Πυροδοτήθηκε η βόμβα με 16 κατηγορούμενους!
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν τον Φεβρουάριο του 2012 τινάχτηκε στον αέρα ο φούρνος του Πέτρου Κωνσταντινέα. Εκείνες τις ημέρες ο Μεσσήνιος βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα διότι είχε θεωρηθεί υπεύθυνος για την ήττα του Ολυμπιακού στην Ξάνθη. Ακολούθησαν ανώνυμες καταγγελίες για την επίθεση στον φούρνο του Κωνσταντινέα και έπειτα από την αντικατάσταση του Κύρου Βασσάρα, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα υπεύθυνου για τους ορισμούς διαιτητών, οι αθλητικοί Εισαγγελείς έπιασαν δουλειά. Ζήτησαν την άρση του απορρήτου για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και ο υπερκοριός της ΕΥΠ άρχισε να καταγράφει δεκάδες συνομιλίες.
Ακολούθησαν οι καταγγελίες για τους στημένους πίνακες διαιτησίας το καλοκαίρι του 2012. Την καταγγελία είχε κάνει ο Χρήστος Σάββας, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ και, μάλιστα, σε κάποιες από τις δημόσιες παρεμβάσεις του χαρακτήρισε τον Γιώργο Σαρρή «ενορχηστρωτή» της ιστορίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ και τότε επικεφαλής της ΚΕΔ προχώρησε στην επιλογή διαιτητών με βάση εκλογικά συμφέροντα, διότι ακολουθούσαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης.
Προειδοποιητικές βολές το καλοκαίρι
Το κουβάρι, ωστόσο, άρχισε να ξετυλίγεται όταν προσήλθαν αυτοβούλως στον Αριστείδη Κορέα και κατέθεσαν ο Αλέξης Κούγιας, ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Απόλλων και ένας πρώην παρατηρητής διαιτησίας. Συνολικά στον φάκελο της υπόθεσης υπήρχαν έως το καλοκαίρι 15 καταθέσεις και αμέτρητοι διάλογοι, ακόμα και με πολιτικό παρασκήνιο, που επιβεβαίωναν τις σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε ποδοσφαιρικούς παράγοντες, ΜΜΕ και πολιτικό σύστημα.
Τα πρώτα σύννεφα πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο εμφανίστηκαν στις 8 Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα διέρρευσε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που εξέτασε το αίτημα του Κορέα για συσχετισμό των δύο υποθέσεων και για να συμπεριληφθούν οι τηλεφωνικές συνομιλίες στη δικογραφία. Τότε κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή, με τον χαρακτηρισμό «ύποπτοι», 11 άτομα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος και νυν βʼ αντιπρόεδρος Γιάννης Παπακωνσταντίνου, το μέλος του ΔΣ Αριστείδης Σταθόπουλος, ο νομικός σύμβουλος Θόδωρος Κουρίδης, το μέλος της ΚΕΔ Θανάσης Μπριάκος, το μέχρι τότε μέλος της ΚΕΔ Γιάννης Δούρος, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Λεβαδειακού Γιάννης Κομπότης και οι διαιτητές Απόστολος Αμπάρκιολης, Γιάννης Κάμπαξης και Κώστας Ιωαννίδης. Όλοι κατέθεσαν υπομνήματα και φυσικά αρνήθηκαν οποιαδήποτε κατηγορία. Αποδείχθηκε, όμως, ότι απέτυχαν να πείσουν τον Κορέα, ο οποίος προχώρησε τελικά στην απαγγελία κατηγοριών και, μάλιστα, σε 16 άτομα. Δίχως, πάντως, να διευκρινίσει εάν μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και όσοι είχαν καταθέσει το καλοκαίρι.
Στο πόρισμά του ο Κορέας εκτιμάει πως όντως συγκροτήθηκε εγκληματική οργάνωση που μέσα από τον ορισμό συγκεκριμένων διαιτητών εξασφάλιζε επιθυμητά αποτελέσματα, άρα και σημαντικά κέρδη από τις επιτυχίες των ομάδων που ευνοούνταν. Την ίδια ώρα άλλες ομάδες καταστρέφονταν επειδή έχαναν τεράστια ποσά από την αδυναμία επίτευξης των στόχων τους είτε αυτοί αφορούσαν έξοδο στην Ευρώπη είτε άνοδο σε μεγαλύτερη κατηγορία ή ακόμα και αποφυγή υποβιβασμού.
Μεγάλες ποινές και προφυλακίσεις
Με πρωτοβουλία της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αποφεύχθηκε η δημοσιοποίηση των 16 κατηγορουμένων. Με τα ονόματα, βέβαια, να κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά δίχως να επιβεβαιώνονται από τις εισαγγελικές αρχές. «Ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας», υποστηρίζουν όσοι κρατούν κλειστά χαρτιά. Θεωρείται, πάντως, βέβαιη η διαρροή του πορίσματος όταν επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της υπόθεσης ένας από τους ειδικούς ανακριτές κατά της διαφθοράς. Τότε όλοι οι κατηγορούμενοι θα μπορούν να πάρουν τη δικογραφία για να απολογηθούν, ώστε να αποφύγουν τις προφυλακίσεις. Κάτι που αναμένεται να συμβεί με αρκετούς από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την τέλεση νέων αδικημάτων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι εάν αποδειχθούν οι κατηγορίες, οι εμπλεκόμενοι στην εγκληματική οργάνωση κινδυνεύουν ακόμα και με 25ετή κάθειρξη!
Τι αφορούν οι διώξεις
Οι ποινικές διώξεις αφορούν την:
α) Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος. β) Απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για τη χειραγώγηση αγώνων. γ) Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος. Η συγκεκριμένη κατηγορία σχετίζεται με την έκρηξη στον φούρνο του πρώην διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στις 22 Φεβρουαρίου 2012. Σύμφωνα με όσα είπε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, η υπόθεση εξιχνιάστηκε με επαρκείς ενδείξεις.
δ) Δωροδοκία και δωροληψία κατ’ επάγγελμα και συνήθεια για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος κατά παράβαση του άρθρου 132 του αθλητικού νόμου που αφορά την προσυνεννόηση αγώνων.
Ποιοι κατηγορούνται
Για την εγκληματική οργάνωση:
• 1 πρόεδρος ΠΑΕ Σούπερ Λίγκας
• 3 υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της ΕΠΟ
• 1 υπάλληλος της ΕΠΟ με σημαντικές αρμοδιότητες
• 2 μέλη της ΚΕΔ / ΕΠΟ
Για άλλα αδικήματα (δωροληψία – δωροδοκία, εκβίαση, απάτη κ.λπ.)
• 3 εν ενεργεία διαιτητές της Σούπερ Λίγκας
• 2 αθλητικοί δικαστές
• 3 μέλη επιτροπών της ΕΠΟ
Για πλημμέλημα
• 1 πρόεδρος ΠΑΕ Σούπερ Λίγκας