Οι δύο πολιτικοί στόχοι του Σαμαρά και οι επανεμφανίσεις του Καραμανλή

Στο περιθώριο της συζητήσεως επί του προϋπολογισμού για το 2015, στο καφενείο της Βουλής είχαν συγκεντρωθεί τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που δηλώνουν «σφόδρα Προεδρικοί» (δηλαδή Σαμαρικοί). Ήταν προφανές ότι είχαν στήσει πολιτικό πηγαδάκι για να εκτιμήσουν τις εξελίξεις στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση ήταν τόσο εμπιστευτική, που μάλλον ενοχλήθηκαν όταν ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Βλάχος τούς διέκοψε για να πάρει ξηρούς καρπούς από ένα πιάτο που συνόδευε τα χαμηλά ποτήρια με το ποτό κι όταν η (ανεξάρτητη πλέον) βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή ρώτησε μεγαλόφωνα έναν δημοσιογράφο γιατί δεν απαντά στα σχόλιά της και χαιρέτησε τους συναδέλφους της. Ήταν τόσο προσηλωμένοι στη ζύμωση εκείνης της στιγμής που δεν σχολίασαν, όπως άλλοι, το κολλητό πράσινο φόρεμα της κ. Μακρή και τις «άγριες» μπότες της.

Το πηγαδάκι διαλύθηκε ξαφνικά, όμως, όταν εμφανίστηκε ο βουλευτής Πέλλας Δάνης Τζαμτζής ασθμαίνων με έναν άλλο συνάδελφό του. Παρά την ενοχική έκπληξη στην αρχή, στη συνέχεια ήθελαν να τον ρωτήσουν τι έγινε στο δείπνο που έκανε ο βουλευτής Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας (σ.σ.: για το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω λόγω της συμμετοχής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή).

Οι δύο στόχοι του πρωθυπουργού

Συζητήθηκαν πολλά θέματα εμπιστευτικά και, από όσα καταφέραμε να μάθουμε, μάλλον υπήρχε μια αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιστρέψει το κακό κλίμα, φέρεται να έχει αποφασίσει να μη χαριστεί στην «τρόικα», αλλά και να τηρήσει τους δύο στόχους που έχει θέσει, αν φυσικά δεν συμβεί κάτι απροσδόκητα κακό.

Ο πρώτος στόχος του Σαμαρά είναι να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προτείνει εκείνος και με την απαιτούμενη δύναμη των 180 βουλευτών. Ο δεύτερος είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές είτε το φθινόπωρο του 2015 είτε το 2016. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο των συζητήσεων και των συμφωνιών που θα εξασφαλιστούν για τον Πρόεδρο, καθώς και από τη νέα πολιτική δυναμική την οποία προκαλεί η συζήτηση περί της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που αγόρευε στο βήμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών επικρατούσε αναβρασμός διότι έγινε γνωστό πως μια μεγάλη ομάδα βουλευτών, με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, ετοίμαζε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Όπερ και εγένετο…

Οι βουλευτές αυτοί τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου από αυτήν τη Βουλή, θέλουν ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και συμφωνία για τον χρόνο προκήρυξης εθνικών εκλογών (εντός του 2015).

Ποιοι βρίσκονται στο παρασκήνιο

Κάποιοι έσπευσαν να «αποκαλύψουν» ονόματα πίσω από ένα κείμενο που διανεμήθηκε αργότερα λίγο πριν από τα δελτία ειδήσεων. Στην πρωτοβουλία αυτή σίγουρα δεν συμμετέχουν Μητσοτακικοί με καραμανλικές καταβολές όπως ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από δημοσιογράφο που τον ανέφερε ως έναν από εκείνους που είχαν ήδη υπογράψει. «Αν είχες δει την υπογραφή μου, να το έλεγες. Με φαντασίες δεν γίνεται ρεπορτάζ», σχολίασε και έφυγε εξοργισμένος.

Απαντήσεις έδωσε αργότερα, όταν είχε ολοκληρώσει την παρέμβασή του για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, άλλος βουλευτής που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και εκτιμά πως εκφράζει το «παραδοσιακό Κίνημα». Έλεγε ότι με την πρωτοβουλία αυτή, «που δεν είναι ανοχή στον Σαμαρά αλλά οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση», θεωρείται βέβαιο πως συμφωνούν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης και Γιάννης Κουράκος.

Το θέμα έγινε γνωστό και ως το μεσημέρι της Παρασκευής η Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασαπίδης και Μίμης Ανδρουλάκης έβλεπαν θετικά την κίνηση αυτή, αλλά ήθελαν να είναι ξεκάθαρο πως, αν υπογράψουν, η ενέργειά τους δεν θα αποτελεί συγχωροχάρτι ή άλλοθι προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την ίδια ώρα, οι επανεμφανίσεις του Κώστα Καραμανλή σε δύο μαζώξεις βουλευτών έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις ακόμα και στη βάση της ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο, πριν από τη δοξολογία για την Αγία Βαρβάρα. Γνωστός παράγοντας από τα Μέγαρα ρώτησε τον γραμματέα της ΚΟ Θανάση Μπούρα «αν θα πάρει πρωτοβουλίες ο πρόεδρος» κι αν ήταν προϊδεασμός εκλογών η παρουσία τριών Καραμανλικών (σ.σ.: εννοούσε Δένδια, Βλάχο και Μπούρα) στη γιορτή του Πυροβολικού.

Ο Μπούρας απέφυγε να απαντήσει ακόμα και στην ερώτηση γιατί δεν πήγε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην ταβέρνα των νοτίων προαστίων (όπου παρέθεσε δείπνο ο Ανδ. Κουτσούμπας σε 40 γαλάζιους βουλευτές για τη γιορτή του και παρίστατο ο Κ. Καραμανλής). Νηστεύει, είναι η σωστή απάντηση, την οποία ο Θαν. Μπούρας δεν ήθελε να δώσει για να μην παρερμηνευθεί.

Ακόμα και μετά το γεύμα της Παρασκευής στη Ραφήνα, όπου επανεμφανίσθηκε ο Κ. Καραμανλής με άλλους 11 βουλευτές, δεν βγήκαν ειδήσεις εκτός από φωτογραφίες που διέρρευσαν από κινητά σε διάφορα μπλογκ.

Όσον αφορά το πρόσωπο που θα προταθεί για διάδοχος του Παπούλια, ο πρώην πρωθυπουργός δεν βλέπει διαφορές μεταξύ του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Σταύρου Δήμα, δείχνει όμως την προτίμησή του στον δεύτερο.

***

Το μυστικό ραντεβού του Δήμα με τον κολλητό του Γιώργου…

Ύστερα από μια μεγάλη περίοδο σιωπής και απουσίας, ο Σταύρος Δήμας πληροφορήθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι πολύ θετικός για την υποψηφιότητά του.

Ο 73χρονος αντιπρόεδρος της ΝΔ γευμάτισε το μεσημέρι της Πέμπτης σε γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου με τον Φίλιππο Σαχινίδη, με τον οποίο φέρεται να συζήτησε εκτενώς για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ βολιδοσκόπησε το κλίμα ώστε να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή συναίνεση από την Κεντροαριστερά, και ειδικά το ΠΑΣΟΚ. Ο Στ. Δήμας διεκδικεί το χρίσμα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δεν κρύβει τη διάθεσή του να εργαστεί για να εξασφαλίσει ευρεία αποδοχή.

Κανείς δεν μπορεί να προβεί σε σαφή εκτίμηση για το ποιον θα προτείνουν Σαμαράς και Βενιζέλος για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν ασχολείται με άλλες δραστηριότητες εκτός από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του, παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και είναι παρών, αλλά δεν ξεφεύγει από τον ρόλο που έχει επιλέξει για τον εαυτό του, του στρατιώτη της παράταξης και της εθνικής ενότητας.


Σχολιάστε εδώ