Φτιάχνουν τα ψηφοδέλτια στον ΣΥΡΙΖΑ

Σ την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η συγκυβέρνηση είναι σε πρωτοφανές αδιέξοδο και βλέποντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και με δέκα μονάδες (με ορατό το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας) προετοιμάζονται για κάθε είδους επιθέσεις το επόμενο διάστημα.

Η εκτίμηση που κάνουν είναι ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα δεν πρόκειται να μακροημερεύσει και ως εκ τούτου επιτελικά στελέχη τονίζουν δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές και μέσα στον Ιανουάριου, αφού έχει καταστεί σαφές στου Μαξίμου ότι δύσκολα θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δεν τους βγαίνει τίποτα», τονίζουν για τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, η οποία υπολόγιζε «ηρωική έξοδο» από το Μνημόνιο και βρέθηκε να ταπεινώνεται από ένα απλό email της «τρόικας» σχετικά με τις 100 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο.

Στο πλαίσιο του βρώμικου πολέμου που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα εντάσσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα ακολούθησαν την επίσκεψη στελεχών στο Λονδίνο όπου ενημέρωσαν διεθνή επενδυτικά κέντρα για το πρόγραμμα μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μια υπήρξαν διαρροές ότι οι Σταθάκης και Μηλιός καθησύχασαν τους «οικονομικούς γύπες» λέγοντάς τους ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα συμφέροντά τους και από την άλλη βγήκε στη δημοσιότητα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα κάποιου στελέχους μιας επενδυτικής εταιρείας ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο και από αυτό των κομμουνιστών!

Στην Κουμουνδούρου ευθέως κατήγγειλαν ότι οι εν λόγω διαρροές ήταν κατασκευασμένες δείχνοντας το Μέγαρο Μαξίμου (έλεγαν ότι ο συντάκτης του είχε συναντηθεί στο παρελθόν με τον Αντ. Σαμαρά), ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο, φυσικά, δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida σύμφωνα με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας συνέφαγε με τη Γ. Αγγελοπούλου και τη Μ. Λάτση σε πριβέ κλαμπ στο Κολωνάκι!

Θα δούμε πολλά μέχρι τις εκλογές και την αναπόφευκτη πτώση της συγκυβέρνησης τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου φροντίζουν να οργανώσουν τα μετόπισθεν.

Ήδη ο Αλ. Τσίπρας σε σύσκεψη που είχε με γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος, τους διαμήνυσε ότι εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές, τότε πρέπει να παραιτηθούν από τα κομματικά αξιώματα, αφού θα ισχύσει το ασυμβίβαστο γραμματέα νομαρχιακής επιτροπής και υποψήφιου βουλευτή.

Στην Κουμουνδούρου, έστω και ανεπίσημα, άρχισε η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, η οποία προχωράει με μεγάλη προσοχή αφού η επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στην πόρτα του αρκετούς πρόθυμους «παντός καιρού».

Η κεντρική γραμμή είναι ότι το κόμμα δεν πρόκειται να γίνει «πλυντήριο» πολιτικών στελεχών που από θέσεις ευθύνης υπηρέτησαν τα Μνημόνια και τις πολιτικές που απορρέουν από αυτά, ωστόσο η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη Θ. Τζάκρη (διατέλεσε υφυπουργός στην κυβέρνηση Παπανδρέου) άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το εύρος του ανοίγματος που μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τη διακυβέρνηση.

Οι «ρεαλιστές» θυμούνται ότι ο Ανδρ. Παπανδρέου δεν δίστασε να έχει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ τόσο τον Μάρκο Βαφειάδη (αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κατά τον Εμφύλιο) όσο και τον Γ. Μπούτο που υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς.

Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται προσεκτικά και δεν θέλουν να προκληθούν εσωκομματικές αντιδράσεις που θα θολώσουν την εικόνα του κόμματος που βρίσκεται στα πρόθυρα της κυβέρνησης, αφού είναι σίγουρο ότι η αριστερή πτέρυγα θα αντιδράσει σε ενδεχόμενο άνοιγμα της ηγεσίας προς στελέχη που ήταν στο ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και είχαν στηρίξει στην αρχή τις μνημονιακές πολιτικές.

Θεωρούν ότι η συζήτηση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι ακόμα πρόωρη αλλά είναι σίγουρο ότι όταν θα ανοίξει επί της ουσίας η συζήτηση θα προκύψουν συγκρούσεις, αφού η κάθε εσωκομματική τάση θα επιδιώξει να προωθήσει τα δικά της στελέχη.

«Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες», που λέει και η παροιμία.


Σχολιάστε εδώ