Κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου στόχος του Γ. Παπανδρέου
Τη δήλωση – παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου ότι μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας βγήκαν και στήριξαν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης και Γιώργος Πεταλωτής, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη.
Η θέση αυτή περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, έχει απήχηση και σε αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές που είναι βαρόμετρο για τις κρίσιμες ψηφοφορίες, αλλά και εντός του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν μάλιστα τις τελευταίες ώρες κάποια στελέχη που λένε ότι και ο Βενιζέλος, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να την εξετάσει, καθώς θα κέρδιζε χρόνο αποφεύγοντας τις εκλογές ώστε να ανασυντάξει όσο μπορεί τον χώρο του για να προσπαθήσει να επιβιώσει στην εκλογική αναμέτρηση. Μάλιστα λένε (χωρίς αυτή η πληροφορία να διασταυρώνεται για την ώρα) ότι ο Βενιζέλος δεν αντιδρά ιδιαίτερα στην ιδέα να μην είναι ούτε ο Σαμαράς πρωθυπουργός ούτε ο ίδιος αντιπρόεδρος. Πάντως, αξιόπιστες πηγές της κυβέρνησης και της ΝΔ, διεμήνυαν πως ο Σαμαράς δεν πρόκειται να δεχτεί κάτι τέτοιο και θα πάει, αν χρειαστεί, ακόμα και σε πρόωρες εκλογές.
Πάντως και οι Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης φλερτάρουν με την ιδέα της εθνικής συνεννόησης και μιας συναινετικής διαδικασίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, οργανωμένο και πλήρες δίκτυο στελεχών σε όλη την Ελλάδα έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό ο Γιώργος Παπανδρέου που το διευρύνει καθημερινά με συνεργασίες μέσω διαφόρων κινήσεων, συνδικαλιστών, αυτοδιοικητικών, ενώ για το όλο εγχείρημα καθημερινά κινητοποιείται κόσμος μέσω διαδικτύου. Σφυγμομετρεί τις εξελίξεις και έχει διαμηνύσει πως θα είναι παρών, ειδικά στο πιθανό πλέον ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ξεκαθαρίζει από τώρα πως θα είναι επίσης παρών σε μια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα συγκροτήσει ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο για την «τρόικα» και θα θέσει το θέμα του χρέους. Ο Παπανδρέου εκτιμά ότι σε αυτήν την κυβέρνηση θα είναι άλλος πρωθυπουργός από τον σημερινό και άλλος αντιπρόεδρος, καθώς -κατ’ αυτόν- οι επιλογές των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου απέτυχαν και οδήγησαν σε τραγικό αδιέξοδο για το οποίο μερίδιο ευθύνης έχει και η αντιπολίτευση με την ξύλινη αντιμνημονιακή ρητορική της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, που για μεγάλο διάστημα έλειπε για διαλέξεις και σεμινάρια στο εξωτερικό, αποφάσισε να ασχοληθεί με το εσωτερικό μέτωπο το καλοκαίρι, αφού, όπως λένε συνεργάτες του, «έγινε τότε απολύτως σαφές στον ελληνικό λαό η συμπαιγνία και η πλεκτάνη που στήθηκε σε βάρος του με αφορμή τις Κάννες και το δημοψήφισμα και σε αυτή σιγόνταραν και πολιτικοί παράγοντες από την Ελλάδα».
Ο Σαχινίδης, με δηλώσεις του, ζήτησε να γίνουν υποχωρήσεις και από τον Σαμαρά και από τον Τσίπρα, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, η οποία θα χαράξει τον οδικό χάρτη της χώρας για το επόμενο διάστημα. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα, τονίζοντας ότι πρέπει να βάλουν πάνω απ’ όλα τον θεσμικό τους ρόλο και το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό, όπως έκανε ο Παπανδρέου από τον Ιούνιο του 2011.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο Γιώργος Πεταλωτής, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «κάθε άλλο παρά σταθερότητα και βεβαιότητα δείχνει με τους χειρισμούς της» και χαρακτήρισε ως πρόταση εθνικής ευθύνης την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ως στρατηγείο του σε αυτή τη φάση ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε το «Ίδρυμα Παπανδρέου» όπου έβλεπε συνεργάτες, πολιτικούς φίλους του και στελέχη από όλη την Ελλάδα, ενώ ως δεύτερο στρατηγείο είχε την οικεία του όπου συναντούσε σημαίνοντες πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Οι τελικές αποφάσεις και η τακτική που θα ακολουθούσε αυτό το διάστημα, καθώς και το κείμενο της δήλωσης – παρέμβασής του προετοιμάστηκαν και αποκρυσταλλώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης σε έκτακτη σύσκεψη στο ίδρυμα Παπανδρέου και στην οποία μετείχαν από τον παλιό κύκλο των στενών συνεργατών του η Ρ. Βέρτζελη, ο Γ. Ελενόπουλος, οι εν ενεργεία βουλευτές και πρώην υπουργοί Φ. Σαχινίδης και Θ. Μωραΐτης, ο Γ. Πεταλωτής, ο Γ. Πετρουλάκης κ.ά.
Ο κ. Παπανδρέου επέσπευσε τον βηματισμό του για ολική επαναφορά του στο πολιτικό σκηνικό για τους εξής λόγους:
– Εκτιμά πως μπορεί τώρα να έχει ρυθμιστικό ρόλο, όχι μόνο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
– Ρυθμιστικό ρόλο εκτιμά πως μπορεί να έχει και αμέσως μετά τις εκλογές, αν τελικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
– Διακρίνει ρωγμές που καθημερινά διευρύνονται ανάμεσα στους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, που υπό το άγχος μιας εκλογικής ήττας κάνουν κινήσεις τακτικής για να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση και τον πολιτικό τους ρόλο.
– Επιχειρεί να αποτρέψει ενδεχόμενη εδραίωση του Σταύρου Θεοδωράκη και του κινήματός του (Ποτάμι) στον ενδιάμεσο χώρο της Κεντροαριστεράς.
– Επιχειρεί να είναι παρών στην πιθανότητα αλλαγής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μέσα από συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές.
Η κίνηση Παπανδρέου, όπως τονίζουν συνομιλητές του, προκαλεί προβληματισμούς και αναταράξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Οι βουλευτές που ήδη έχουν στηρίξει το εγχείρημα (Σαχινίδης, Μωραΐτης, Κεδίκογλου) θα πρέπει να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους για την συνέχεια, ενώ εμμέσως πλην σαφώς καλούνται να πάρουν θέση και μια σειρά βουλευτών που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου και ο Θόδωρος Παραστατίδης.
Είναι άγνωστο αυτήν τη στιγμή τι θα κάνουν ο Μιχάλης Καρχιμάκης και οι «75», η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου (όπως της Κέρκυρας).
Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να αντιπαρατεθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου επαναφέροντας τα περί πολιτικής σταθερότητας και «καρφώνοντας» τον πρώην πρωθυπουργό ότι επιδιώκει ανατροπή του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Διευκρίνιζαν επίσης ότι στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν, θα κατέβει το σχήμα ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, όπως έχουν αποφασίσει τα αρμόδια όργανα του Κινήματος.