Καραγιουσούφ κατά Γλέζου!

Αφορμή, ο χαιρετισμός που απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο διήμερο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή με θέμα «Γλώσσα και Εθνική Ενότητα» και μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως: «Δεν επιτρέπεται η εκπαίδευση ελλήνων πολιτών να παραμένει δέσμια του Μορφωτικού Πρωτοκόλλου που υπογράφτηκε το 1968 μεταξύ της Ελλάδας των συνταγματαρχών και της Τουρκίας, το οποίο αναγνώριζε ως μόνη γλώσσα της μειονότητας την τουρκική, ρίχνοντας συλλήβδην τα παιδιά των Πομάκων, των μουσουλμάνων Ρομά της περιοχής και άλλων στα λεγόμενα “μειονοτικά σχολεία”».

Σύσσωμη ήταν η αντίδραση των τουρκοφρόνων στη Θράκη. Κι αν κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «φυσιολογική» την αντίδραση και τον τρόπο έκφρασης από τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, άλλο τόσο ξενίζει ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να απαντήσει ο βουλευτής του ίδιου κόμματος στη Ροδόπη. Ο κ. Καραγιουσούφ, αφού χαρακτήρισε «άσχετη» τη δήλωση Γλέζου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκιουντέμ» (μετάφραση τουρκικά νέα): «Ο κ. Γλέζος είναι κάποιος που, παίρνοντας ψήφους ρεκόρ από όλη την Ελλάδα, εξελέγη ευρωβουλευτής. Αλλά τα εντός κόμματος καθήκοντά του δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Αφήστε να μιλάμε εμείς για αυτά τα θέματα ως μειονοτικοί βουλευτές. Νομίζω πως θα ήταν καλύτερα αν ο κ. Γλέζος μιλούσε για τις πολεμικές αποζημιώσεις που πρέπει να δώσει η Γερμανία στην Ελλάδα».

Επίσης τόνισε πως: «Η δήλωση του Γλέζου ήταν μια άσχετη δήλωση. Τις σχετικές με τη μειονοτική εκπαίδευση θέσεις του κόμματος τις καθορίζει η επιτροπή παιδείας. Πιστεύω πως δεν είναι σε θέση να μιλά για τη μειονοτική εκπαίδευση».

Τι λέει λοιπόν αυτός ο άνθρωπος σε έναν συνάδελφό του, ομογάλακτο (;) ιδεολογικά και χωρίς ίχνος σεβασμού απέναντι σε ένα ζωντανό κεφάλαιο της ελληνικής σύγχρονης Ιστορίας; Ότι δεν γνωρίζει το θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης κι ότι καλά θα κάνει να αφήσει αυτούς που γνωρίζουν (δηλαδή αυτόν και τους ομοίους του) να χειριστούν το ζήτημα. Το κερασάκι βεβαίως είναι ότι έχει το θράσος να δώσει και… τις συντεταγμένες πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινείται το ιστορικό στέλεχος (βλέπε γερμανικές αποζημιώσεις)…

Το μεγάλο θέμα που εγείρεται παραμένει αναπάντητο. Ποια είναι τελικά η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ (όχι του κ. Τσίπρα, καθότι οι αρχηγοί έρχονται και παρέρχονται) σε ό,τι αφορά τη μειονοτική εκπαίδευση; Αναγνωρίζει την ύπαρξη Πομάκων και Ρομά εντός της μειονότητας στη Θράκη; Διότι αυτός ο «εμφύλιος» μεταξύ Γλέζου και «καθεστωτικών» μόνο τυχαίος δεν μπορεί να είναι. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψήφιση της τροπολογίας Λοβέρδου για τη μειονοτική εκπαίδευση…

Στον χαιρετισμό του ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε μεταξύ των άλλων:

«Θέλω να σας απευθύνω μια έκκληση. Το ακριτικό Πανεπιστήμιο Θράκης οφείλει να μεριμνήσει και να πρωτοστατήσει για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων της περιοχής».

Αναφερόμενος ο Μανώλης Γλέζος στα παιδιά των Πομάκων και των μουσουλμάνων Ρομά της περιοχής, τόνισε ότι: «Αδικούμε αυτά τα παιδιά και τα εμποδίζουμε να αποκτήσουν συνείδηση της ταυτότητάς τους, στερώντας τους τόσο τις δικές τους γλώσσες όσο και μια στέρεη και ουσιαστική γνώση της ελληνικής, εφόδιο πολύτιμο για το μέλλον τους.

Τους Πομάκους τους έχω γνωρίσει καλά, έχω επισκεφθεί τα χωριά τους, μου έχουν κάνει γνωστά τα προβλήματά τους αλλά και την εμμονή τους να υπάρξουν. Εξακολουθούν να μιλούν τη γλώσσα τους, διότι, έστω κι αν δεν το γνωρίζουν, το νιώθουν και το αισθάνονται ότι ο αφανισμός ενός λαού ξεκινάει από τον αφανισμό της γλώσσας του. Και οι συγκεντρωμένοι εδώ το γνωρίζουν πολύ καλά».


Σχολιάστε εδώ