Επιστολή σε Σαμαρά – Βρούτση…

Η παράταση θα δοθεί προκειμένου να αποφασίσουν οι ομοσπονδίες αν θα υπαχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή θα μετατραπούν, με δική τους ευθύνη, σε επαγγελματικό Ταμείο (ΝΠΙΔ).

Η διορία που είχε δοθεί λήγει στο τέλος Δεκέμβρη, ωστόσο ύστερα από έντονες πιέσεις, που έφτασαν έως και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας αναμένεται να καταθέσουν τροπολογία που θα δίνει εξάμηνη παράταση για τη λήψη της απόφασης. Το άρθρο 220 του ν. 4281/2014, που ψηφίστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων τον περασμένο Αύγουστο, προβλέπει την υποχρέωση των αντιπροσωπευτικότερων ομοσπονδιών (ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΕΛΠΣ) να αποφασίσουν αν οι ασφαλιστικοί τους φορείς, που δίνουν επικουρική σύνταξη, θα υπαχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή θα μετατραπούν, με δική τους ευθύνη, σε επαγγελματικό Ταμείο (ΝΠΙΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό που θα εμπεριέχεται στην τροπολογία, «η εξάμηνη παράταση κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο χρόνος από τον Αύγουστο έως το τέλος του 2014 ήταν λίγος για μια τόσο σημαντική απόφαση». Όπως εξάλλου επεσήμαναν και σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι εκπρόσωποι των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ), κρίσιμες παράμετροι, όπως η «ρήτρα αξιόμαχου» και ο «συντελεστής βιωσιμότητας», που σημειωτέον έπρεπε να είχαν καθορισθεί έως τις 31/10/2014, και θεσπίζονται για πρώτη φορά με το άρθρο 220, δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να σχηματίσουν σαφή και πλήρη εικόνα για την προοπτική του Ταμείου τους, πόσω μάλλον για το ποια από τις δύο εκδοχές (ΕΤΕΑ ή ΤΕΑ – ΝΠΙΔ) θα μπορούσε να είναι λιγότερο επώδυνη για τους ασφαλισμένους.


Σχολιάστε εδώ