Δώρο στην Τουρκία κάναμε τον αγωγό
Αργά κατάλαβαν ποιοι είναι και τι κρύβεται πίσω από τα χαμόγελα και τις χειραψίες… Τα δικά τους συμφέροντα κοιτάνε, όχι τα δικά μας. Το δικό τους χαρτί έπαιξε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Σεπτέμβρη του 2009, έναν μήνα πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, όταν προανήγγειλε από την Αλεξανδρούπολη, από το μπαλκόνι προεκλογικής ομιλίας του, το… πάγωμα της συμφωνίας με τη Μόσχα για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ενώ ως πρωθυπουργός προχώρησε και στο… πάγωμα της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, που θα περνούσε και από την Ελλάδα, ο οποίος ήταν ανταγωνιστικός του αγωγού Ναμπούκο μεταξύ Κασπίας και Ευρώπης, μέσω Τουρκίας. Λίγο αργότερα, δε, και ο αμερικανόφιλος τότε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, υποκύπτοντας στις πιέσεις, τορπίλισε το σχέδιο για τον εν λόγω αγωγό.
Οι δύο συμφωνίες που φέρουν τις υπογραφές του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όχι μόνο είχαν μεγάλη οικονομική σημασία και θα αιμοδοτούσαν την ανάπτυξη, αλλά πρωτίστως κατοχύρωναν και αναβάθμιζαν γεωπολιτικά την Ελλάδα και τον ρόλο της στην καυτή περιοχή μας. Αλλά, κακά τα ψέματα, προκαλούσαν την άλλη πλευρά, την αμερικανική. Και το αποτέλεσμα της αντίδρασής της ήταν η ματαίωση διά χειρός Παπανδρέου των δύο αυτών πολύτιμων και απελευθερωτικών -θα πούμε- για τη χώρα μας συμφωνιών, παρότι είχαν όχι μόνο υπογραφεί αλλά και ψηφισθεί από τη Βουλή. Και η ανατροπή του Καραμανλή, που κινήθηκε χωρίς το ok της Ουάσινγκτον, έστειλε το μήνυμα σε όποιον θα τολμούσε να βγει από το μαντρί…
Τη συνέχεια αυτού του εθνικού εγκλήματος τη ζούμε σήμερα. Ο ρώσος Πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στην Άγκυρα, στη συνάντησή του με τον τούρκο Πρόεδρο ανακοίνωσε την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού South Stream και πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου στην Τουρκία και την κατασκευή ενός διαμετακομιστικού κόμβου κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Για άλλη μια φορά, χαμένη είναι η χώρα μας. Και οι υπαίτιοι είναι ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και οι επόμενοι, που δεν φρόντισαν να ενεργοποιήσουν τις δύο πολύτιμες οικονομικά και γεωπολιτικά συμφωνίες με τη Ρωσία, τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως ισχυρό όπλο στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο και συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, απαιτώντας κάποια ανταλλάγματα. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες.
Οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Καραμανλής
Η επισφράγιση των δύο σημαντικών για την Ελλάδα συμφωνιών έγινε κατά την επίσκεψη στη Μόσχα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις 29 Απριλίου 2008, όπου μπήκαν οι υπογραφές.
Σε δηλώσεις του απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Καραμανλής είχε πει:
«Σχετικά με την ενεργειακή μας συνεργασία, εξετάσαμε κατ’ αρχάς την πορεία υλοποίησης του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, του οποίου οι εργασίες προχωρούν κανονικά. Η ενεργειακή μας συνεργασία έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική, που καταδεικνύεται και από τα νέα σχέδια που προωθούμε. Μας δίνει συνεπώς μεγάλη ικανοποίηση σήμερα το γεγονός ότι υπογράψαμε πριν από λίγο την Ελληνο-Ρωσική Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Η εξέλιξη αυτή είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι εντατικές και συστηματικές μας προσπάθειες αποδίδουν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα, προς όφελος των δύο χωρών μας. Και τα δύο αυτά έργα συμβάλλουν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης, εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική μας για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και καθιστούν την Ελλάδα σημαντική δίοδο ενεργειακών πόρων».
«Κατά την άποψή μου, το σχέδιο του South Stream είναι ένα από τα σημαντικότερα για τις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης και εντάσσεται στη στρατηγική της διαφοροποίησης όδευσης του φυσικού αερίου. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα κρίνει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την κατασκευή υποδομών με βάση τις συνθήκες αυξανόμενης ζήτησης του αερίου.
Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, μετά βέβαια τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τις διαπραγματεύσεις για την παράταση μέχρι το 2040 της Διακρατικής Συμφωνίας φυσικού αερίου, έρχεται να καταστήσει ακόμα πιο στενή τη συνεργασία των δύο χωρών μας στον ενεργειακό τομέα.
Οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας έχουν αποκλειστικό γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας μας όσο και των ευρωπαίων εταίρων μας, μέσω της οργάνωσης μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προμηθευτών, μεταφορέων και καταναλωτών ενέργειας».
Αξιόπιστος συνομιλητής και παρτενέρ
Απατώντας στην ερώτηση: «Οι σχέσεις σας πλέον δεν είναι απλώς εταιρικές ή συνεργατικές αλλά και πιο προσωπικές. Και ένας τέτοιος προσωπικός χαρακτήρας σχέσεων έχει προκαθορίσει και την αποτελεσματικότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύετε ότι αυτό πράγματι παίζει ρόλο;», ο κ. Καραμανλής είχε πει:
«Κατά την εκτίμησή μου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν στενοί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Δεύτερον, υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία τα συμφέροντά μας είναι κοινά ή συγγενικά και οι απόψεις μας συγγενικές. Αυτό, λοιπόν, είναι το πολιτικό υπόβαθρο που δημιουργεί μια ευοίωνη προοπτική στενής συνεργασίας. Από κει και πέρα, βεβαίως, θα σας πω ότι παίζει σημαντικό ρόλο η σχέση όχι μόνο καλής προσωπικής φιλίας, αλλά η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται σε αυτά τα ζητήματα.
Και πρέπει να πω ευθέως ότι εγώ στο πρόσωπο του Προέδρου Πούτιν αναγνωρίζω έναν άνθρωπο ο οποίος έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανόρθωση και στην καλή πορεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναγνωρίζω έναν πάρα πολύ αξιόπιστο συνομιλητή και παρτενέρ και έναν άνθρωπο που έχει παίξει καίριο ρόλο στη σημαντική στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Και νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον, βεβαίως με τον διάδοχο του κ. Πούτιν, αλλά προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας και με τον ίδιο τον σημερινό Πρόεδρο, που άλλωστε έχει βάλει αυτά τα μεγάλα, σημαντικά θεμέλια και νομίζω ότι είναι και εγγυητής αυτής της πορείας στο μέλλον».
Το «Ναι» της Βουλής
Η συζήτηση σχετικά με τη συμφωνία για τον αγωγό South Stream είχε γίνει στη Βουλή, στο Τμήμα Διακοπών, στη συνεδρίαση της 2ας Σεπτεμβρίου 2008 και στην ημερήσια διάταξη η σχετική αναφορά είχε ως εξής:
«Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης: “Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη συνεργασία κατά την κατασκευή και εκμετάλλευση αγωγού φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας”».