Λευκή απεργία από τη διαδικασία για τη Δημοκρατική Παράταξη
Ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις να «κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά», καθώς ήδη υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις για να στηρίξουν το εγχείρημά του. Για την ώρα οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αξιολογούν και τα δεδομένα και καλούνται να καταλήξουν αν η οριστική τους εισήγηση θα είναι να ηγηθεί εκ νέου του ΠΑΣΟΚ ή αν θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη δημιουργία νέου φορέα.
Η επίσπευση των κινήσεων που εισηγούνται στον κ. Παπανδρέου εδράζεται στους εξής παράγοντες:
– Να μην εδραιωθεί στον ενδιάμεσο χώρο, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη ή κάποιο άλλο από τα εκκολαπτόμενα σχήματα με κεντροαριστερό πρόσημο.
– Να έχει ισχυρό ενεργό ρόλο και λόγο σε όλες τις εξελίξεις και τα σενάρια γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
– Να συγκρατήσει νέο κύμα φυγής κεντρογενών ψηφοφόρων προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
– Τώρα μπορεί να εμφανιστεί σε σχετικά πλεονεκτική θέση έναντι του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, λόγω της τροπής και της αποτυχίας που έλαβε η υπόθεση των διαβουλεύσεων με την «τρόικα» και το Μνημόνιο, ακόμα και να μιλήσει για «δικαίωσή» του καθώς και να επικαλεσθεί το παράδειγμα της οικιοθελούς του αποχώρησης από την πρωθυπουργία το 2011 προκειμένου η χώρα να έχει μια ευκαιρία σε σχέση με τους δανειστές.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δίπλα στις αμιγώς δικές του δυνάμεις (Θ. Μωραΐτης, Σ. Κεδίκογλου, Φ. Σαχινίδης, Γ. Πεταλωτής κ.ά.), ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του φαίνεται να προσβλέπουν και σε μια σειρά δυνάμεων που αποδεσμεύτηκαν από το ΠΑΣΟΚ την περίοδο της ηγεσίας του Βενιζέλου, όπως κινήσεις συνδικαλιστών και επικεφαλής επιστημονικών φορέων, στελέχη από την Αριστερή Πρωτοβουλία, την κίνηση των 75 του Μ. Καρχιμάκη κ.ά.
Η Χαριλάου Τρικούπη και το επιτελείο του Βενιζέλου επιδιώκουν με κάθε τρόπο να απονομιμοποιήσουν τον Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας σε πρώτη φάση να τον εμφανίσουν ότι και δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ ο ίδιος και έδωσε γραμμή σε δικούς του ανθρώπους να μην ψηφίσουν Ελιά στις ευρωεκλογές και ταυτόχρονα ότι υπονόμευσε όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες και επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις «τράβηξε και το χαλί» στην κυβέρνηση.
Πάντως τα τελευταία 24ωρα η Χαριλάου Τρικούπη και ιδίως μετά την ψυχρολουσία από την «τρόικα» και τους δανειστές επιχειρεί και πάλι να δώσει ένα διακριτό στίγμα σε σχέση με τη ΝΔ, διαφοροποιούμενο τουλάχιστον στα λόγια από κάποιες επιλογές του κυβερνητικού του εταίρου, όπως π.χ.:
– Στο θέμα της αντιμετώπισης της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού.
– Στο θέμα της αλλαγής του οικογενειακού δικαίου.
– Στις αλλαγές του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κ.ά.
Ωστόσο, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη, όσο το ΠΑΣΟΚ επιμένει να υποστηρίζει μέχρι κεραίας τις σκληρές πολιτικές λιτότητας και τα Μνημόνια, όλες οι άλλες διαφοροποιήσεις του έχουν μικρή σημασία και σε καμία περίπτωση δεν το βοηθούν να ξεφύγει από την τροχιά της πλήρους συρρίκνωσης και του κοινοβουλευτικού του αφανισμού.