Γιατί δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Τουρκία;

Δυστυχώς στην Ελλάδα, όπου κουμάντο δεν κάνει μόνο η «τρόικα» αλλά -όπως φαίνεται- και η Τουρκία, όλα είναι πιθανά… Τι στοίχιζε δηλαδή στον κ. Βενιζέλο να διαμηνύσει στον τούρκο ομόλογό του ότι η συμμετοχή του στην υπουργική σύνοδο του ΟΣΕΠ δεν σημαίνει ότι μπορεί να προσβάλει -με τον τρόπο που το έκανε- την Ελλάδα;

Εάν η Τουρκία επιθυμεί πράγματι να ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο στις σχέσεις μας, ας το κάνουμε όλοι. Κάθε έλληνας υπουργός ή υφυπουργός που πηγαίνει στην Τουρκία, άλλος να αναζητά Λαζούς, άλλος τα υπολείμματα των Ποντίων και άλλοι να τρέχουν στη Μικρά Ασία και στην ενδοχώρα για να βρουν απομεινάρια του Βυζαντίου. Αλλά, δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους δικούς μας διπλωμάτες περιορίζονται απλώς στο να ξεσκονίζουν το γραφείο τους στα γενικά προξενεία Κωνσταντινούπολης ή Σμύρνης…

***

Είναι έτσι;

Πριν από μερικές ημέρες μάθαμε ότι ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε και αποχώρησε από τη συνάντηση της Συμμαχίας εναντίον της ISIL επειδή η ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν με το όνομα «Μακεδονία».

Όμως το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ υποστήριξε ότι ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν αποχώρησε, αλλά μια χαρά έκατσε και παρακολούθησε τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της «Μακεδονίας». Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάταπιε την πρόκληση και απλώς αρκέσθηκε να βγάζει ανακοινώσεις για εσωτερική κατανάλωση…

*Ξανάρχισαν τα πήγαιν’-έλα αμερικανών διπλωματών στη Θράκη. Όπως μας ενημέρωσε το ίδιο το κόμμα του τουρκισμού ΚΙΕΦ, αντιπροσωπεία αμερικανών διπλωματών, με επικεφαλής τον υπεύθυνο Πολιτικών Υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ραφαέλ Ντίαζ, συναντήθηκαν με τον Μουσταφά Αλη Τσαβούς και την παρέα του, όπου, φυσικά, έχοντας δασκαλευτεί από τους γνωστούς καθοδηγητές, έθεσαν τα «προβλήματα» της τουρκικής μειονότητας με πρώτο την κατάργηση του νόμου για διορισμό 240 ιεροδιδασκάλων (που φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το τουρκικό προξενείο) αλλά και τα αιτήματα που οδηγούν στην ενίσχυση του μειονοτικού (και χωριστικού) χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

*Μένει να δούμε τι θα καταγράψουν αυτές οι αμερικανικές αποστολές στην επομένη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αρκετά ισορροπημένες σε ό,τι αφορά τη Θράκη.

*Ο πολιτευτής του Ποταμιού, πρώην βουλευτής της ΝΔ και στέλεχος του κόμματος της κ. Μπακογιάννη και της ΔΗΜΑΡ, Ιλχάν Αχμέτ έδωσε ένα ακόμη ρεσιτάλ με αφορμή την απουσία των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις συναντήσεις με τον Αχμ. Νταβούτογλου. Έτσι, με μηνύματά του, τούς παρέπεμπε στην κρίση των ψηφοφόρων τους, δίνοντας έτσι διαπιστευτήρια σε εκείνους από το τουρκικό προξενείο που είναι πολύ δυσαρεστημένοι για τη στάση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τη γνώμη των τουρκοφρόνων εξελέγησαν επειδή έδωσε «γραμμή» το προξενείο.

*Ο Αχμ. Χατζηοσμάν, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τα έκανε διαφορετικά. Πήγε στη Βουλή, έθεσε όλη την ατζέντα των σκληρών της μειονότητας και μετά πήγε και στο Χίλτον. Εκεί, μετά τη σύντομη επαφή του με τον Αχμ. Νταβούτογλου, πέρασε την ώρα του στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου με τον Χαλίτ Ερέν και τον βουλευτή Προύσας του ΑΚΡ Τσαβούσογλου, που προέρχεται από τη Θράκη και η πολιτική του καριέρα στηρίζεται στον αλυτρωτισμό εναντίον της Ελλάδας.

*Πάντως στα θετικά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καραγιουσούφ καταγράφεται ότι ήταν ο πρώτος, ίσως, μειονοτικός βουλευτής που αξιοποίησε τη δυνατότητα που του δίνει το Κοινοβούλιο και προσκάλεσε μαθητές του μειονοτικού Λυκείου Κομοτηνής και επισκέφτηκαν τη Βουλή, όπου ξεναγήθηκαν και παρακολούθησαν και μία από τις συνεδριάσεις της.

*Η αλήθεια είναι ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, γενικώς, σε Ξάνθη και Ροδόπη, δίνει τη δυνατότητα και σε υγιή στοιχεία της μειονότητας να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να απεξαρτώνται έτσι από τον εφιαλτικό εναγκαλισμό του τουρκικού προξενείου.

*Αλιεύσαμε μια είδηση που θεωρητικά θα ήταν αδιάφορη: Η ΠΓΔΜ παρέλαβε από την Τουρκία σχεδόν δύο εκατομμύρια τίτλους ιδιοκτησίας για την ακίνητη περιουσία των «Μακεδόνων» την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το κτηματολόγιο της ΠΓΔΜ έχει παραλάβει τα αυθεντικά έγγραφα από τα τουρκικά αρχεία, που είναι γραμμένα με αραβικά στοιχεία και έχει αρχίσει η μετάφρασή τους. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η προπαγάνδα ότι η Βόρεια Ελλάδα κατοικείτο από «Μακεδόνες» αλλά και ότι θα επιχειρηθεί να εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για περιουσίες στην Ελλάδα και με αυτούς θα έρθουν στα ελληνικά δικαστήρια για να διεκδικήσουν περιουσίες οι υποτιθέμενοι απόγονοι των «(σλαβο)μακεδόνων» στη Μακεδονία.

*Σε ένα από τα προηγούμενα τεύχη της εφημερίδας μας υπήρχε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δημοσίευμα για τους απογόνους Σλαβομακεδόνων, που με την καθοδήγηση της σκοπιανής κυβέρνησης και την «ανιδιοτελή» στήριξη ελλήνων δικηγόρων επιδιώκουν να ανοίξουν και πάλι λογαριασμούς του Εμφυλίου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διεκδικώντας περιουσίες που πιθανόν ανήκαν στις οικογένειές τους και εγκαταλείφθηκαν από όσους επέλεξαν να εγκατασταθούν στα Σκόπια.

*Τώρα, η νέα επιχείρηση που οργανώνεται, με πρόθυμους να συμβάλλουν και κάποιους «προοδευτικούς» βουλευτές, είναι η κατάργηση των νόμων του 1982 και 1985 για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων, καθώς οι νόμοι εκείνοι που έφερε ο Ανδρ. Παπανδρέου σωστά προέβλεπαν ότι μόνο Έλληνες το γένος έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν και να ανακτήσουν τα περιουσιακά δικαιώματά τους.

*Για να μην υπάρχει παρεξήγηση σχετικά με τις προθέσεις των Σκοπίων, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι ένας εκ των εκπροσώπων της «Ένωσης Παιδιών Προσφύγων -Makedon», ο Τ. Γιοβανόφ, εκτίμησε ότι δεν θα επιτευχθεί σύντομα η επανάκτηση των περιουσιών στην Ελλάδα, αλλά μόλις λυθεί το θέμα της ονομασίας, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί το ζήτημα και των περιουσιών και της υπηκοότητας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να πουλήσουν τις περιουσίες τους. Ο στόχος των Σκοπίων δεν είναι άλλος φυσικά από τη δημιουργία, τώρα, του υποβάθρου ώστε με τη λύση του θέματος της ονομασίας αυτομάτως να ανοίξει την επόμενη ημέρα μειονοτικό ζήτημα στη Μακεδονία…

*Στη Β’ Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων τοποθετήθηκε ο πρέσβης Π. Μαυροειδής ύστερα από την πιο πολύχρονη -για έλληνα διπλωμάτη- παραμονή σε δυσμενές πόστο, όπως ήταν το Ισλαμαμπάντ.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν θα μείνει για πολύ στη θέση αυτή, καθώς η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ κ. Μονγκερίνι θα αξιοποιήσει τον Π. Μαυροειδή στο Πακιστάν, όπως και τον πρώην πρέσβη στην Τεχεράνη Ν. Γαριλίδη στην ευρωπαϊκή αποστολή στο Ιράν…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ