Η ΔΗΜΑΡ στον… δρόμο προς συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Έπειτα από μια πεντάωρη κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Φώτης Κουβέλης έβαλε τέλος στα σενάρια που εμφάνιζαν το κόμμα του έτοιμο να διαλυθεί και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να μεταπηδούν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «κακόβουλα σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα της εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ -πάνω στο οποίο τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες στη διαδικασία-, με τις αποφάσεις, ωστόσο, να παραπέμπονται για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έθεσε την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του κόμματος ως όρο απαράβατο για οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία, στέλνοντας μήνυμα προς άπαντες τους ενδιαφερόμενους ότι η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει παρούσα και στο μέλλον ως αυτοτελές πολιτικό σχήμα, αν και δεν είπε ότι το κόμμα θα κατέβει αυτόνομα. Με αφορμή λοιπόν τα σενάρια που φουντώνουν ολοένα και περισσότερο και τα οποία «δείχνουν» τον κ. Κουβέλη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ανώτατες πηγές της ΔΗΜΑΡ κάνουν λόγο για «αστειότητες», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας με δήλωσή του ξεκαθάρισε πως «την όποια εκλογική τακτική μας θα την προσδιορίσουμε όταν έρθει η ώρα από θέση αυτονομίας, δηλαδή ως αυτοτελής πολιτικός οργανισμός».

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης παρόντες ήταν οι εννιά βουλευτές του κόμματος, πλην της Μαρίας Γιαννακάκη (η οποία έλειπε στο εξωτερικό), με ορισμένες φωνές να διατυπώνουν την ανησυχία «μήπως γίνουμε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ». Σʼ αυτήν την κατεύθυνση, βουλευτής δήλωσε στο «Π»: «…δεν είναι δυνατόν να κατέβουμε αυτόνομα, γιατί ξέρουμε όλοι ότι τα δημοσκοπικά αποτελέσματα είναι πενιχρά, οπότε θα ήταν αυτοκτονικό και για τον χώρο». Στην ίδια ακριβώς «γραμμή» και ο Γιώργος Κυρίτσης. Μέσα από συνέντευξή του, ο βουλευτής Τρικάλων είπε πως «το να κατέβει κανείς μόνος του όταν δεν ανιχνεύεται, δεν έχει κανένα νόημα». Στην Αγίου Κωνσταντίνου, επομένως, σχεδιάζουν το πολιτικό τους μέλλον έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους προς τη μεριά της Κουμουνδούρου, ενώ το ενδιαφέρον κεντρίζει και η επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη. Πολλά στελέχη του κόμματος δηλώνουν πως σε περίπτωση που καρποφορήσει η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να βρεθεί η νομική φόρμουλα που θα οδηγήσει μεν στην κοινή κάθοδο, αλλά που δεν θα στερήσει το μπόνους των 50 εδρών, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος για τους εκλογικούς συνασπισμούς.

«Μη μας μετράτε στους 180»

Με τον Φώτη Κουβέλη να κρατά το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει την πόρτα στον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και πως στόχος παραμένει η διαμόρφωση μιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση και σε αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, στελέχη και βουλευτές συμφώνησαν να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την απόφασή της να καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, παρά το γεγονός ότι σχολιάζει ευμενώς την πολιτική του διαδρομή, ιδίως τη δράση του για το περιβάλλον με την ιδιότητα του ευρωπαίου Επιτρόπου, γνωστοποίησε η Νίκη Φούντα, η οποία είχε τη Δευτέρα συνάντηση 2,5 ωρών με τον Φώτη Κουβέλη. Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, που θεωρούνταν επίφοβη να σπάσει την κομματική γραμμή, ευθέως πλέον υποστηρίζει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν εκβιαστικούς τακτικισμούς. Ο Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος είχε συνυπογράψει το κείμενο των «8» για εθνική συνεννόηση, εντέλει συντάσσεται με ό,τι έχει αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ, ενώ σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις θα δείξει και ο αμφιταλαντευόμενος Θωμάς Ψύρρας. Τέλος, οι υπόλοιποι επτά βουλευτές (συμπεριλαμβανομένου του Φώτη Κουβέλη) έχουν προ καιρού προεξοφλήσει την αρνητική τους ψήφο, πρωτοστατώντας μάλιστα στη σχετική απόφαση του συνεδρίου του Οκτωβρίου. Πρόκειται για τους κ. Γιάννη Πανούση, Ασημίνα Ξηροτύρη, Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Ρεπούση, Δημήτρη Αναγνωστάκη και Γιώργο Κυρίτση.


Σχολιάστε εδώ