Στο χέρι της «τρόικας» οι 180

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αν η συμφωνία παραμείνει σε εκκρεμότητα, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη. Με βάση το σκεπτικό τους, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν μέσα σε κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας για την «επόμενη μέρα». Εύλογα λοιπόν θα θελήσουν να συνταχθούν με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και «να μην μπουν σε περιπέτειες που θα φέρει ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ».

Σ’ αυτό βοηθάει, λένε οι ίδιοι παράγοντες, και η άκαμπτη, αδιάλλακτη στάση των δανειστών, που έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της Ελλάδας ακόμη κι αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή. Ως εκ τούτου, αν ορισμένοι εκ των -ανεξάρτητων κυρίως- βουλευτών εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να «ρισκάρουν», πλέον θα σκεφτούν πολύ για να το τολμήσουν.

Η άποψη για μετάθεση της συμφωνίας μετά την Προεδρική εκλογή είναι ισχυρή εντός της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν είναι η κυρίαρχη. Οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές αντιμετωπίζουν με πιο ρεαλιστικό όσο και ορθολογικό τρόπο το ζήτημα. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει να υπάρχει ένα καθαρό πολιτικό τοπίο για την επόμενη ημέρα ούτως ώστε οι βουλευτές να έχουν ένα επιπλέον άλλοθι να ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση», σημειώνουν.

Ωστόσο, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, υποχωρεί σταδιακά από τις αρχικές (αδιαπραγμάτευτες) θέσεις κι εγκαταλείπει τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» (μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων κ.ά.) Έτσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος η τελική συμφωνία να απέχει κατά πολύ από τους στόχους που είχαν θέσει οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Να μην είναι δηλαδή κοινωνικά ανεκτή και πολιτικά διαχειρίσιμη και το θέμα να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβερνητική πλειοψηφία. Και σαν να μην έφτανε η αβεβαιότητα που προκαλεί η στάση των δανειστών, η επιστροφή των σεναρίων «περί εξαγοράς βουλευτών» ρίχνει βαριά σκιά στην Προεδρική εκλογή. Η καταγγελία της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Στ. Ξουλίδου ότι δέχθηκε οικονομική προσφορά (2-3 εκατ. ευρώ) από πρόσωπο, υποτίθεται, σχετιζόμενο με τη Νέα Δημοκρατία με «αντάλλαγμα» την ψήφο της, προκάλεσε αντιδράσεις και αντεγκλήσεις και παράλληλα ανακύκλωσε εικασίες, υποψίες και υπόνοιες.

Η Νέα Δημοκρατία -όπως ήταν φυσικό- επιχείρησε να αποδυναμώσει τη σημασία της υπόθεσης επικαλούμενη και το γεγονός ότι η καταγγελία δεν συνοδεύτηκε από ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Στελέχη της μάλιστα έσπευδαν να προδικάσουν ότι δεν θα έχει την παραμικρή επίπτωση και δεν πρόκειται να επηρεάσει τη στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Καμμένος δημιούργησε όλο αυτό τον θόρυβο πρωτίστως για να τρομοκρατήσει τους βουλευτές του που σκέφτονται να ψηφίσουν», τονίζουν. Άλλα, πάντως, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν συμμερίζονται την άποψη ότι η υπόθεση αυτή δεν θα έχει παρενέργειες. Ακόμη κι αν δεν προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία, επισημαίνουν, η φημολογία που αναπτύχθηκε θα ενισχύσει την άποψη που έχουν οι πολίτες ότι ορισμένοι βουλευτές θα ψηφίσουν έχοντας πάρει ανταλλάγματα, οικονομικά ή άλλα. «Οι βουλευτές είναι κι αυτοί μέρος της κοινωνίας και την επόμενη ημέρα θα χρειαστεί να απολογηθούν στους πολίτες και στους ψηφοφόρους τους», υπογραμμίζουν γαλάζια στελέχη.

Μετρούν ψήφους

Στο μέτωπο των… «180» τώρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη διάρκεια συνεδρίου επιβεβαίωσαν (και επισημοποίησαν) την απόφασή τους να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Κάτι που, ως φαίνεται, δεν δεσμεύει τον βουλευτή Π. Μελά, ο οποίος τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου.

Την ίδια στιγμή διακινούνται οι συνήθεις φήμες ότι 4-5 ακόμη βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην ψηφοφορία, θα διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή. Από τη Λ. Συγγρού επιμένουν ότι δεν πρόκειται για φήμες, αλλά για κλεισμένη υπόθεση, ενώ αναμένουν «διαρροές» και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Πάντως, μεταξύ των ηγετικών στελεχών και κυρίως εκείνων που συνομιλούν με το Μέγαρο Μαξίμου περισσεύει η αισιοδοξία -«θα εκλεγεί πρόεδρος, δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές». Λένε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 172-173 και οι 7-8 που λείπουν, θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες. Οι πιο ψύχραιμοι χαμηλώνουν τον πήχη και μιλούν για 166-168, κατά συνέπεια όλα είναι ακόμη ρευστά και τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατεί το διάστημα που θα γίνουν οι ψηφοφορίες.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι καθοριστικό θα είναι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, καθώς αν ο συνολικός αριθμός των ψήφων προσεγγίζει τους 180, θα δημιουργήσει μια δυναμική για την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία.

Εύλογο είναι ωστόσο το ερώτημα με ποιο σκεπτικό ορισμένοι βουλευτές θα διαφοροποιηθούν από τη μια στην άλλη διαδικασία. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία θα υπάρξουν αρκετά «λευκά», αλλά στην τρίτη, όπου θα κριθούν όλα, κάποιοι βουλευτές θα λειτουργήσουν με κριτήριο τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας αλλά και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης.


Σχολιάστε εδώ