Στα ενδότερα των ομάδων

=Οι ενστάσεις της ΕΟΕ για το νέο νομοσχέδιο είναι πολλές και αφορούν ζωτικές λειτουργίες του αθλητισμού, σαφώς σοβαρότερες από την περίφημη διάταξη για το ταβάνι των δύο τετραετιών στις θητείες των ομοσπονδιών.

Υπάρχουν άλλα θέματα που απειλούν ευθέως το αθλητικό κίνημα και με αφανισμό τους αθλητές και τα σωματεία.

=«Αθλητικά σωματεία που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου μπορούν να συστήσουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία ή σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι Στρατιωτικές Σχολές και η Αστυνομική Ακαδημία. Τα αθλητικά αυτά σωματεία μετέχουν με αθλητές τους σε αθλητικές διοργανώσεις και μπορούν, αν το επιθυμούν, να αποτελούν μέλη της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τις καταστατικές της προβλέψεις, να λαμβάνουν την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 28 του παρόντος και τα προνόμια που συνεπάγεται η χορήγησή της γιʼ αυτά και για τους αθλητές τους», αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 29.

=Πολλές ενστάσεις καταγράφονται και για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στο θέμα των δελτίων υγείας και αθλητικής ιδιότητας. Με το κόστος να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη για τους παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων και των λεγόμενων μικρών αθλημάτων.

=«1. Ο αθλητής αποκτά δελτίο αθλητικής ιδιότητας με την εγγραφή του στο μητρώο αθλητικού σωματείου και με τη θεώρηση του δελτίου του από την οικεία ομοσπονδία», ανέφερε η πρώτη παράγραφος. «2. Η πιστοποίηση της υγείας του αθλητή είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή του σε προπονήσεις και αγώνες. Το δελτίο υγείας, το οποίο πιστοποιεί την υγεία του αθλητή, εκδίδεται από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας (ΕΚΑΕΤ) σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 26 και θεωρείται κάθε έτος από το ΕΚΑΕΤ», διευκρίνιζε η δεύτερη.

=«3. Στις αγωνιστικές διοργανώσεις των αθλητικών φορέων επιτρέπεται να συμμετέχουν ομογενείς ή αλλοδαποί αθλητές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα καταστατικά των οικείων ομοσπονδιών υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της ενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας», συνέχισε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Μέχρι τώρα, βέβαια, οι ομάδες πήγαιναν τους αθλητές σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή σε κάποιον συμβεβλημένο γιατρό που υπέγραφε για την υγεία του αθλητή και την έκδοση του δελτίου.

=Στο άρθρο 26 με τίτλο «Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας», όμως, διαπιστώνουμε ότι ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο σύστημα υγείας! «α. Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με την επωνυμία
Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας (ΕΚΑΕΤ), με έδρα τον Δήμο Αμαρουσίου, το
οποίο εποπτεύεται από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού», αναφέρει η πρώτη παράγραφος, ενώ σε άλλη διάταξη αναφέρονται οι σκοποί του ΕΚΑΕΤ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε και «β) την προστασία της υγείας, τη διατήρηση της ψυχοσωματικής ισορροπίας, την αξιολόγηση των σωματικών, φυσικών και οργανικών ικανοτήτων και την αθλητιατρική παρακολούθηση των
αθλητών και ιδίως των αθλητών υψηλής αγωνιστικής στάθμης, των προπονητών, των διαιτητών ομαδικών αθλημάτων, καθώς και των αθλητών με αναπηρίες».

= Αρκετό ζουμί υπάρχει στην 3η παράγραφο. Εκεί διαβάζουμε ότι «Το ΕΚΑΕΤ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την εκπλήρωση του ανωτέρω σκοπού και ιδίως: α) Συνιστά ιατρικές μονάδες αποθεραπείας και καταπολέμησης της χρήσης απαγορευμένων μέσων φαρμακοδιέγερσης. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού ρυθμίζονται τα ειδικότερα τα θέματα σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία αυτών».

=Επίσης το ΕΚΑΕΤ «καθορίζει τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την έκδοση δελτίου υγείας του αθλητή, κατά άθλημα και
αγώνισμα, τηρεί φάκελο υγείας αυτού, καταρτίζει κατάλογο πιστοποιημένων γιατρών που θα
εξετάζουν αθλητές, προπονητές και διαιτητές. Στο δελτίο υγείας του αθλητή καταχωρείται με λεπτομέρεια κάθε σκεύασμα που χορηγείται σʼ αυτόν», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σημαντική είναι και η 4η παράγραφος που μιλάει για τους πόρους του νέου οργάνου.

=«α) Η επιχορήγησή του από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω του τακτικού προϋπολογισμού. β) Τα έσοδα από την εκτέλεση ερευνητικών έργων, την παροχή υπηρεσιών και από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως προβλέπεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις. γ) Τα έσοδα από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε άλλου είδους επιχορηγήσεις ή εισπράξεις από κάθε νόμιμη αιτία. δ) Τα έσοδα
από τη θεώρηση των δελτίων υγείας αθλητών – διαιτητών – προπονητών», αναφέρει το
αθλητικό νομοσχέδιο.

=Σοβαρό θέμα υπάρχει και με τη νομοθέτηση για την Ολυμπιακή Φλόγα. Ο Σπύρος Καπράλος, άλλωστε, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι πρέπει να διαγραφεί εντελώς από τον αθλητικό νόμο.

=«Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί σύμβολο του αθλητισμού και τελεί υπό την προστασία της ΕΟΕ και της Διεθνούς Ολυμπιακής
Επιτροπής (ΔΟΕ) με σκοπό την αποτροπή της, με οποιονδήποτε τρόπο, νόθευσης και εμπορευματοποίησής της. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της ΕΟΕ, καθορίζονται: α) Οι όροι και οι προϋποθέσεις της κατοχύρωσης της μοναδικότητας της Ολυμπιακής Φλόγας, καθώς και της προστασίας από κάθε απόπειρα εμπορευματοποίησής της, σύμφωνα με τις αρχές του Ολυμπιακού Χάρτη της ΔΟΕ. β) Το διαδικαστικό πλαίσιο σχετικά με την οργάνωση της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων», αναφέρει το άρθρο 5 με τίτλο «Ολυμπιακή Φλόγα», όταν ο πρόεδρος της ΕΟΕ δήλωσε ευθαρσώς ότι «το άρθρο που αναφέρεται στην Ολυμπιακή Φλόγα, θα πρέπει να φύγει τελείως από το νομοσχέδιο.


Σχολιάστε εδώ