Σάλλας: Η χώρα έχει ανάγκη από νέα ηγετική επιχειρηματική τάξη!

Ευθέως την κατηγόρησε ότι τα χρόνια της κρίσης, που έχει φέρει σε αδιέξοδο την κοινωνία, δεν στήριξε τη χώρα, αλλά αντίθετα φρόντισε να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, τονίζοντας: «Η επιχειρηματική τάξη δεν όρθωσε, πλην κάποιων εξαιρέσεων, το ανάστημά της για να υπερασπιστεί, έστω και συμβολικά, όχι τα μεμονωμένα συμφέροντά της, αλλά τα γενικότερα οικονομικά συμφέροντα. Να κάνει αίτημά της τα γενικότερα αιτήματα της κοινωνίας». Αντίθετα, οι επιχειρηματίες έτρεξαν να βγάλουν τα λεφτά τους έξω. Μια πραγματικότητα που τη γνωρίζουν οι έλληνες πολίτες, αλλά δεν τόλμησε να την καταγγείλει η κυβέρνηση, για να μη στενοχωρήσει φίλους της καλούς…

Ο κ. Σάλλας, όμως, δεν έμεινε μόνο στις διαπιστώσεις. Προχώρησε ταράζοντας τα νερά με τη διέξοδο-ανατροπή του σημερινού επιχειρηματικού κατεστημένου που προτείνει: «Η χώρα έχει ανάγκη από ηγετική επιχειρηματική τάξη, τα οικονομικά συμφέροντα της οποίας να είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα συμφέροντα της χώρας. Έχει ανάγκη από επιχειρηματίες δεμένους με την επιχείρηση και τον τόπο. Που τα κέρδη τους θα γίνονται κυρίως επένδυση στη χώρα μας -ειδικά αυτήν την περίοδο- και όχι επενδυτικά προϊόντα στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Η χώρα έχει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ανάγκη από παραγωγούς και όχι μόνο από εισοδηματίες».

Χρειαζόμαστε ανοικτά μυαλά και όραμα

Με τα σημερινά μυαλά είναι αδύνατον να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να γυρίσει σελίδα. «Δεν μπορεί το νέο πρότυπο ανάπτυξης να υποστηριχθεί με παλιές νοοτροπίες και λογικές βραχυπρόθεσμης επιχειρηματικότητας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του πανίσχυρου Ομίλου της Πειραιώς. Τι πρέπει να γίνει; Η πρότασή του είναι: «Χρειαζόμαστε επενδυτές μακράς πνοής, επιχειρηματίες με όραμα, managers με ανοικτά μυαλά, επαγγελματική συνείδηση και υπευθυνότητα.

Αυτό το επιχειρηματικό management πρέπει να ενθαρρύνουμε, καθώς πιστεύω ότι η κρίση δεν ανέδειξε μόνο τις ευθύνες της Πολιτείας και της πολιτικής τάξης στη χώρα μας, αλλά τα λάθη και τις ευθύνες του επιχειρηματικού κόσμου».

Κάνει μάλιστα μια σωστή επισήμανση, αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια ο Μιχ. Σάλλας και των γεγονότων που έχει ζήσει από το 1981, όταν ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου: «Κανείς δεν πρέπει να επιχειρεί, κανείς δεν πρέπει να ”παράγει” προϊόντα ή υπηρεσίες, αν δεν γνωρίζει πώς και πού θα τα διαθέσει».

Εδώ και τώρα εθνικό σχέδιο

Κύρια προϋπόθεση για να βγούμε από τον κυκλώνα στον οποίο βρισκόμαστε έξι χρόνια τώρα είναι να προχωρήσουμε «επειγόντως στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας, το οποίο Πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος να εφαρμόσουν με υψηλή συναίσθηση ευθύνης», τονίζει ο κ. Σάλλας. Και εξηγεί:

«Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να προετοιμάσει ένα θεσμικό περιβάλλον ευνοϊκό για επενδύσεις, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι χωρίς φρέσκα κεφάλαια, χωρίς νέες επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Θα είμαστε καταδικασμένοι στην ανεργία, την κοινωνική αποτελμάτωση, την οικονομική απαξίωση της χώρας».

Φορολογικές αλλαγές

Τέλος, αναφερόμενος στην ανάγκη μιας μεγάλης φορολογικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς προτείνει:

– Ένα πάγιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με ρήτρες δεκαπενταετούς ισχύος.

– Τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, ώστε από το 26% να περιορισθούν στο 16% σε μία πενταετία.

– Τη δυνατότητα απόσβεσης των νέων επενδύσεων από τον πρώτο κιόλας χρόνο κερδοφορίας της επιχείρησης.

– Την προκαθορισμένη σταδιακή μείωση του έκτακτου φόρου αλληλεγγύης μέχρι την εξάλειψή του.

– Την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε ρεαλιστικά επίπεδα, με βάση την πραγματική αξία και τη χρήση ή την απόδοση των ακινήτων.

– Την ενθάρρυνση, με κάποιο κίνητρο, της χρήσης καρτών και ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών – για να «νομιμοποιηθεί» εμμέσως σημαντικό μέρος της φοροδιαφυγής.

***

Καμία επαφή του πολίτη με τον δημόσιο λειτουργό!

Μια πραγματικά επαναστατική τομή, η οποία θα περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αλισβερίσι -που σημαίνει πολλά…- μεταξύ του δημοσίου υπαλλήλου και του πολίτη που προσέρχεται για τη διεκπεραίωση κάποιου προβλήματός του, ώστε οι λύσεις να μην καθυστερούν, είναι η πρόταση του κ. Σάλλα για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, εκτιμά:

«Επίκεντρο αυτής της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι η υπαγωγή των ΚΕΠ σε ανεξάρτητη αρχή και η ανάδειξή τους σε αποκλειστική ενδιάμεση υπηρεσία μεταξύ πολιτών και δημόσιων υπηρεσιών. Καμία επαφή πλέον του πολίτη με τον δημόσιο λειτουργό που χειρίζεται την όποια υπόθεσή του για οποιοδήποτε ζήτημα. Το front office των υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης να γίνουν πλέον τα ΚΕΠ».


Σχολιάστε εδώ