Το success story από την ανάποδη

***

>Μόνο η ΝΕΛ έχει οικονομικά προβλήματα, κύριε υπουργέ Ναυτιλίας, τα οποία επικαλείσθε ως άλλοθι για να την εξαιρέσετε από τις επιδοτούμενες γραμμές; Διαβάσατε τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα έπειτα από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας εννεαμήνου της ΑΝΕΚ; Διαμορφώθηκαν σε ζημίες 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, παρά την πώληση πλοίων και την ισόποση μείωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί τελική συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες.

>Ή η πραγματογνωμοσύνη έκρυβε σκελετούς ή το δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του! Από τη στιγμή που η ΑΤΤΙΚΑΤ διόρισε διαμεσολαβητή οικονομολόγο – δικαστικό, ο οποίος κατέθεσε τη συμφωνία συνδιαλλαγής με την πλειοψηφία των πιστωτών της, γιατί το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δεν την επικύρωσε;

>Προς τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης! Αλήθεια, κυρίες και κύριοι, τι σημαίνει ότι για τη μείωση του κύκλου εργασιών ευθύνονται οι νέες συνθήκες ανταγωνισμού; Και εσείς τι κάνατε για να τον διεμβολίσετε; Αρκεί να πέφτει μισθός και όλα καλά;

>Σε μια περίοδο που η ανεργία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, με τη Βόρεια Ελλάδα να έχει την τιμητική της, τι άλλο πέρα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα διαφήμιζε ο Όμιλος Ελλάκτωρ σχετικά με την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης; Πάντως για ένα τόσο μεγάλο έργο, και μάλιστα μακράς διάρκειας, μάλλον οι 500 θέσεις πλήρους απασχόλησης αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.

>Ένα από τα γκρίζα σημεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ! Μειώθηκε ο ρυθμός σχηματισμού προβλέψεων ή οι επισφαλείς απαιτήσεις κατά πελατών; Το ένα μπορεί να αποτελεί επιχειρηματική πολιτική, το άλλο, όμως, είναι λογιστικό μακιγιάρισμα.

>Γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν απαίτησε από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο; Μιλάμε για έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων που παρασύρθηκαν από τα στελέχη των τραπεζών και όχι μόνο δεν επωφελήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ, αλλά αντίθετα εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβότερες δόσεις.

>Ανοργανωσιά από τη διοίκηση της ΕΧΑΕ να το πούμε, τσαπατσουλιά από τα μέλη της χρηματαγοράς να το αποκαλέσουμε; Τα προβλήματα εξοικείωσης με το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλατφορμών συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών οδήγησαν στη μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής των αλλαγών.

>Ελπίζουμε να μην τον προικίζουν με συμβάσεις έργων, κατ’ απαίτηση των όποιων υποψήφιων μνηστήρων του! Ο λόγος για τον ΑΔΜΗΕ, που, εν όψει των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, ανέλαβε, έναντι αμοιβής ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ, την τεχνική υποστήριξη παγίων του δικτύου διανομής.

>Μονά – ζυγά υπέρ των τραπεζών και με τη βούλα της Τράπεζας της Ελλάδος; Άνοιξε εκ νέου η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίου νέων καταθέσεων και νέων δανείων, τον Οκτώβριο του 2014, με υποχώρηση των πρώτων και αύξηση των δεύτερων.

>Τα μηνύματα δεν είναι και τόσο θετικά! Από τη στιγμή που οι τράπεζες απαιτούν τόσο υψηλά επιτόκια για να δανείσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μήπως γνωρίζουν κάτι παραπάνω από όλους εμάς τους κοινούς θνητούς για την επικείμενη θεσμοθέτηση του πολυδιαφημισμένου net metering;

>Έτσι λέτε γιατί έτσι είναι ή επειδή έτσι θέλετε να πιστεύετε, κύριε υπουργέ ΠΕΚΑ; Κύριε Μανιάτη, πόσο σίγουρος είστε πως τα περιφερειακά συμβούλια διαβουλεύτηκαν με τους κατοίκους των περιοχών και αποφάσισαν από κοινού; Αν αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, θα πάρετε πίσω την υπογραφή σας από τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των 13 περιφερειακών προγραμμάτων;

>Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε; Μπορεί η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού να άναψε το πράσινο φως για την απόκτηση ελέγχου της ΜΕΒΓΑΛ από τη VIVARTIA, θέτοντας ως προϋπόθεση η δεύτερη να συνεχίσει να αγοράζει τις υφιστάμενες προσφερόμενες ποσότητες γάλακτος των παραγωγών των Νομών Ημαθίας και Πέλλας, ωστόσο μιλά για δυνατότητα σύναψης γραπτών μη αποκλειστικών συμβάσεων, με τον όρο αζήμιας λύσης τους.

>Είναι άλλο πράγμα να αυξάνει μια εταιρεία την κερδοφορία της επειδή έχει ενισχυθεί η ζήτηση του προϊόντος που παράγει και άλλο λόγω είτε των διακυμάνσεων των τιμών του παραγώγου του στο χρηματιστήριο είτε των μεταβολών από την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Όπως και να έχει, πάντως, ο Όμιλος Μυτιληναίου τρίβει τα χέρια του από τη συμβολή της Αλουμίνιο Ελλάδος στα προ φόρων κέρδη του.

>Πόσο πήγε, άραγε, το μαλλί του ταξιδιού και της διαμονής; Σαν πολλοί δεν ήταν οι υπουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν τόσο στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link όσο και στην τελετή λήξεως στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης;

>Και ο ΟΟΣΑ λέει ψέματα, κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης ΑΕ; Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη ανάμεσα στις χώρες με τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης των κοινωνικών δαπανών, που καταλαμβάνουν μόλις το 25,7% του ΑΕΠ. Πέραν τούτου, ο πληθυσμός που έχει κάλυψη υγείας στη χώρα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των μακροχρόνια ανέργων.


Σχολιάστε εδώ