ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΙΚΑ

* Στο μάτι ξαναμπαίνει η οικογένεια Παπανδρέου και συγκεκριμένα ένα μέλος της εκτός πολιτικής. Κρατήστε αυτό που σας λέμε. Κι όλα αυτά επειδή πολιτικά ο ΓΑΠ κινείται πολύ κι έχει αρχίσει να ενοχλεί. Η όλη υπόθεση κινείται από το υπουργείο Οικονομικών και κρύβει εκπλήξεις.

* Ποιοι είναι αυτοί που, αν και απέτυχαν κατά το πρώτο επιχειρηματικό τους άνοιγμα στον ασφαλιστικό κλάδο, εντούτοις επανέρχονται από την πίσω πόρτα μέσω της ίδρυσης εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών; Ονόματα δεν έχουν, κυρίες και κύριοι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών; Γιατί δεν αντιδράσατε όταν περνούσαν από το παράθυρο τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις; Περιμένατε να σας προστατέψει η αρμόδια εποπτική αρχή;

* Κυρία γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, έχετε καταλήξει στο πώς θα εισπράττετε άμεσα τα πρόστιμα που θα επιβάλλει η εποπτική αρχή της εγχώριας κεφαλαιαγοράς σε αλλοδαπά επενδυτικά σχήματα και τράπεζες με έδρες φορολογικούς παραδείσους; Εκτός και αν έχετε εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να καθυστερήσετε τόσο όσο ακριβώς χρειάζεται για να εφεσιβληθούν, ώστε είτε να περικοπούν είτε να ακυρωθούν.

* Για να μη μας / σας δουλεύουν ψιλό γαζί! Μπορεί η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά να αναβάθμισε τη σημασία του ως κόμβου διαμετακόμισης, ωστόσο το διερχόμενο φορτίο, στη συντριπτική του πλειονότητα, δεν υφίσταται κάπου είδους μεταποίηση επί ελληνικού εδάφους, αλλά μεταφορτώνεται προκειμένου να κατευθυνθεί σε άλλους προορισμούς.

* Κατά τα άλλα η χώρα βιώνει το… success story του Σαμαρά και οι επιχειρηματίες ακόμη τον υποστηρίζουν. Μείωση της τάξης του 0,7% παρουσίασε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι μείωσης 6,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013, παρουσίασε μείωση 3,1%, έναντι μείωσης 3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012. Όμως το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για τη ΝΔ, καθώς οι πρόωρες εξελίξεις από την Προεδρική εκλογή δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην αγορά. Όπως σε σούπερ μάρκετ, ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά.

* Σαν να μη μας τα λένε και πολύ καλά. Τα ΕΛΤΑ προκηρύσσουν διαγωνισμό για την κοστολόγηση της παροχής λογισμικού. Πόσο θα πάει το… μαλλί; Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.940.000 ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 27.1.2015. Περίεργη αλλά και πολύ σφιχτή στους χρόνους της αυτή η δουλειά. Για ποιον, άραγε, λόγο;

* Να που το Δημόσιο κάνει και αβάντες στις ιδιωτικές εταιρείες, παίζοντας με τον πόνο των ανέργων. Κάπως έτσι ο ΟΑΕΔ παρουσίασε το πρόγραμμα «Ακαδημία Πληροφορικής», που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη Microsoft. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για τη δωρεάν εκπαίδευση ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες, χάρη στην οποία περισσότεροι από 968.100 εγγεγραμμένοι του Οργανισμού θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ακόμη προσόν στην προσπάθειά τους για (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στη διεθνή πλατφόρμα της Microsoft, IT Academy, που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

* Κατακυρώθηκαν -και επίσημα- στη Nielsen, ύστερα από διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ, η μέτρηση και η καταγραφή τηλεθέασης τηλεοπτικών προγραμμάτων των πανελλαδικών και μη καναλιών καθώς και η καταγραφή της τηλεοπτικής συμπεριφοράς των τηλεθεατών σε πανελλαδική βάση. Η σύμβαση αφορά 24 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 816.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Nielsen ήταν και η μοναδική συμμετέχουσα στον διαγωνισμό.

* Ακούει κανείς εδώ στην μπανανία; Σε αντίθεση με τους δικούς μας εθνοπατέρες και κρατικούς αξιωματούχους, που όχι μόνο χαϊδεύουν τα αυτιά της PricewaterhouseCoopers, αλλά προέρχονται και από τους κόλπους της, οι βρετανοί βουλευτές την κατηγόρησαν ευθέως για επινόηση πολύπλοκων δομών χρηματοδότησης, που επέτρεψαν σε εταιρείες να διασφαλίσουν χαμηλούς φόρους στο Λουξεμβούργο.

* Η Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε μόνο στο κραχ του γενικού δείκτη τιμών, κατά τη συνεδρίαση της 9.12.2014, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ονοματίζοντας επιλεκτικά τις μετοχές που κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, όπως οι Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, MIG, ΔΕΗ, Μυτιληναίου κ.λπ. Μένει να ξεκαθαρίσει αν επιρρίπτει ευθύνες στις διοικήσεις των εν λόγω εισηγμένων επειδή δεν παρενέβησαν προκειμένου να ανατρέψουν την κατακόρυφη πτώση των αξιών των δεικτοβαρών μετοχών τους, περιορίζοντας έτσι το κακό κλίμα τόσο για τις οικονομικές όσο και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

***

Κι άλλο… πλεόνασμα

Τελικά, έχει απόλυτο δίκιο να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το… success story που ζούμε και για το ότι όπου κοιτάξεις γύρω σου βλέπεις πλεόνασμα… Μια πρόσφατη απόδειξη είναι το ότι τα νοίκια πέφτουν. Υποχώρησαν κατά 8,1% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Βόλος έχει την πρωτιά με -20% και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με -9%, η Καρδίτσα με -8% και η Λάρισα με -7%. Όλα πάνε μια χαρά… Τα λεφτά παντού λιγοστεύουν. Αυτό είναι το… πλεόνασμα.


Σχολιάστε εδώ