Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
Το φετινό καλοκαίρι το Ταμείο αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση (εκποίηση) του μεγαλύτερου δημόσιου θεάτρου της χώρας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και αναστάτωση σε όλη τη χώρα. Έτσι, η ιδιωτικοποίηση του θεάτρου ματαιώθηκε προς το παρόν. Το Ταμείο αυτό λειτουργεί με καθαρά εισπρακτική λογική. Και προβλέπεται από τον ιδρυτικό του νόμο ότι θα λειτουργεί μέχρι το 2020. Πολλοί επικρίνουν την εισπρακτική λογική του και το χαρακτηρίζουν ως «κακή δημόσια τράπεζα». Άλλοι πάλι προβλέπουν ότι, όταν αρχίσει η εκποίηση των ακινήτων που κατέχει το Ταμείο (2.000 μονοκατοικίες, 6.000 διαμερίσματα κ.λπ.), θα βουλιάξει και πάλι η αγορά ακινήτων που τώρα άρχισε να ανασαίνει. Αυτά από το μέτωπο της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Όλοι βάλθηκαν να διαλύσουν το Δημόσιο.
2.Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε αναγκάστηκε να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, καθώς η ύφεση επανήλθε στην ιαπωνική οικονομία. Πράγματι, στις αρχές της θητείας της, η κυβέρνηση Άμπε είχε καταστρώσει και υλοποιήσει μια πετυχημένη πολιτική που οδήγησε στην αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίας. Η ισοτιμία του γιεν μειώθηκε και το Χρηματιστήριο του Τόκιο γνώρισε άνοδο. Όμως, ο Άμπε «μέθυσε» από τις επιτυχίες αυτές και τα επόμενα βήματά του ήταν λανθασμένα. Το πρώτο τεράστιο λάθος του ήταν η αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 8%. Αυτό το μέτρο προκάλεσε αύξηση τιμών, δηλαδή άνοδο του πληθωρισμού και δραστική μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες περιέκοψε ορισμένες κρατικές παροχές προς τους αδύναμους πολίτες, που περιόρισαν το κράτος πρόνοιας. Όλα αυτά επανέφεραν την ύφεση στην οικονομία κατά τη φετινή χρονιά. Έτσι, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε θεαματική πτώση ύψους 7,3% και το τρίτο τρίμηνο η πτώση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1,6%, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την απόφασή του για πρόωρες εκλογές, τόνισε ότι θέλει νωπή λαϊκή εντολή για να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για ελιγμό που στοχεύει στη δρομολόγηση επώδυνων μεταρρυθμίσεων και επέλεξε να αντιμετωπίσει τώρα τους ψηφοφόρους επειδή προβλέπει ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει και ο λαός της Ιαπωνίας θα γίνει δυστυχέστερος. Ο δικός μας πρωθυπουργός ας παραδειγματιστεί, που τρέμει τις εκλογές.
3.Στις ΗΠΑ η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας (FED) έχουν επιλέξει την ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν. Έτσι, το δολάριο συνεχώς ανεβαίνει και τούτο έχει επιδεινώσει σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου προκύπτει ότι οι εισαγωγές υπερβαίνουν τις εξαγωγές κατά 42 δισ. δολάρια μηνιαίως κατά μέσο όρο. Αυτή η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου παρουσιάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια, αφότου δηλαδή άρχισε και η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου. Βέβαια, αν η ισοτιμία του δολαρίου ήταν καθοδική, τότε και το ισοζύγιο πληρωμών των ΗΠΑ θα ήταν διαφορετικό. Όμως, στην Ιαπωνία, που ακολούθησε πολιτική υποτίμησης του γιεν, πλάκωσε η ύφεση. Αυτά σημαίνουν ότι σκληρό ή μαλακό το νόμισμα δεν είναι σε θέση να επηρεάσει ουσιωδώς την οικονομία. Τον πρώτο λόγο έχουν τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία. Και, κυρίως, η αύξηση της κατανάλωσης (δημόσιας και ιδιωτικής) και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας (αύξηση του ΑΕΠ). Γι’ αυτό αν θέλουμε να προλάβουμε μια κρίση, πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης. Αυτή είναι που κινεί την παραγωγή και το εμπόριο. Η λιτότητα βλάπτει.