Η πρώτη ψηφοφορία θα δείξει αν θα… πιάσουν τόπο οι εκβιασμοί
Το κλίμα που θα επικρατήσει μεταξύ της δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες και τις αγορές για τις πιθανές παρενέργειες σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η διαφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών θα συμβάλει στην αλλαγή στάσης των βουλευτών.
«Το παιχνίδι είναι ανοιχτό, οι ισορροπίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα, αλλά οι πιθανότητες να μη γίνουν εκλογές είναι πολύ περισσότερες από το να γίνουν», σημειώνει κορυφαίο κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τον πρωθυπουργό. Παραδέχεται ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Στο παρασκήνιο έχουν ενταθεί οι επαφές και οι διεργασίες προκειμένου να πεισθούν όσοι βουλευτές αμφιταλαντεύονται και στην προσπάθεια αυτή έχει εμπλακεί ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Επικοινωνεί με ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά όχι μόνον, και τους επισημαίνει την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα, αλλά και τις πιθανές συνέπειες που θα υπάρξουν αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος και προκηρυχθούν εκλογές. «Οι βουλευτές καταλαβαίνουν τι διακυβεύεται αυτήν την ώρα και θα βάλουν πάνω απʼ όλα το συμφέρον της χώρας», είναι το συμπέρασμά του από τις μέχρι τώρα επαφές του.
Στην κυβέρνηση θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη την πρώτη ψηφοφορία, αφού το αποτέλεσμά της κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της μάχης. Αν, λένε, η υποψηφιότητα του κ. Δήμα συγκεντρώσει τις ψήφους ενός αριθμού βουλευτών άνω των 170 θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο αριθμός αυτός στην τρίτη ψηφοφορία να φτάσει τους 180. Σημασία θα έχει πόσοι ακριβώς βουλευτές θα δηλώσουν «παρών», οι οποίοι στην πορεία μπορεί να μεταβάλουν άποψη. Αν, πάλι, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας δώσει έναν αριθμό κάτω των 170 τότε οι πιθανότητες εκλογής του κ. Δήμα θα εξανεμιστούν.
Σχέδιο Β’
Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο οι πιέσεις που θα ασκηθούν στους βουλευτές μέχρι τη δεύτερη ψηφοφορία να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα. Όπως επίσης και οι παρασκηνιακές επαφές που κάνουν ο κ. Σαμαράς και μια σειρά ακόμη στελέχη (Β. Μεϊμαράκης, Δ. Σταμάτης, Κ. Μπούρας, Ν. Κακλαμάνης, Α. Παπαμιμίκος κ.ά.). Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν επεξεργαστεί ένα «Plan B» ούτως ώστε να κάμψουν τις αντιστάσεις των βουλευτών των προερχόμενων από τον χώρο της ΔΗΜΑΡ. Σχέδιο που θα έχει δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, ο κ. Σαμαράς να συμφωνήσει και να ανακοινώσει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών σε συγκεκριμένη ημερομηνία εντός του 2015, κατά προτίμηση το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συμφωνήσει στο ενδεχόμενο η ημερομηνία να έρθει πιο κοντά, δηλαδή τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το ίδιο πάντα σχέδιο, ο κ. Σαμαράς θα αποδεχτεί αλλαγή υποψηφίου για την Προεδρία με πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής και όχι προερχόμενο από την Κεντροδεξιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ακριβώς ήταν η πρόταση που διατύπωσαν οκτώ βουλευτές (επτά προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ συν ο Π. Τατσόπουλος) προ ημερών σε κοινή δήλωσή τους. Είναι αμφίβολο αν με το σχέδιο αυτό συμφωνήσει ο Φ. Κουβέλης, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση και την ψήφο 4-5 βουλευτών, από τους 10 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον θα μπορούσαν να συσπειρώσουν και ανεξάρτητους βουλευτές που δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητα του κ. Δήμα και ζητούν υπερκομματική υποψηφιότητα. Όσο για τις πιθανές αντιδράσεις κεντροδεξιών βουλευτών στην περίπτωση που προταθεί πρόσωπο από την Κεντροαριστερά ή εκτός πολιτικής, στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να ανησυχούν. Είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι και αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνουν.