Στον μεσαίο χώρο επικεντρώνει τη στρατηγική του ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο, τονίζουν στελέχη του κόμματος, δεν φαίνεται να αποδίδουν και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι σχετικές διαρροές ανέφεραν ότι 20 βουλευτές θα ζητούσαν εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, στο τέλος συγκεντρώθηκαν μόλις οκτώ υπογραφές βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι οι 180 βουλευτές για την εκλογή νέου Προέδρου είναι άπιαστο όνειρο.

Ωστόσο στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, το κόμμα είναι σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα και στελέχη του τονίζουν ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση να βρεθούν οι 180, ο βίος της συγκυβέρνησης είναι λίγος αφού δεν θα μπορέσει να αντέξει το βάρος των νέων μέτρων που απαιτεί η «τρόικα».

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα είναι η προβολή του αιτήματος για την άμεση διενέργεια εκλογών και ήδη κεντρικά στελέχη του κόμματος στις δημόσιες δηλώσεις τους βάζουν στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αυτοδύναμης κυβέρνησης προκειμένου να εφαρμοστεί χωρίς βαρίδια το πρόγραμμα που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας.

Εκτιμούν ότι το αίτημα της αυτοδυναμίας με το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ ή συνέχιση της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και της ”τρόικας”» θα συμπιέσει τους ψηφοφόρους, που σήμερα υποφέρουν από τα μέτρα που συνεχώς παίρνονται και από αυτά που προαναγγέλλονται.

Ειδικότερα με βάση την ανάλυση που κάνουν στην Κουμουνδούρου, το δίλημμα της αυτοδυναμίας θα «ακουμπήσει» στις πλάτες των αριστερών ψηφοφόρων που σήμερα ακολουθούν το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή είναι ανένταχτοι.

Χαρακτηριστική της πίεσης που θα ασκηθεί είναι και η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, όταν, απαντώντας σε ερώτηση για την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να στηρίξει ή έστω να ανεχθεί μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε με νόημα: «Ας δούμε τι θα κάνουν εάν έχουμε 147-148 έδρες στη Βουλή και θα μας χρειάζονται πέντε-έξι ακόμα έδρες για να σχηματίσουμε κυβέρνηση».

Παρά το γεγονός ότι ήδη ο Δ. Κουτσούμπας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το αίτημα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει στους αριστερούς ψηφοφόρους και υπενθυμίζουν ότι το εν λόγω σύνθημα έπεισε τους μισούς σχεδόν ψηφοφόρους του ΚΚΕ, το οποίο από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 μέχρι τις επαναληπτικές του Ιουνίου έχασε τη μισή εκλογική του δύναμη και έπεσε στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 4,5%.

Παράλληλα με τα παραπάνω, στον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζουν τη στρατηγική τους και προς το ακροατήριο εκείνο που δημοσκοπικά αναφέρεται ως «μεσαίο» και γιʼ αυτό ο Αλ. Τσίπρας εντείνει τις επαφές του στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να δείξει στο εσωτερικό της χώρας ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή, αφού οι διάφοροι παράγοντες του εξωτερικού τον αντιμετωπίζουν ως πρωθυπουργό εν αναμονή, στάση που καμία σχέση δεν έχει με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όταν αντιμετωπιζόταν περίπου ως δαίμονας που θα τίναζε στον αέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα πλαίσια αυτά -και παρά την γκρίνια της Αριστερής Πλατφόρμας- θα συνεχιστούν οι επαφές με διάφορα ιδρύματα του εξωτερικού, στις οποίες, όπως τονίζουν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου απαντώντας στην κριτική που γίνεται, τα στελέχη του κόμματος απλώς αναπτύσσουν τις διακηρυγμένες δημόσια θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σε καμία περίπτωση δεν προχωρούν σε υποχωρήσεις, πόσω μάλλον σε συνεννοήσεις «κάτω από το τραπέζι».

Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν, ότι μετά την επίσκεψη Σταθάκη – Μηλιού στο Σίτι του Λονδίνου, η διαρροή που είδε το φως της δημοσιότητας και αποδόθηκε σε χρηματιστηριακό στέλεχος ήταν ότι «αυτά που μας είπαν είναι χειρότερα και από αυτά που λένε οι κομμουνιστές»!


Σχολιάστε εδώ