500.000.000 άνθρωποι πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στον γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Χαρακτηριστικό είναι πως η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

Για τους λόγους αυτούς με πρωτοβουλία της Novartis Hellas και με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) διεξάγεται από τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου η εκστρατεία «Αναπνέω». Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη ΧΑΠ και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση σε ακριτικές περιοχές.

«Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν, ενώ το συνολικό κόστος σε φάρμακα, οι νοσηλείες και η όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ειδική εκδήλωση ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τόνισε ότι: «Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια ολοκληρωμένη εκστρατεία για τη ΧΑΠ. Η καμπάνια «Αναπνέω» θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Σήμερα γνωρίζουμε ότι για κάθε ασθενή που πάσχει από ΧΑΠ υπάρχει άλλος ένας αδιάγνωστος. Το κόστος της ΧΑΠ αυξάνεται ανάλογα με τον επιπολασμό της νόσου. Κάθε ασθενής με ΧΑΠ θα κάνει περισσότερες από μία παροξύνσεις τον χρόνο και ίσως νοσηλευθεί στο νοσοκομείο ή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο ένας στους πέντε ασθενείς με ΧΑΠ θα πεθάνει τα επόμενα τρία χρόνια. Χειρότερη πρόγνωση έχουν οι ασθενείς που συνεχίζουν να καπνίζουν και δεν συμμορφώνονται με την αγωγή τους. Τα σύγχρονα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά μειώνουν τις παροξύνσεις και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Η ΧΑΠ μπορεί να προληφθεί ή η εξέλιξή της να ανασταλεί με τη διακοπή του καπνίσματος (κυρίως) ή την απομάκρυνση από τον όποιον άλλον εισπνεόμενο βλαπτικό παράγοντα, αλλά και με φαρμακευτική αντιμετώπιση. Σύμφωνα με το Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, πνευμονολόγο, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνο Μονάδας Πνευμονολογίας & Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» η σύγχρονη ιατρική διαθέτει στο οπλοστάσιό της καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΧΑΠ. Οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι πολλές και αρκετά αποτελεσματικές. Ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας αποτελούν τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.

Παράλληλα ο πρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas Riccardo Canevari τόνισε την ουσιώδη και επίμονη προσπάθεια της Novartis Hellas να συνεισφέρει στην ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών με κάθε δυνατό τρόπο. Άλλωστε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «η συμβολή της Novartis για την κατάκτηση ενός υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας, σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, είναι καίρια και αδιαμφισβήτητη. Με όραμα τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και τη βελτίωση της καθημερινότητας του Έλληνα ασθενή, που βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας, η Novartis Hellas προσφέρει για περισσότερα από 20 χρόνια ένα πλούσιο έργο στηρίζοντας πρωτοβουλίες κοινωνικής υπευθυνότητας. Στην κατεύθυνση αυτή ευελπιστούμε με την καμπάνια «Αναπνέω» να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη ΧΑΠ, προβάλλοντας τη σημαντικότητα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης».


Σχολιάστε εδώ