Σπρώχνουν τον Σαμαρά στην έξοδο

Η απογοήτευση κυριαρχεί και η ανησυχία περισσεύει, με τα περισσότερα στελέχη να αγωνιούν για την προοπτική της παράταξης καθώς αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια ανάκαμψης έχουν πλέον εξαντληθεί και εξανεμιστεί. Η φθορά από την εφαρμογή μιας σκληρής, αντιλαϊκής και συχνά άδικης πολιτικής είναι ανυπολόγιστη και τα πράγματα κάνουν ακόμη χειρότερα οι λανθασμένοι όσο και αδέξιοι χειρισμοί σε μείζονος σημασίας ζητήματα.

Το όλο σκηνικό παραπέμπει στις… τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Βουλευτές και κομματικά στελέχη αντιλαμβάνονται ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει να υπερβεί χωρίς απώλειες τον σκόπελο της Προεδρικής εκλογής, θα κερδίσει χρόνο λίγων μηνών, πλην όμως αυτό δεν θα σημάνει και την αναστροφή του κλίματος για τη Νέα Δημοκρατία.

Το 2015 θα είναι το ίδιο επίπονο, αν όχι ακόμη περισσότερο συγκριτικά με το 2014, το Μνημόνιο θα είναι εδώ, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο βασικός πυλώνας όπου ο κ. Σαμαράς είχε στηρίξει τη στρατηγική, αλλά και τις προσδοκίες του, δηλαδή η έξοδος από το Μνημόνιο, έχει πλήρως ακυρωθεί και γκρεμιστεί.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι λίγα τα στελέχη που σκέφτονται και σχεδιάζουν με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Μετά τις εκλογές και την ενδεχόμενη, κατά πολλούς πιθανή, ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα δε τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για τα όσα θα επακολουθήσουν ύστερα από μια εκλογική ήττα. «Αν χάσουμε, να χάσουμε αξιοπρεπώς και να μην καταστραφούμε», λένε χαρακτηριστικά. Δεν συμμερίζονται πάντως την… αισιοδοξία που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα (όσο ευρεία κι αν είναι η ήττα…) δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας. «Την επομένη των εκλογών τίποτα δεν θα είναι το ίδιο», επισημαίνουν ορισμένα στελέχη και προσθέτουν ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Αντανάκλαση των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας θεωρούνται οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών όπως η Ντ. Μπακογιάννη κι ο Π. Παναγιωτόπουλος. Ζητούν συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών εντός του 2015. Πολύ νωρίτερα δηλαδή από τον Ιούνιο του 2016, οπότε και λήγει η θητεία της κυβέρνησης, ενώ η πάγια θέση του κ. Σαμαρά είναι για εξάντληση της τετραετίας.

Επί της ουσίας τα συγκεκριμένα στελέχη ζητούν τη σύντμηση του χρόνου της σημερινής κυβέρνησης και ταυτόχρονα του πρωθυπουργού. «Τον σπρώχνουν να φύγει μια ώρα νωρίτερα», ήταν η ερμηνεία βουλευτή και πρώην υπουργού. Άλλωστε ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι στο διάστημα των επόμενων 8-10 μηνών θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε ο χρόνος επαρκεί ούτε και οι συνθήκες ευνοούν μια τέτοια ανατροπή. Αν υπολογίσει κανείς ότι η χώρα θα μπει στο 2015 με Μνημόνιο, με άγνωστη προς το παρόν διάρκεια, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή και τα πολλά και επώδυνα μέτρα που θα συμφωνηθούν αυτήν την περίοδο.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν στις διεργασίες που εξελίσσονται στο εσωτερικό της παράταξης εντάσσεται και η παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη, η οποία πάντως κινείται στην ίδια περίπου λογική με τις αντίστοιχες της κ. Μπακογιάννη και του κ. Παναγιωτόπουλου, που τις ασπάζονται και αρκετοί ακόμη βουλευτές. Ορισμένοι τη συνδέουν με ενδεχόμενες προσωπικές φιλοδοξίες του προέδρου της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ