Συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε Κύπρο και Αιγαίο απαιτεί ο Νταβούτογλου
Με πολύ ευγενικό και άκρως διπλωματικό τρόπο, ο κ. Νταβούτογλου -στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Κύπρο και εκμεταλλευόμενος πλήρως την έλλειψη διαπραγματευτικής ισχύος από την Ελλάδα-, από το βήμα του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, άνοιξε χωρίς περιστροφές, αλλά με ευγενικό ύφος και «καλοζυγισμένες κουβέντες», το πλέον κρίσιμο ζήτημα, αυτό της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Αιγαίο, χωρίς ουσιαστικά να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από ελληνικής πλευράς, καθώς ήταν ο τελευταίος στη σειρά ομιλητής και με τους Σαμαρά και Βενιζέλο να τον παρακολουθούν σχεδόν «παγωμένοι». Όμως, φαίνεται ότι υπήρξε «προθέρμανση» νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Νταβούτογλου με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Καθώς, όπως ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός «αποκάλυψε» στην ομιλία του στο Φόρουμ, στο διάστημα της συνάντησής του με τον κ. Νταβούτογλου, τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αναρρώνει μετά από μια δύσκολη επέμβαση ανοιχτής καρδιάς σε αμερικανικό νοσοκομείο, για να του μεταφέρει εκ μέρους του τούρκου πρωθυπουργού τα ειλικρινή χαιρετίσματα και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση.
Όπως παρατηρούν έμπειροι διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι, αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο, ενώ δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο στον κ. Αναστασιάδη να μεταφέρθηκε, έστω εν σπέρματι, κάποια από τις σκέψεις του κ. Νταβούτογλου για συνεκμετάλλευση, προκειμένου να μετρηθούν τυχόν αντιδράσεις.
Ο κ. Νταβούτογλου, στον χαιρετισμό-ομιλία του στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ, ανάμεσα σε άλλα και αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα της Κύπρου και των υδρογονανθράκων, επεσήμανε πως «για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: Ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές. Η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων». Και πρόσθεσε: «Να επιλύσουμε το Κυπριακό, να εκμεταλλευτούμε από κοινού την ενέργεια, να συνδέσουμε τις πηγές με την Ελλάδα μέσω Τουρκίας…».
Κατά τα άλλα και παρά το φιλικό ύφος, ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε στις πάγιες τουρκικές θέσεις για «προβλήματα» και «αρκετές διαφορές στο Αιγαίο» (με δεδομένη την ελληνική θέση ότι υπάρχει μία και μόνο διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας), ενώ έθεσε με εξίσου κομψό και διπλωματικό τρόπο και θέμα δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, λέγοντας πως ήλθε και συναντήθηκε με θρακιώτες ομοεθνείς του.
Βέβαια, η επίσκεψη Νταβούτογλου και η σύγκληση του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας έγιναν ουσιαστικά με την πολιτική της «κανονιοφόρου» που προώθησε η Άγκυρα, καθώς τις ίδιες ώρες που το «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά, συνεχίζει την προκλητική παρουσία του στην κυπριακή ΑΟΖ, το σύνολο σχεδόν του τουρκικού στόλου έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο και κυρίως στην περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου για προγραμματισμένη «επιχειρησιακή εκπαίδευση».
Το όλο κλίμα τροφοδοτήθηκε με νέα ένταση λόγω των δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, την παραμονή της άφιξης του τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, ο οποίος είπε πως αν περάσει ανεκμετάλλευτη η «τελευταία ευκαιρία» για το Κυπριακό, η Τουρκία θα προωθήσει άλλες επιλογές.