθάρισε με δήλωσή του ο Δ. Βίτσας, ο οποίος εκ του θεσμικού του ρόλου ξέρει τι λέει και πότε το λέει και γι’ αυτό στελέχη του κόμματος αντιμετώπιζαν με θυμηδία τα δημοσιεύματα ότι υπήρξε δυσαρέσκεια στην ηγεσία για τις εν λόγω δηλώσεις του γραμματέα.

Φυσικά, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που θα κληθούν να διαχειριστούν αν βρεθούν στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές και για αυτό ο Αλ. Τσίπρας, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ζήτησε από τα αρμόδια τμήματα του κόμματος να ετοιμάσουν από τώρα τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης!


Σχολιάστε εδώ