Στρώνουν το χαλί για ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Οι αναταράξεις ήρθαν από μερίδα βουλευτών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ, με κάποιους από αυτούς να δεσμεύονται διά της υπογραφής τους ζητώντας συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για Πρόεδρο και εκλογές, με αποτέλεσμα η Αγίου Κωνσταντίνου για πολλοστή φορά να έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα». Το πρώτο… καμπανάκι έφτασε από την ομάδα των «7», στην οποία συμμετέχουν οι κ. Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Σεραφείμ Καρακικές, Ευγενία Μπουρνόβα, Γιώργος Σιακαντάρης, Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα πρόταση-«έκπληξη» στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Τα έξι στελέχη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος πρότειναν να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία με στόχο την «εθνική συνεννόηση» ώστε:
1. Να ξεκινήσει η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή.
2. Να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου.
3. Τέλος, να υπάρξει συμφωνία για ένα ορατό χρονοδιάγραμμα προς τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015.
Παρά το γεγονός ότι η πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, αποτέλεσε ισχυρή ένδειξη διαφοροποίησης των πιο στενών -μέχρι πρότινος- συντρόφων του Φώτη Κουβέλη σε σχέση με την επίσημη γραμμή του κόμματος. Μάλιστα, όπως πληροφορείται το «Π», αρκετές φωνές στους διαδρόμους της Αγίου Κωνσταντίνου θυμήθηκαν και την πρόσφατη πρόταση του Γιώργου Σταθάκη (προτού διορθωθεί) για συμφωνία στην εκλογή του ΠτΔ και επίσης εκλογές τον Μάιο του 2015 και έκαναν λόγο για παραλλαγή. Η αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας ήταν άμεση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξή του, ξεκαθάρισε ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει για ΠτΔ, όπως αποφάσισε στο συνέδριό της», στέλνοντας κατʼ αυτόν τον τρόπο μήνυμα τόσο προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας εν ολίγοις ότι η διαφοροποίηση των στελεχών δεν ανατρέπει την προοπτική συνεργασίας των δύο κομμάτων.
Δεύτερο «χτύπημα»
Προτού προλάβει να περάσει ένα εικοσιτετράωρο και να «στεγνώσει το μελάνι» της εν λόγω πρότασης, ακολούθησε και το δεύτερο «χτύπημα» μέσω κειμένου το οποίο διακινήθηκε στη Βουλή μεταξύ των ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Το κείμενο παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Μέσω αυτού ζητείται εθνική συνεννόηση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες τόσο της αναθεώρησης του Συντάγματος όσο και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ γίνεται αναφορά σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015 -όχι απαραίτητα τον Μάιο- και μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Με το κείμενο συντάσσονται μεταξύ άλλων και η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης και ο βουλευτής Λάρισας Θωμάς Ψύρρας. Οι παραπάνω βουλευτές διευκρινίζουν, με ανακοίνωσή τους, ότι η παρέμβασή τους για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης αποτελεί μια δέσμη τριών ενεργειών συναίνεσης (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκλήρωση Συνταγματικής Αναθεώρησης, συμφωνία για τον χρόνο των εκλογών) που προϋποθέτει απαραίτητα τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων.
«Η πρόταση αυτή είναι ενιαία και δεν συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», καταλήγουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που το εγχείρημα δεν προχωρήσει δεν είναι δεδομένη η συναίνεσή τους.
Ειδικότερα, ο Νίκος Τσούκαλης, σε συνέντευξή του, εξήγησε πως «είναι μια πρόταση που απεγκλωβίζει και τα δύο κόμματα από οδυνηρές θεσμικές παρεκτροπές, τις οποίες ίσως να βιώσουμε με άσχημο τρόπο στο μέλλον. Ακόμα έναν μήνα να κερδίζαμε, δηλαδή να εκλέξουμε Πρόεδρο και να κάνουμε έπειτα από έναν μήνα τις εκλογές, θα τερματιζόταν αυτή η άσχημη εικόνα με τους βουλευτές να προπηλακίζονται». Τέλος, παρά τον εκνευρισμό που επικράτησε τις πρώτες ώρες στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να τηρήσει χαμηλούς τόνους, με κορυφαίο στέλεχος να σημειώνει με νόημα πως «αν ισχύει η πρόταση για συναινετική εκλογή Προέδρου και εκλογές εντός του 2015, αυτό θα λειτουργεί ως κίνηση υποστήριξης του Σαμαρά, καθώς θα του παραδίδει αντικειμενικά τη διαχείριση της παράτασης του Μνημονίου».