Μόνο για δεξιώσεις είναι οι πρέσβεις μας

Το ίδιο ισχύει και για την Ουάσινγκτον. Δεν είναι δυνατόν η δραστηριότητα της πρεσβείας να εξαντλείται σε κοινωνικές εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων και να έχει ουσιαστικά παραιτηθεί κάθε έννοιας άσκησης διπλωματίας. Γιατί, προφανώς, δεν πρόκειται ποτέ να σε καλέσουν μόνοι τους από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να σου εξηγήσουν την πολιτική τους και να αποκαλύψουν τι θα κάνουν με την Ελλάδα.

Κορυφαίο παράδειγμα ήταν η πολύ δυσάρεστη εμπειρία -για τον ίδιο προσωπικά και για τη χώρα- που έζησε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη ο Β. Βενιζέλος, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με μια απολύτως εχθρική αμερικανική διπλωματία στην ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση της Συμμαχίας εναντίον του ISIL. Οι Αμερικανοί, έχοντας οδηγίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έβαλαν στη Διακήρυξη την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» αιφνιδιάζοντας τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο δεν είχε φυσικά ενημερώσει κανείς για το τι επρόκειτο να συμβεί.

Έτσι ξεκίνησε αυτή η μάλλον δυσάρεστη προσπάθεια να μεταπεισθεί ο Τζον Κέρι, τον οποίο κυνηγούσε από πίσω στα διαλείμματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο έλληνας υπουργός προκειμένου να του εξηγήσει την ελληνική θέση, αλλά όπως αποδείχθηκε οι συνεχείς οχλήσεις από τον Β. Βενιζέλο δεν έπιασαν τόπο. Το αποτέλεσμα ήταν προσβλητικό για την Ελλάδα, καθώς ο κ. Βενιζέλος υποχρεώθηκε σε φυγή από τη διάσκεψη αφήνοντας την εκπροσώπηση στον πρέσβη Μ. Διάμεση.

Ήταν από τις λίγες φορές που δεν είναι τα Σκόπια αυτά που αποκλείονται από μια διεθνή συνεργασία, αλλά η Ελλάδα που υποχρεώνεται να αποχωρήσει ώστε να μην κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τη «Μακεδονία», με την οποία όμως συνυπέγραψαν, ελέω ΗΠΑ, το κείμενο της διακήρυξης άλλες 58 χώρες…

***

Αλέξη, τράβηξε κανένα αυτί…

Ο Μανώλης Γλέζος, παρά την ηλικία του, παραμένει πρωτοπόρος σε πολλά ζητήματα και από DNA προοδευτικός και συνεπώς πατριώτης. Έτσι διαβάσαμε με μεγάλη χαρά ότι το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, σε πλήρη αντίθεση με πολλά στελέχη του κόμματός του, προσεγγίζει με πατριωτικό – προοδευτικό πλαίσιο τα θέματα της μειονότητας.

Ο Μ. Γλέζος απεύθυνε έκκληση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να αναλάβει πρωτοβουλία για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μουσουλμανόπαιδων μέσω της επιστολής του που αναγνώστηκε στην έναρξη του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Γλώσσα και εθνική ενότητα», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

*Και σας μεταφέρουμε από τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής:

«…Αίσθηση προκαλεί στην επίμαχη επιστολή και η αποδοκιμασία από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς της διατήρησης εν ισχύ του Μορφωτικού Πρωτοκόλλου, που υπογράφτηκε εν έτει 1968 ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με το οποίο ορίζεται ως μόνη γλώσσα της μειονότητας η τουρκική».

Όπως τονίζει ο κ. Γλέζος, «δεν επιτρέπεται η εκπαίδευση αυτής της μερίδας των ελλήνων πολιτών να παραμένει δέσμια του Μορφωτικού Πρωτοκόλλου που υπογράφτηκε το 1968 μεταξύ της Ελλάδας των συνταγματαρχών και της Τουρκίας, το οποίο αναγνώριζε ως μόνη γλώσσα της μειονότητας την τουρκική, ρίχνοντας συλλήβδην τα παιδιά των Πομάκων, των μουσουλμάνων Ρομά της περιοχής και άλλων στα λεγόμενα ”μειονοτικά σχολεία”. Αδικούμε αυτά τα παιδιά και τα εμποδίζουμε να αποκτήσουν συνείδηση της ταυτότητάς τους», επισημαίνει, «στερώντας τους τόσο τις δικές τους γλώσσες, όσο και μια στέρεη και ουσιαστική γνώση της ελληνικής, εφόδιο πολύτιμο για το μέλλον τους».

«Ειδικά τους Πομάκους τους έχω γνωρίσει καλά, έχω επισκεφθεί τα χωριά τους, μου έχουν κάνει γνωστά τα προβλήματά τους αλλά και την εμμονή τους να υπάρξουν», είπε ο κ. Γλέζος, παρατηρώντας ότι «εξακολουθούν να μιλούν τη γλώσσα τους, διότι, έστω κι αν δεν το γνωρίζουν, το νιώθουν και το αισθάνονται ότι ο αφανισμός ενός λαού ξεκινάει από τον αφανισμό της γλώσσας του».

*Το συνέδριο διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής από το Πολιτιστικό Σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, οι Τ. Χυτήρης, Λιάνα Κανέλλη, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ενώ εισηγητές στο συνέδριο ήταν ο φιλόλογος Σαράντης Καργάκος, ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς, ο πρέσβης ε.τ. Π. Νεάρχου, ο καθηγητής Μ. Βαρβούνης, ο καθηγητής Θ. Μαλκίδης, ο καθηγητής Κ. Καραΐσκος, ο δημοσιογράφος Σ. Καραχότζα και η καθηγήτρια Αριστέα Τόλια.

*Δεν άργησε, βεβαίως, η αρκετά προσβλητική απάντηση στον Μ. Γλέζο, σε έναν ιστορικό παράγοντα της Αριστεράς αλλά και του πατριωτικού μετώπου της χώρας. Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι η απάντηση ήρθε όχι από το τουρκικό προξενείο, αλλά από τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Οι δύο βουλευτές, με τρόπο προσβλητικό, κάλεσαν τον Μ. Γλέζο να μην ασχολείται με τα θέματα της μειονότητας, αλλά να ασχοληθεί με το γερμανικό χρέος και ουσιαστικά «απαγόρευσαν» στο ιστορικό στέλεχος να εκφράζει την οποιαδήποτε γνώμη ή άποψη για τα θέματα της μειονότητας.

*Ο Α. Καραγιουσούφ δήλωσε τα εξής στη μειονοτική ιστοσελίδα www.azinlikca.net:

«Το να μιλά για μειονοτική εκπαίδευση είναι κάτι που υπερβαίνει τον Γλέζο. Υπάρχει η επιτροπή εκπαίδευσης του κόμματος που εκφράζει τις απόψεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθορίζει και εκφράζει τις πολιτικές του κόμματος στο θέμα αυτό. Τις πολιτικές του κόμματος για τη μειονοτική εκπαίδευση τις καθορίζει αυτή η επιτροπή».

Ο κ. Καραγιουσούφ, αφού στηλιτεύει με θράσος τον Μ. Γλέζο επειδή τόλμησε να εκφράσει την άποψή του, συνεχίζει με ένα κήρυγμα υπέρ του Μορφωτικού Πρωτοκόλλου που υπέγραψε η χούντα το 1968 και πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η αναχρονιστική μειονοτική εκπαίδευση που απλώς οδηγεί τα παιδιά της μειονότητας είτε στην αμορφωσιά είτε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια της Τουρκίας (και στον πλήρη εκτουρκισμό τους).

*Αλλά και ο Χ. Ζεϊμπέκ έσπευσε να αποδοκιμάσει τον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς δηλώνοντας ότι «είναι προσωπικές απόψεις του Γλέζου, δεν δεσμεύουν το κόμμα…».

*Οι υποτιθέμενες, καλών προθέσεων, δηλώσεις για το επίπεδο των μειονοτικών σχολείων δεν είναι τίποτε περισσότερο από την απέλπιδα προσπάθεια των κύκλων που πρόσκεινται στο προξενείο να εγκλωβίσουν τα παιδιά της μειονότητας στην παρωχημένη και οπισθοδρομική μειονοτική εκπαίδευση, η οποία τα εμποδίζει από την ομαλή ένταξη στην κοινωνία.

*Δυστυχώς η Θράκη και ένα από τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα, αυτό της εκπαίδευσης και συμμετοχής της μουσουλμανικής μειονότητας ισότιμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή, αποδεικνύεται σε κινούμενη άμμο για τον ΣΥΡΙΖΑ…

*Αναχωρεί σε λίγες ημέρες για το μακρινό Ανόι, που θα είναι για τα επόμενα χρόνια το πόστο του, ο πρέσβης Νίκος Κανέλλος. Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη θητεία του ως πρέσβη και γενικού προξένου στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στην Αμερική, όπου έφερε εις πέρας όλες τις «λεπτές» αποστολές που του είχαν ανατεθεί. Ήταν γνωστός ως «ο Θεσσαλός που εύρισκε τον τρόπο να λύνει προβλήματα με ενέργειες επίμονες αλλά και καθαρές».

Πατριώτης που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, διπλωμάτης με στόχους και μεγάλη πλέον πείρα, είχε και άλλα ενδιαφέροντα. Άρχισε τη δημοσιογραφία στα μαθητικά του χρόνια, που την άφησε για τις σπουδές (αριστούχος) και τη διπλωματία, συνέχισε, όμως, ερασιτεχνικά, με τη μουσική και τη ζωγραφική (πήρε μέρος σε 18 εκθέσεις). Ακολούθησε η συγγραφική δραστηριότητα. Το 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο του (σκληρής κριτικής) βιβλίο με τίτλο «Η τελευταία προειδοποίηση».

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ