Καψόνια από τους Τούρκους, στραπάτσο από τους Σκοπιανούς

Ο Αντ. Σαμαράς έχει παραδώσει πλήρως την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στον κυβερνητικό εταίρο του, παραβλέποντας ότι στο τέλος θα πληρώσει και ο ίδιος τους «λογαριασμούς» που ανοίγει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα θεωρεί ότι εκτός από τα συνταγματικά, τα οικονομικά κ.λπ., είναι άριστος γνώστης και των γεωπολιτικών, και συνεπώς δεν χρειάζεται ως επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του έναν υψηλόβαθμο και έμπειρο διπλωμάτη.

Η πολυπραγμοσύνη αυτή του υπουργού Εξωτερικών έχει οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα, με πιο τρανταχτά αυτά που συνέβησαν το τελευταίο δεκαήμερο στα ελληνοτουρκικά και στο Σκοπιανό, χωρίς να παραγνωρίζονται τα σοβαρά λάθη στις σχέσεις με την Αλβανία.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ήδη από την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής απέπνεε μια ακατανόητη αισιοδοξία για τα ελληνοτουρκικά, αποφάσισε να χειριστεί ο ίδιος την όλη υπόθεση της προετοιμασίας της κοινής συνεδρίασης των Υπουργικών Συμβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα, φέρνοντας προ τετελεσμένων και το διπλωματικό γραφείο του Αντ. Σαμαρά, όταν ο πρέσβης Σ. Βασιλόπουλος βρέθηκε απλώς να ενημερώνεται από τον γενικό γραμματέα Αναστάσιο Μητσιάλη για τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος, αποφεύγοντας να εμπλέξει στην προετοιμασία της επίσκεψης αλλά και στις συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φ. Σινιρλίογλου πρέσβεις ιδιαίτερα έμπειρους στα ελληνοτουρκικά, όπως ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων Δ. Παρασκευόπουλος, προτίμησε τον γενικό γραμματέα Αν. Μητσιάλη, ο οποίος, κινούμενος απολύτως υπηρεσιακά, απλώς υλοποιούσε τον σχεδιασμό του κ. Βενιζέλου. Ο αποκλεισμός, από τις συνεννοήσεις, στελεχών όπως ο Δ. Παρασκευόπουλος έγινε για έναν ακόμη λόγο, καθώς ο έμπειρος πρέσβης υπήρξε επί σειρά ετών ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Στ. Βασιλόπουλο, που σήμερα έχει την ίδια θέση στο διπλωματικό γραφείο του Αντ. Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος πήγε στην Άγκυρα, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, με τον οποίο έκαναν έναν διάλογο κωφών, έδειξε, ωστόσο, να υποτιμά όσα είπε ο τούρκος υπουργός τόσο για το θέμα του «BARBAROS» όσο και για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Συγχρόνως η ελληνική πλευρά έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τι προανήγγειλε ο κ. Τσαβούσογλου όταν έθετε στη συνέντευξη Τύπου θέμα Θράκης μπροστά στον κ. Βενιζέλο. Σε μια εξαιρετικά προβληματική δήλωσή του μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε να κάνει λόγο για… «θετικό κλίμα», παραβλέποντας όσα του είχε πει η τουρκική ηγεσία τόσο για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τη Θράκη…

Εξορκίζοντας το κακό, δεν σημαίνει ότι το εξαφανίζεις όμως.

Έτσι την περασμένη Δευτέρα οι Τούρκοι υπέβαλαν σε ένα πρωτοφανές καψόνι την ελληνική κυβέρνηση. Ενώ ολοκληρωνόταν η διαμόρφωση του επίσημου προγράμματος, απαίτησαν να ολοκληρωθεί νωρίς το Σάββατο το πρόγραμμα των συναντήσεων στην Αθήνα προκειμένου ο κ. Νταβούτογλου, επικεφαλής του δεκαμελούς υπουργικού κλιμακίου και δεκάδων επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και παραγόντων, να μεταβεί στη Θράκη. Εκεί ο τούρκος πρωθυπουργός δεν θα περιοριζόταν, φυσικά, σε μια απλή επίσκεψη, αλλά θα πραγματοποιούσε περιοδεία στους νομούς της Ξάνθης και της Ροδόπης, η οποία θα κορυφωνόταν στην Κομοτηνή.

Η απαίτηση αυτή προκάλεσε πανικό στη Β. Σοφίας, καθώς ακόμη και στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κατάλαβαν ότι θα ήταν καταστροφικό για την εικόνα του ίδιου και της κυβέρνησης να συναντώνται στα γρήγορα με τον κ. Νταβούτογλου μιλώντας για το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Την ίδια ώρα, και ενώ το τουρκικό πλοίο αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, στη Θράκη το τουρκικό προξενείο θα έστρωνε κόκκινο χαλί για την υποδοχή του υπό-Σουλτάνου. Έτσι δαπανήθηκε διπλωματικό κεφάλαιο τις επόμενες ημέρες για να εξηγηθεί στους Τούρκους ότι αυτή η επίσκεψη θα διατάρασσε το κλίμα διαλόγου και αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Κύπρο, που αποτελούσε και τον βασικό στόχο της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Αθήνα.

Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας είχαν φθάσει ανησυχητικά μηνύματα από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ Μιχάλη Διάμεση για τις προθέσεις των Αμερικανών να παγιδεύσουν τη χώρα μας και να παρουσιάσουν ως «Μακεδονία» τα Σκόπια σε μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση, αυτή της Συμμαχίας εναντίον των ισλαμιστών.

Ο κ. Βενιζέλος καθησύχασε τους πάντες ότι θα χειριστεί μόνος του το θέμα, υπολογίζοντας στις σχέσεις που θεωρούσε ότι έχει με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τ. Κέρι. Το αποτέλεσμα ήταν, επί διήμερο, σε όλες τις φωτογραφίες από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που είχε προηγηθεί, να εμφανίζεται ο κ. Βενιζέλος να προσπαθεί να εξηγήσει με τον γνωστό πληθωρικό τρόπο του το πρόβλημα στον αμερικανό υπουργό χωρίς να πετύχει απολύτως τίποτα. Έτσι οι Αμερικανοί τιμώρησαν τον ίδιο και την Ελλάδα επιμένοντας να αναγραφεί στην κοινή διακήρυξη των 60 χωρών της «Συμμαχίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» η ονομασία «Μακεδονία» αντί για FYROM.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα πρωτοφανές στραπατσάρισμα της χώρας, καθώς υποχρεώθηκε έτσι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών να αποχωρήσει από τη συνάντηση, στην οποία πανηγυρικά παρέμεινε ο σκοπιανός υπουργός, υπερήφανος που σε μια τόσο σημαντική διεθνή συνάντηση εκπροσώπησε τη «Μακεδονία». Ο κ. Βενιζέλος αρκέστηκε απλά να βάλει έναν αστερίσκο δίπλα στο «Μακεδονία» για να καταγράψει ότι η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό όνομά της, έτσι ώστε να δοθεί το άλλοθι και να παραμείνει στην αίθουσα ο πρέσβης Μ. Διάμεσης. Καθώς η Συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών είναι αμερικανικής έμπνευσης και κινείται εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ, το μήνυμα που έστειλε η Ουάσινγκτον στην Αθήνα -και προσωπικά στον Β. Βενιζέλο που έχει χειριστεί τις σχέσεις με τον Τ. Κέρι και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν- είναι ότι θα κλιμακώσει την πίεση για την επίλυση της διαφοράς για το όνομα και μέχρι τότε, όταν τίθεται θέμα σε οργανισμούς που η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα βέτο, θα προωθείται η συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ