Θρίλερ διαρκείας…

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους βουλευτές, προεξοφλεί ωστόσο ότι δεν θα τα καταφέρει και ότι το 2015 θα φέρει ισχυρή εντολή σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά της ανάδειξης Προέδρου και υπέρ των πρόωρων εκλογών έχουν ταχθεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήτοι ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, που υπογραμμίζει ότι η επίσπευση των διαδικασιών εντάσσεται στον σχεδιασμό για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού με νέα βάρβαρα μέτρα. Οι δυσκολίες που υπάρχουν στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι ψήφοι 180 βουλευτών προκαλούν έντονες ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο, ενώ επανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια για έξοδο από το ευρώ. Στα κόμματα πάντως έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι πολιτικοί αρχηγοί προγραμματίζουν περιοδείες στην περιφέρεια. Το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, θα ιδρύσει δικό του κόμμα.

Δεν εμπνέει…

Η απόφαση του κ. Σαμαρά, σε συμφωνία με τον κ. Βενιζέλο, για επίσπευση των διαδικασιών αιφνιδίασε πολλούς, προκάλεσε ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα, αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητα. Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι με τον τρόπο αυτό θα κλείσει νωρίτερα η εκκρεμότητα και θα εκλείψει η αβεβαιότητα που πέραν των άλλων δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η επίσπευση των διαδικασιών φέρνει πιο κοντά την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και την προοπτική λύτρωσης του ελληνικού λαού. Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 23 και η τρίτη στις 29 του μήνα. Στις δύο πρώτες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτούνται 200 ψήφοι και στην τρίτη 180 για την εκλογή του Προέδρου. Η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα προκαλεί ανάμικτα αισθήματα και πάντως δεν δημιουργεί την αναγκαία δυναμική, ενώ ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που σκέπτονταν να ψηφίσουν για Πρόεδρο, τώρα επανεξετάζουν τη στάση τους. Εξ ου και τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκαν φήμες περί αλλαγής του κ. Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία, τις οποίες όμως διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.

Αξιοπρέπεια

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επίσπευση των διαδικασιών προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις και σε οικονομικό επίπεδο. Το χρηματιστήριο έπεσε σχεδόν 13% την περασμένη Τρίτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στα χρονικά από το 1987, ενώ συνέχισε να έχει σημαντικές απώλειες και τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα τα spreads των δεκαετών ομολόγων σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο κι ακόμη μεγαλύτερη αυτά των τριετών. Διάφορα κέντρα και οικονομολόγοι του εξωτερικού έκαναν λόγο για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο διάστημα μέχρι την 29η Δεκεμβρίου και ακόμη χειρότερα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όλα αυτά θορύβησαν, όπως ήταν φυσικό, την ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν είναι οι αγορές που θα καθορίσουν το δικαίωμα ενός λαού στην αξιοπρέπεια, ο Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε σκοτεινά κέντρα που ονειρεύονται «ανωμαλία» στην Ελλάδα, ο Π. Σκουρλέτης ότι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους βουλευτές και τον ελληνικό λαό. Ωστόσο το χρηματιστήριο συνέχισε να πέφτει και τα spreads να ανεβαίνουν.

Δίμηνο – φωτιά

Η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής επισκίασε σε μεγάλο βαθμό την απόφαση του Γιούρογκρουπ για δίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την «τρόικα». Τα τεχνικά κλιμάκια επέστρεψαν ήδη στην Αθήνα, αλλά είναι προφανές ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά την 29η Δεκεμβρίου κι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος. Οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για προώθηση όλων των μεταρρυθμίσεων, με τον Β. Σόιμπλε να δηλώνει ότι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Πιο σκληρή παρά ποτέ η στάση που τηρεί το ΔΝΤ, που επιμένει στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και απαιτεί πρόσθετα (επώδυνα) μέτρα πέραν αυτών για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση. Όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου προκειμένου από την 1η Μαρτίου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η προληπτική πιστωτική γραμμή την οποία έχουν αποφασίσει για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα βρεθεί στον «αέρα» με τα ταμειακά διαθέσιμα να έχουν εξαντληθεί και κλειστές τις πηγές χρηματοδότησης.

Στο σκαμνί

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσει τελικά ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου και απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε με ψήφους 4-1 την παραπομπή του σε δίκη, που αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2015. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία του ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αφεθεί ελεύθερος, με την υποχρέωση μία φορά τον μήνα να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.


Σχολιάστε εδώ