Μπλόκο από ΔΝΤ!

Περισσότερο αδιάλλακτο εμφανίζεται σ’ αυτή τη φάση το ΔΝΤ, που «σέρνει» την Ευρώπη στα άκρα αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν. Οι επικεφαλής του Ταμείου υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που περιγράφει η κυβέρνηση στο email δεν επαρκούν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2015, οπότε ζητούν πρόσθετα μέτρα. Δεν πείθονται με τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Οι δανειστές δεν περιορίζουν τις απαιτήσεις μόνο για τον επόμενο χρόνο, αλλά επιχειρούν να δεσμεύσουν την κυβέρνηση με νέο γύρο επώδυνων μέτρων και για τη διετία 2016-2017.

Ο Αντ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει απαιτήσεις που πλήττουν ευθέως τους πολίτες και στο παρασκήνιο προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο. Κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πιθανό. Το αντίθετο, μάλιστα. Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση τα μέτρα για τα οποία έχει ενημερώσει την «τρόικα». Στην κυβέρνηση περιμένουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα από το αυριανό Eurogroup κι εξακολουθούν να θεωρούν εφικτή μια κατʼ αρχάς συμφωνία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Οι δανειστές με κάθε τρόπο δείχνουν καθαρά ότι δεν βιάζονται και επιθυμούν να μεταθέσουν για αργότερα, μέσα στο 2015, την τελική συμφωνία. Έχοντας προφανώς κατά νου και την εκκρεμότητα με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, που επίμονα και βάσει σχεδίου προωθούν οι δανειστές, είναι αναπόφευκτη όσο και αναπότρεπτη. Σ’ αυτό το πεδίο θα δοθεί η επόμενη μάχη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτηση για παράταση του προγράμματος με διάρκεια ενός μήνα, με την ελπίδα ότι στο διάστημα αυτό θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και θα επιτευχθεί συμφωνία. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι δανειστές, που θέλουν -και θα προσπαθήσουν να το επιβάλουν- η παράταση να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Από τρεις μέχρι δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θέλει τουλάχιστον έξι μήνες, η Γερμανία τρεις μήνες, η Φινλανδία έξι, ενώ άλλες χώρες προτείνουν πρώτα να υπάρξει συμφωνία και μετά να αποφασιστεί η διάρκεια της παράτασης. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει η παράταση να είναι περιορισμένης διάρκειας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ακυρωθεί στην πράξη ολόκληρη η στρατηγική του κ. Σαμαρά, που στηρίχθηκε στο δόγμα για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν σοβαρά και το κακό σενάριο και προετοιμάζονται αναλόγως. Δηλαδή, οι δανειστές να παραμείνουν ως το τέλος αδιάλλακτοι, να μην υπάρξει συμφωνία και να επέλθει έτσι ρήξη, κάτι που θα δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή.

Γ.Ζ.

***

Απειλεί ξανά με ρήξη και εκλογές

Σενάρια εκλογών πυροδοτεί η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η καθυστέρηση στη συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Πληροφορίες από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να κινηθεί δυναμικά σε περίπτωση που οι δανειστές με την αδιάλλακτη στάση τους τορπιλίσουν τις προσπάθειες να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Αφήνουν δε ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ακόμη και πριν από την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μετατεθεί το «αγκάθι» με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στον Αλ. Τσίπρα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι νικητής των εκλογών, αν αυτές διεξαχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ενδεχόμενη πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά για προκήρυξη εκλογών θεωρείται εξαιρετικά ακραία, ριψοκίνδυνη κι ως εκ τούτου ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, αλλά και το κόστος των δραματικών συνεπειών που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη. «Ο Σαμαράς είναι απρόβλεπτος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του», επιμένουν παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου. Η αδιάλλακτη, εκβιαστική στάση της «τρόικας» έχει προκαλέσει ανησυχίες, εκνευρισμό και την οργή της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αντανάκλαση αυτού ακριβώς του κλίματος αποτελούν προφανώς τόσο οι διαρροές περί ρήξης όσο και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζει τον κ. Σαμαρά αποφασισμένο να συγκρουστεί με τους δανειστές και να μην υποχωρήσει στις κατά καιρούς απαιτήσεις τους. Όλες τις προηγούμενες φορές οι φήμες αυτές δεν επαληθεύτηκαν. Ο κ. Σαμαράς αντί να συγκρουστεί επέλεξε (υποχρεώθηκε) να υποχωρήσει στις πιέσεις της άλλης πλευράς.


Σχολιάστε εδώ