Εσωκομματική… «πλημμύρα» από τον αιφνιδιασμό του Σαμαρά

Στο περιθώριο της παρουσίασης που έγινε για τη φετινή έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου από τη Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σημειώθηκε ένα πρωτοφανές περιστατικό με πολιτικό αντίκτυπο. Στέλεχος της κυβέρνησης πήγε να καπνίσει ένα τσιγάρο έξω από την αίθουσα που γινόταν η παρουσίαση. Στο «καπνιστήριο» βρήκε έναν πολύ γνωστό επιχειρηματία που έχει αρχίσει να κάνει ανοίγματα, ενισχύει το εξαγωγικό έργο του και προσλαμβάνει προσωπικό. «Τι έγινε, υπουργέ μου, πώς τα βλέπεις τα πράγματα;», του είπε κι έλαβε απάντηση που τον άφησε άφωνο: «Βάζω και στοίχημα ότι θα έχουμε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου»! Την ίδια ώρα, μέσα, όλοι συζητούσαν πως έχει αρχίσει και κινείται λίγο η αγορά, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της και φαίνεται πως το όνειρο της ρευστότητας δεν είναι πλέον άπιαστο. Κι όμως, ένας από τους εκπροσώπους της αποκαλούμενης «λαϊκής Δεξιάς» είχε προκαθορίσει την εξέλιξη, παρότι θα βγει με την πρώτη ευκαιρία σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο να κάνει τον πολιτικό καουμπόι υποστηρίζοντας, δήθεν, την επιλογή του κ. Σταύρου Δήμα από τον κ. Σαμαρά. Ένας άλλος επιχειρηματίας που βρισκόταν πιο πίσω κι άκουσε τη στιχομυθία, σιχτίρισε λέγοντας πως για κάτι τέτοιους πολιτικούς είναι επιφυλακτικός για το αν πρέπει να ψηφίσει τη ΝΔ ή όχι, όποτε γίνουν εκλογές. Το περιστατικό πήρε διαστάσεις αφού συζητήθηκε ακόμα και στο επιχειρηματικό συνέδριο της ΕΕΔΕ που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής την επόμενη ημέρα. Το έθιξαν ενοχλημένοι επιχειρηματίες που επενδύουν για να ανατρέψουν την κακή εικόνα της αγοράς στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κώστα Μίχαλο, ενώ η «είδηση» έφθασε και στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό που προκάλεσε προβληματισμό στο επιτελείο του πρωθυπουργού σχετικώς με όσα λέγονται και ακούγονται από βουλευτές που έχουν αρχίσει να κάνουν «προσωπική πολιτική» πέρα από τις κατευθύνσεις και τη γραμμή που δίνει ο πρωθυπουργός.

Το δεύτερο περιστατικό

Ένα δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν αρχίσει η παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε η κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά ως επίλογο της πολιτικής σταδιοδρομίας της. Δίπλα από τις δύο πρώτες σειρές των επισήμων είχε σχηματιστεί ένα πηγαδάκι στο οποίο συμμετείχαν οι Νίκος Χατζηνικολάου, Μιχάλης Δημητρίου, Θοδωρής Δρίτσας κι ένας συνεργάτης κορυφαίου υπουργού.

Από κάτω, στον διάδρομο, εμφανίστηκε πρώην βουλευτής Αττικής που ακολούθησε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη όταν ίδρυσε τη Δημοκρατική Συμμαχία κι όταν έμεινε πολιτικώς άστεγος «επέστρεψε στο μαντρί», όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ.

«Γεια σας, κύριοι, αλλά επιτρέψτε μου να δώσω χειραψία στον επερχόμενο, ο οποίος τυχαίνει να είναι ένας από τους σοβαρότερους του κόμματός του», είπε ο πρώην βουλευτής κι έσφιξε το χέρι του κ. Δρίτσα, αφήνοντας άφωνη την ομήγυρη. Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη από δύο πρόσωπα και ο ένας (που δεν κρύβει πόσο Καραμανλικός είναι) σχολίασε: «Ούτε το 1981 δεν υπήρχε τόση παλαβομάρα».

Η ώρα της ευθύνης

Απάντηση για τη σύγχυση που προκάλεσε ο αιφνιδιασμός του Αντώνη Σαμαρά δεν δίδεται ούτε από βουλευτή ούτε από στέλεχος της ΝΔ. Μόνο εκτιμήσεις ακούγονται, όπως αυτά που συζητούσε ανοικτά και μεγαλόφωνα πολιτική παρέα σε γνωστό στέκι του Κολωνακίου όπου συχνάζουν οι Νικήτας Κακλαμάνης και Κώστας Κιλτίδης.

Λέγεται ότι η απόφαση του πρωθυπουργού προκάλεσε νέο γύρο εσωστρέφειας και εσωκομματικών κραδασμών στη ΝΔ διότι κυρίως ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος δεν έχει καταφέρει να βάλει τα πράγματα σε τάξη.

Από την άλλη, γίνονται εκτιμήσεις ότι αν ο κ. Δήμας διαπιστώσει πως δεν έχει την αποδοχή που απαιτείται και παρότι ως και την τελευταία στιγμή θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του ο κ. Σαμαράς, υπάρχουν δύο κρυμμένοι άσοι.

Ο ένας είναι ο πρώην πρωθυπουργός Kώστας Καραμανλής, που θα επηρεάσει καταστάσεις λίγο πριν από την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία και με τον φόβο νέων περιπετειών για τη χώρα και την Κεντροδεξιά, ο οποίος όμως δεν… προσφέρεται, κάτι που από καιρό το δηλώνει σε συνομιλητές του.

Ο άλλος είναι ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πληροφορήθηκε την υποψηφιότητα Δήμα μόλις έφθασε στη Γενεύη και δεν έχει σταματήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, έτοιμος να παρέμβει για το καλό της παράταξης.

***

Ο Βορίδης και οι… «άλλοι»

Την ώρα που η εσωκομματική «πλημμύρα» κατεβάζει στους διαδρόμους της Συγγρού πολιτικά λασπόνερα, φαίνεται πως ορισμένοι από τους υποψηφίους της Β’ Αθηνών παίρνουν θέση τόσο για να έχουν καλή τύχη στις κάλπες όσο και τον πρώτο λόγο στην επόμενη ημέρα αν τελικώς ο Αντώνης Σαμαράς διαψευστεί από τους υπολογισμούς του και συρθεί σε εκλογές. Εκτός από τους Νίκο Δένδια και Αργύρη Ντινόπουλο, που σπρώχνονται για το ποιος θα κάτσει στην πρώτη σειρά στο εκκλησίασμα και σε πανηγυρικές δοξολογίες (με τον κ. Δένδια να προηγείται λόγω ύψους), ο Μάκης Βορίδης έχει μπει για τα καλά στο παιγνίδι της εσωκομματικής επικράτησης. Έγκυρη πηγή αναφέρει πως ο υπουργός Υγείας χρησιμοποιεί όλες τις επαφές στην ατζέντα του με δημοσιογράφους και εκδότες για να βγαίνει πρώτος σε «τυχαίες» και «ανοικτές» δημοσκοπήσεις στο διαδίκτυο, τις οποίες θα αναπαράγουν τοπικές εφημερίδες στη Β’ Αθηνών. Η ίδια πηγή ανέφερε μάλιστα ότι αρχίζουν και φιλικά τραπεζώματα σε δημοσιογράφους και καλά λόγω των εορτών. Οι πληροφορίες αυτές έχουν αρχίσει να προκαλούν εκνευρισμό όχι μόνο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αλλά και σε βουλευτές. Λέγεται ότι «τα έχει πάρει στο κρανίο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μάκης Γιακουμάτος δεν κρύβει την ενόχλησή του για «τους χθεσινούς άσωτους που μαζεύτηκαν από τον Καρατζαφέρη», ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σκέφτεται ακόμα και να αποσυρθεί (μετά και την απώλεια του τοπικού κομματικού παράγοντα της ΝΔ Βασίλη Κανάκη), ενώ η Κατερίνα Παπακώστα δεν κρύβει το πείσμα να δώσει άλλη μια μάχη, και μπορεί να την κερδίσει.


Σχολιάστε εδώ