Αντιδράσεις για το τμήμα ισλαμικών σπουδών στη Θεσσαλονίκη

Την ημερίδα άνοιξαν οι φοιτητές από τις σχολές του ΑΠΘ και φυσικά της Θεολογικής, οι οποίοι δήλωσαν αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική, σημειώνοντας πως αυτό το τμήμα δεν πρέπει να γίνει γιατί δεν προχωρά νόμιμα, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των καθηγητών των τμημάτων θεολογικού και ποιμαντικού της θεολογικής σχολής ψήφισαν κατά της ίδρυσης και λειτουργίας του.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Άνθιμος χαρακτήρισε «εγκληματική» την προσπάθεια αυτή τονίζοντας: «Ενώ το πρόβλημα της Θράκης είναι τόσο σοβαρό, οι δικοί μας θέλουν να επεκτείνουν την παρουσία των ισλαμιστών στη Θεσσαλονίκη», υπογραμμίζοντας πως αν τελικά γίνει αυτό «μέσα σε δύο χρόνια οι Τούρκοι θα υπερηφανεύονται ότι επεκτείνονται από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη».

Σημείωσε, επίσης, πως: «Η σκληρή δουλεία των 400 χρόνων και οι συμφορές της Μικράς Ασίας, του διωγμού και των βασάνων 250 χιλιάδων ελληνορθόδοξων από την Κωνσταντινούπολη και η συνεχιζόμενη, αιματηρή και βάρβαρη κατοχή της Κύπρου μας, οι απειλές για την κυριαρχία στη Θράκη μας, οι παραβάσεις των Τούρκων στα σύνορα της Ελλάδας, στην ξηρά και στη θάλασσα και επιπλέον η ευρωπαϊκή ανησυχία και ο φόβος των Ευρωπαίων, έστω και αργά, για την παρουσία του Ισλάμ σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι οι λόγοι που μας οδηγούν να αντιτιθέμεθα σε μια τέτοια κατάσταση. Δεν είναι δυνατό να υπάρξει ποτέ έστω και ελάχιστο σημείο σχέσεως μεταξύ της ορθόδοξης χριστιανικής πίστεως που υπηρετεί η θεολογική σχολή και του Ισλάμ, το οποίο σήμερα τρομάζει και ταράσσει την οικουμένη».

Δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει τους Μητροπολίτες της Θράκης: Διδυμοτείχου, Αλεξανδρουπόλεως, Μαρωνείας και Κομοτηνής και Ξάνθης, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης ενός τέτοιου τμήματος. «Οι τέσσερις Μητροπολίτες Θράκης, οι οποίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν την ίδρυση τμήματος ισλαμικών σπουδών, χρησιμοποίησαν επισφαλή επιχειρήματα. Υπέπεσαν στο αδίκημα να επεμβαίνουν ομοφώνως και ενυπογράφως συλλήβδην για την ίδρυση αυτού του εκτρώματος εντός άλλης εκκλησιαστικής επαρχίας, όπως είναι η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αγνόησαν τον οικείο Μητροπολίτη και υπέγραψαν αντικανονικώς. Και το σημαντικότερο είναι ότι η ενέργειά τους είναι αστήριχτη, επισφαλής και αδικαίωτη», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός χαρακτήρισε το συγκεκριμένο διττό, εξηγώντας πως είναι θεολογικό και εθνικό και επεσήμανε: «Η απόφαση, η οποία ελήφθη από την πλευρά των καθηγητών και προωθείται για να εφαρμοστεί, είναι κάτι το οποίο με βρίσκει ριζικά αντίθετο». «Είναι φανερό ότι δεν εξυπηρετεί κανένα συμφέρον, ούτε της ορθόδοξης Ελλάδας ούτε και του ελληνικού λαού. Αφού λοιπόν δεν πετυχαίνει τίποτε από αυτά, δεν είναι κάτι το οποίο θα αποδεχθούμε». Επεσήμανε όμως ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί «με διεκδικήσεις και διαπραγματεύσεις που θα επιφέρουν ισορροπίες».

Και η άλλη άποψη

Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Κώστας Καραΐσκος, με υπόμνημά του, που διαβάστηκε στην εκδήλωση, επειδή δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω ασθενείας, υπογράμμισε την ανάγκη της ίδρυσης του συγκεκριμένου τμήματος. «Εφόσον υπάρχει μια αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα μας, που δεν θέλουμε να την αφήσουμε στα χέρια ξένης προπαγάνδας και εξάρτησης, έχουμε πρώτα υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και ύστερα απέναντι στον μειονοτικό πληθυσμό να φροντίζουμε για την παραγωγή των ιεροκηρύκων της.

Οι πρακτικές του παρελθόντος απεδείχθησαν ανεπαρκείς και το τεράστιο θεσμικό κενό που επί δεκαετίες προδίδει την ανεπάρκεια του κρατικού μας μηχανισμού πρέπει να καλυφθεί έστω και τώρα». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης, η επιλογή της Θεσσαλονίκης είναι η καταλληλότερη και υπογράμμισε: «Πρέπει να πούμε ότι, παρά την εκτίμησή μας για το έργο που γίνεται στη Θράκη από τους αρμόδιους του υπουργείου την τελευταία τριετία, δεν πειστήκαμε.

Άραγε, αυτή η συνύπαρξη, που περιγράφεται πειστικά ως πρόκληση από πολλούς χριστιανούς, δεν θα αντιμετωπιστεί αργότερα αναλόγως και από μουσουλμάνους της Θράκης;».

Τέλος, πρότεινε «να υποβληθεί έστω και τώρα μια συγκεκριμένη υλοποιήσιμη αντιπρόταση για άλλη θέση του τμήματος στο ΑΠΘ ή αλλού στο όνομα της ενότητας των Ελλήνων, που αγωνιούν και παλεύουν για το καλό της πατρίδας μας, αλλά και να κληθεί κάθε αρμόδιος να συμβάλει ό,τι του αναλογεί και να μην οχυρώνεται πίσω από μια αρχική θέση που την κάνει μπαϊράκι».


Σχολιάστε εδώ