Οριακές καταστάσεις…

Η κυβέρνηση αποδίδει την αδιάλλακτη στάση τους και στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι η καθυστέρηση έχει να κάνει και με την εκκρεμότητα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, τόσο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ύστερα από μια αλληλουχία υποχωρήσεων και παραχωρήσεων, ο Αντ. Σαμαράς διεμήνυσε προς τους δανειστές ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις και τόνισε ότι με τη στάση τους ενισχύουν το κλίμα αστάθειας. Μέχρι τώρα, πάντως, απευθύνεται σε «ώτα μη ακουόντων», αφού Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για τις πιθανές πολιτικές παρενέργειες (πρόωρες εκλογές). Αντ. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος είχαν αλλεπάλληλες επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους των Βρυξελλών σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτύχουν μια πολιτική λύση και να αρθεί το αδιέξοδο. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση και κυρίως το μήνυμα που θα στείλει προς την Αθήνα το αυριανό Eurogroup.

Προκλητικοί

Τις προηγούμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της «τρόικας» στην Αθήνα, η κυβέρνηση συμφώνησε στη λήψη σειράς επώδυνων μέτρων (αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αύξηση φόρων κ.ά.). Παράλληλα, δεσμεύτηκε, στην περίπτωση που χρειαστεί, να πάρει από την 1η Ιουλίου 2015 πρόσθετα μέτρα (κατάργηση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, φόρο πολυτελείας, αύξηση φόρων σε τσιγάρα και ποτά). Η «τρόικα», ωστόσο, επανήλθε ζητώντας τα πρόσθετα μέτρα να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, ενώ απαίτησε και άλλα προκειμένου -όπως ισχυρίστηκε- να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην κυβέρνηση, που αναζητεί τρόπους να εγκριθούν χωρίς παρενέργειες τα όποια μέτρα συμφωνηθούν τελικά με την «τρόικα». Μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί αναβρασμός και ανησυχία. Αναστάτωση επικρατεί και στον χώρο του τουρισμού, με τους αρμόδιους φορείς να επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση (διπλασιασμός) του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και στην οικονομία της χώρας.

«Σαμποτέρ»

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, λόγω και της προκλητικής στάσης των δανειστών, εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου τονίζει ότι ο κ. Σαμαράς, παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις, οδηγείται σε μια νέα πολιτική ταπείνωση, ενώ ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι εφαρμόζει αποτυχημένη και τιμωρητική πολιτική και επαναλαμβάνει μονότονα το αίτημά του για πρόωρες εκλογές πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές. Η κυβέρνηση τον κατηγορεί ότι δρα ως «σαμποτέρ» της χώρας και της οικονομίας και ότι συνεχίζει να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς προειδοποιεί ότι τυχόν πρόωρες εκλογές θα φέρουν ακυβερνησία και αστάθεια αλλά και επιστροφή στα Μνημόνια, υπό χειρότερες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι φωνές στελεχών από διάφορα κόμματα που ζητούν να υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για την ημερομηνία των εκλογών εντός του 2015. Πρόταση που απορρίπτεται από την Κουμουνδούρου, ενώ το ίδιο αρνητικές είναι οι ηγεσίες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Μετράνε ψήφους…

Σε βαρύ κλίμα λόγω και των καταγγελιών του Αλ. Τσίπρα περί αποστασιών και με τον Αντ. Σαμαρά να τονίζει ότι οι βουλευτές δεν θα υποκύψουν στη λάσπη και στον εκβιασμό, εξελίσσεται τόσο στο προσκήνιο όσο και -κυρίως- στο παρασκήνιο η «μάχη» για την Προεδρική εκλογή. Από τη μια, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές και να αποτρέψει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα μπλοκ 120+1 για να μπλοκάρει την εκλογή. Ο Π. Μελάς ανεξαρτητοποιήθηκε και επισημαίνει ότι θα ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Οι ανεξάρτητοι Οδ. Βουδούρης και Γ. Παραστατίδης συναντήθηκαν με τον Αλ. Τσίπρα και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Ο ανεξάρτητος Β. Καπερνάρος άφησε ανοιχτό το να ψηφίσει, ενώ διφορούμενες ήταν οι δηλώσεις του Μ. Ανδρουλάκη. Ο Π. Μελάς ανέφερε ότι υπάρχουν τέσσερις ακόμη βουλευτές των ΑΝΕΛ που σκέφτονται να ψηφίσουν για Πρόεδρο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Π. Καμμένου. Ζητάει, μάλιστα, από τον κ. Μελά να κατονομάσει τους συγκεκριμένους βουλευτές, σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Χωρίς αποδείξεις

Μεταξύ εισαγγελικών γραφείων, τηλεοπτικών πλατό και social media εξελίσσεται η υπόθεση με τον… περίφημο «κουμπαρά» για την υποτιθέμενη «εξαγορά» βουλευτών. Άδ. Γεωργιάδης και Ν. Μηταράκης κατέθεσαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και δήλωσαν ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τον Γ. Σούκουρα, τον οποίο έχει καταγγείλει η βουλευτής των ΑΝΕΛ Στ. Ξουλίδου ότι αποπειράθηκε να τη δωροδοκήσει. Οι κ. Γεωργιάδης και Μηταράκης ανέφεραν ότι ο Π. Καμμένος τούς ενέπλεξε για πολιτικούς λόγους, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη. Αλλά και ο Π. Μελάς, ο οποίος αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κατήγγειλε ότι σκοπίμως ενέπλεξαν το όνομά του προκειμένου να τον πιέσουν να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο Π. Καμμένος στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα επανέλαβε τις γνωστές αόριστες καταγγελίες, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.


Σχολιάστε εδώ