«Ρίζες» στη Δεξιά απλώνει ο Μπαλτάκος

Η δήλωσή του ότι στην προσπάθειά του αυτή θα στηριχτεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και την Εκκλησία δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την «ταυτότητα» της πολιτικής κίνησης. Από την εποχή που ήταν στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά και γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μπαλτάκος είχε την άποψη ότι πρέπει να ιδρυθεί ένα νέο κόμμα που θα κινείται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Με σκοπό να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για τους ψηφοφόρους που κατευθύνονται προς τη Χρυσή Αυγή, πρωτίστως, και δευτερευόντως προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Προοπτικά το νέο κόμμα θα μπορούσε να συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία στη βάση μιας «μεγάλης δεξιάς συμμαχίας».

Κατʼ επανάληψη εκείνη την περίοδο ο κ. Μπαλτάκος είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τα κεντροδεξιά ανοίγματα του κ. Σαμαρά κι επέμενε ότι πρέπει να κινηθεί αποκλειστικά και μόνο προς τα δεξιά. Με το σκεπτικό αυτό άλλωστε είχε ανοίξει «διαύλους επικοινωνίας» με ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής και συνεργαζόταν μαζί τους για διάφορα θέματα εντός κι εκτός Κοινοβουλίου. Ήταν δε διάχυτη η εντύπωση ότι δεν λειτουργούσε αυτόνομα, αλλά σε συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά. Εξ ου και όταν είδε το φως της δημοσιότητας το βίντεο με τον Ηλ. Κασιδιάρη, αντί ο κ. Σαμαράς να τον αποπέμψει του παρείχε το πλεονέκτημα της οικειοθελούς παραίτησης.

Βάσει όλων αυτών είναι κοινή η εκτίμηση ότι με το νέο κόμμα ο κ. Μπαλτάκος θα είναι ουσιαστικά αρωγός της Νέας Δημοκρατίας ή «ουρά» της, όπως λένε χαρακτηριστικά οι επικριτές του. Το εγχείρημά του πάντως κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Από τη μετεξέλιξη της πολιτικής κίνησης σε κόμμα η απόσταση είναι μεγάλη, αν όχι τεράστια. Με τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα η οργάνωση και ιδίως η στελέχωσή του φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολες κι επίπονες. Επιπλέον για να μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις πρέπει να καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Μέχρι τώρα η ανταπόκριση για τη νέα πολιτική κίνηση δεν ήταν αυτή που ενδεχομένως που προσδοκούσε ο κ. Μπαλτάκος. Ο μόνος που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μαζί του είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Καπερνάρος, ενώ ο Χρ. Ζώης, το όνομα του οποίου ακούστηκε αρχικά, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο εγχείρημα. Ναι, μεν, διατηρεί στενή πολιτική φιλία με τον κ. Μπαλτάκο, αλλά δεν θα εγκαταλείψει το κόμμα του, τη Νέα Μέρα.


Σχολιάστε εδώ