Η μεγάλη φυγή για συνταξιοδότηση

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ο φόβος για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από την 1/1/2015 υπολογίζεται ότι μπορεί να «σπρώξουν» στην έξοδο 100.000 ασφαλισμένους, προκαλώντας ένα πραγματικό οικονομικό έμφραγμα στα ήδη ελλειμματικά Ταμεία.

Με άλλα λόγια, ενώ οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με την «τρόικα» και το υπουργείο Εργασίας, γίνονται για να μειωθούν οι δαπάνες και να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού (2,5 δισ. ευρώ για το 2015) αυτές ουσιαστικά θα μετατεθούν, και μάλιστα αυξημένες, στην καταβολή των συντάξεων, την ώρα που προσπαθεί να μαζέψει λεφτά από τις εισφορές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων από το Δημόσιο παρουσίαζε μέχρι πρότινος αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με το 2013 (13.000 αποχωρήσεις έναντι 8.000 πέρυσι) εκτιμάται ότι τώρα θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τις 25.000 – 30.000. Αντίστοιχες αποχωρήσεις αναμένονται πλέον και από τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, με το κύριο βάρος της εξόδου να πέφτει στο πολύπαθο ΙΚΑ, που υπό φυσιολογικές συνθήκες το έλλειμμά του το 2015 υπολογιζόταν σε 1 δισ. ευρώ.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης σημείωναν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι υπάρχει και ένα ακραίο σενάριο σύμφωνα με το οποίο μπορεί να αποχωρήσουν ακόμα και 100.000 εργαζόμενοι τους επόμενους μήνες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ αποχώρησης που σημειώθηκε το 2011, χρονιά που ακολούθησε την πρώτη μνημονιακή παρέμβαση στο Ασφαλιστικό (νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) και τις περίφημες δηλώσεις «δεν υπάρχει σάλιο»…

Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που αποχωρούν είναι υπάλληλοι με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία καταβολής της σύνταξης από τα Ταμεία και προέρχονται τόσο από τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, εκπαίδευση, υγεία κ.α.) όσο και από ΝΠΔΔ.


Σχολιάστε εδώ